YİBO`LAR TARİHE KARIŞIYOR

YİBO`LAR TARİHE KARIŞIYOR

YİBO`LAR TARİHE KARIŞIYOR

120 bin öğrencisi ve 10 bin öğretmeni olan yatılı bölge okulları kapatılması için çalışmalar başlatıldı. İlimiz merkezde de Şehit Nizamettin Songur YİBO ve Merkez Kız YİBO olmak üzere 2 tane olan ve il genelinde toplam 10 yatılı bölge okulları kapatılacak.

Cumhuriyet kurumlarından biri olarak bilinen ve neredeyse Cumhuriyetle yaşıt olan yatılı bölge okulu, yani eski adıyla YİBO yeni adıyla YBO`lar tarihe karışıyor. Hükümet, YBO`ların kapatılması kararı aldı ve bu konuda çalışma başlatıldı.

İlimizde 2 tanesi merkezde olmak üzere 10 tane Yatılı Bölge Okulu Bulunuyor. Merkezde binin üzerinde öğrenci YİBO?larda öğrenimine devam ederken il genelinde bu rakam 5 binin üzerinde olduğu belirtiliyor.

Hükümetin YİBO?ları kapatma gerekçesi olarak da iki gerekçe öne çıkıyor. Bunlardan ilki güvenlik. Buna göre, devletin güvenlik birimleri özellikle Doğu ve Güneydoğu`daki yatılı okullardaki örgütlenme ve propagandaya dikkat çekti. İkincisi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan `ın ısrarla üzerinde durduğu `aile` meselesi olarak gösteriliyor. Erdoğan`ın küçük yaştaki çocukların anne ve babalarıyla kalarak eğitim hayatlarını sürdürmesi için gerekenlerin yapılmasını istediği belirtiliyor.

YİBO?ların kapatılmasıyla birlikte buralarda eğitim ve öğretimlerini sürdüren binlerce öğrenci taşımalı sistem eğitime geçerek eğitim hayatlarına devam edecekler.

Türkiye genelinde YİBO`larda 120 bin öğrenci ve 10 bin öğretmen var. Türkiye `nin her bölgesinde ve çoğu ilinde bulunan YBO`lardaki öğrenciler ve okul binalarının ne olacağı konusu da netleşiyor. YBO`larda okuyan öğrenciler taşımalı sisteme geçecek. YBO olarak yıllarca görev yapan okul ve pansiyon binaları ise ihtiyaç sahibi kurumlara devredilecek. Burada öncelik üniversiteler ve okulların olacak.



Anahtar Kelimeler: 0