YILMAZ BEDELLİYE NOKTA KOYDU!

YILMAZ BEDELLİYE NOKTA KOYDU!

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bedelli askerlik tartışmalarına son noktayı koydu. Yılmaz, "Bedelli askerlik olmayacağını çok net şekilde söyledim. Yeni bir gelişme yok. Olmayacak da" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bedelli askerlik tartışmalarına son noktayı koydu. Yılmaz, "Bedelli askerlik olmayacağını çok net şekilde söyledim. Yeni bir gelişme yok. Olmayacak da" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz son dönemlerde sıkça konuşulan “Bedelli Askerlik Çıkacak mı?” sözlerine son noktayı koydu. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklamalarının ardından kamuoyunda sıkça tartışılan bedelli askerlik konusunda Yılmaz, yeni bir gelişme olmadığını ve olmayacağını vurguladı.

 Milli Savunma Bakanı Yılmaz, şunları söyledi:

"600 bine yakın insanımız askerden bakaya veya kaçak durumunda. Bunlardan bir çoğunun yoklama kaçağı olması veya bakaya kalması, ya `askerlik kısalacak` ya `biraz daha bekleyin` ya `bedelli çıkacak biraz daha bekleyin` diye düşünmesindendir. Onu da diyenler, Silahlı Kuvvetlerimizin veya Genelkurmayımızın ihtiyaçlarını dikkate almadan yapılan açıklamalarla bir algı oluşturuluyor. Bizden önce askerlik hizmet süresi 18 aydı. Önce 15 aya düşürdük. Şimdi 12 aya düşürdük. 12 ay da normaldir. Her iki ayda bir 2 günlük izin var. Bu da 24 gün, bir ay demektir. Askerlik 11 ay kalıyor. Yedek subay olanlara ise yaklaşık bir yıl oluyor, 2 bin liranın üzerinde de maaş veriyoruz. `Gel güzel kardeşim yurdumun dört bir tarafındaki güzel kardeşlerimle tanış, bir ol. Kardeş olduğunu gör. Bir de sana üstüne para vereyim` diyoruz. Dolayısıyla askerlikte yeni bir çalışmamız yok."

2 MİLYAR 230 MİLYON KAYNAK SAĞLANDI

31 Aralık 2011 tarihli itibarıyla 30 yaşından gün aldığı halde fiili askerlik hizmetine başlamamış 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanununa tabi yükümlü sayısı 469 bin 850 idi. Bu sayı hükümetin son bedelli uygulamasında beklentisini artırdı. Ancak 1111 sayılı Askerlik Kanununun geçici 46, 50 ve 51. maddeleri kapsamında, bedelli askerlik hizmetinden 70 bin 179 yükümlü yararlandı.

Bu oran Erdoğan`ın işaret ettiği gibi hayal kırıklığı yarattı. Bedelli Askerlik Uygulaması kapsamında 2013 yılı Ekim ayına kadar faiz geliri ile birlikte ise yaklaşık 2 milyar 230 milyon TL tutarında kaynak sağlandı.

2 MİLYON TECİLLİ

Geçtiğimiz günlerde asker kaçaklarına para cezası müeyyidesinin hatırlatılmasının üzerine 17 günde 24 bin asker kaçağının askerlik şubesine başvurduğu ortaya çıkmıştı. Son verilere göre 2 milyon 140 bin kişi askerliğini tecil ettirdi. 520 bin yoklama kaçağı ile 70 bin ise bakaya bulunuyor. 279 bin 318 kişinin yurt dışında bulunduğu için, 338 bin 954 kişinin eğitiminden, 2 bin 856 kişinin hapisten, 2 bin 660 kişi hastalıktan dolayı askerliğini tecil ettirdi. 208 kişi de TUS ertelemesinden yararlandı. 6 bin sporcu ile 56 bin 305 polis de tecil hakkını kullanıyor.