ZAYIFLAMA KONUSUNDA DOĞRU BİLDİĞİNİZ YANLIŞLAR

ZAYIFLAMA KONUSUNDA DOĞRU BİLDİĞİNİZ YANLIŞLAR

ZAYIFLAMA KONUSUNDA DOĞRU BİLDİĞİNİZ YANLIŞLAR

bilge meral köşe

Son zamanlarda televizyonda, sanal medyada, gazetelerde ,kitaplarda; zayıflama diyetlerinin hızlı bir artışla popüler olduğunu görüyoruz.Bu popülaritenin sebepleri ise;  artış gösteren obezite hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar,diyabet ,hipertansiyon, yağ metabolizması hastalıkları .  İnsanların ilgisinin de buna  paralel olarak arttığını belirtmeliyim.

Gazete ve dergilerden başlayacak olursak  ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre;  7 gazetede beslenme ile ilgili yayınlanan yazıların 2/3`ünün niteliksiz haber olduğu ve tüm yazıların sadece %18.3`ünün bir uzman tarafından yazıldığı saptanmıştır. Zayıflama uğruna insanlara önerilen;

-Diyet / light ürünleri: Tatlandırıcı içerir. Tatlandırıcılar konusu öyle kapsamlı ki buna ayrı bir yazıda anlatmak daha doğru olur.

-Zayıflama ilaçları:Hekim kontrolünde alınmadığında kanser ve birçok hastalıkla beraber ölüme sebep olabilir.

- Aktarlarda bulunan karışımlar: Her bitki tıbbi bitki değildir. Tüm bitkilerin tedavi edici özelliği bilimsel verilerle kanıtlanmış olmalı. Bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımI kesinlikle zararlıdır.

- Zayıflama çayları:Barsak tembelliğine sebep olur. Vücuttan sadece su kaybına neden olur yağ yakımına değil.

Yukarıdakilere bağlı bir zayıflama düşünmeyin. Size bunları önerenlerin uzmanlığından şüphe edin.

Yapılan yanılışlara devam ediyorum;

 Spor salonlarına üyelik başlatma, komşunun , arkadaşın ya da akrabanın diyetisyenden aldığı ve sadece ona özgü olan  diyet listesinin kopyasını alıp buzdolabına yapıştırma ,kulaktan dolma bilgilerle diyet yapma vb. neler neler?

Halk arasında  giderek artan sabit düşünceleri de aktarmak istiyorum;

 ??Sadece ekmeği kısayım kilo veririm??

??Akşam yemeğinde sadece salata yiyeyim kilo veririm?? vb. düşünceler de yine yapılan hatalar arasında.

Ve sonuç?. Başarısızlık. Ya da kilo kaybı var,istenilen kiloya  ulaşılmış, başarılı fakat koruma ve sağlıklı beslenme alışkanlığını edinme başarısız! Ya da kas kaybı var! Ya da vitamin ve mineral eksikliği başlamış!Ya da kalori sayma konusunda obsesif olmak gibi psikolojik sorunlar başlamış ve benzeri neler neler..

Her bir besin grubunun yani süt,yoğurt,ekmek,et,yağ ve şeker gruplarının RDA (Recommended Daily Allowance) yani Günlük Önerilen Alım Düzeyleri belirtiliyor ve bu belirtilen düzeylerin altında veya üzerinde beslendiğinizde kısa ve uzun süreçli rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlıyor. Obezite,hipertansiyon, diyabet,böbrek hastalıkları,demir eksikliği, B vitamini yetersizlikleri ve psikolojik rahatsızlıklar,doku onarımında yetersizlik vb. birçok sorunla karşılaşabiliyoruz. İşte bu yüzden ??Diyet kişiye özeldir??  ve?? Diyetisyen  kontrolünde yapılmalıdır?? gibi ,belki bir çoğunuz için klasikleşmiş fakat işin temel noktası olan cümleler kuruyoruz.

Zayıflamaya karar verdiyseniz mutlaka diyetisyene başvurun. Çünkü kan tahlilleriniz ve sağlık durumunuz doğrultusunda sizi en uygun yönlendirecek kişi diyetisyeniniz olacaktır, unutmayın.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek kilo vermekten daha önemli bir noktadır. Çünkü hızla kilo alımının sebepleri arasında sağlıksız beslenme alışkanlıkları  yer alıyor. Diyetisyene gittiğimizde tek amacımız kilo vermek değil beraberinde sağlıklı beslenmeyi ve bunu hayat boyu sürdürebilmeyi öğrenmek olmalı.

                                                                                                                  Stj.Dyt. Bilge MERAL



Anahtar Kelimeler: 0