YEREL YÖNETİM ÜNİVERSİTE VE BİLİM

YEREL YÖNETİM ÜNİVERSİTE VE BİLİM

YEREL YÖNETİM ÜNİVERSİTE VE BİLİM

Merhaba,

İlgilileri tarafından sürekli göz ardı edilmesine rağmen ısrarla üzerinde durduğum bir konuyu bir kez daha ve yeni bir umutla dile getirmek istiyorum? Evet, konumuz Sivas?ı bir adım ileriye götüreceğine inandığım ?Uzay ve Bilim Merkezi? projesi?

Nedendir bilinmez, ülkemizde bilime hala hobi gözüyle bakan büyük bir çoğunluk var. ?Nedendir bilinmez? diye başladım cümleye ama nedeni gayet açık aslında: Önemli yerleri tutmuş, ülke gidişatına yön veren yetki sahiplerinin büyük bir çoğunluğu da bilime karşı son derece kayıtsızlar da ondan. Onlar için tek ve en önemli olgu siyaset? Ve yazık ki siyasetleri sadece laf üretmekten ibaret? Ve çok çok yazık ki güzelim Sivas da boğazına kadar siyasete batmış durumda?

?Neden ilerleyemiyoruz??, ?Neden şöyle, neden böyle?? sorularımızın cevabı da iş bu siyaset saplantısında gizli. Şahsi ideolojilerimizden başımızı kaldıramıyoruz ki birbirimizi görebilelim; birbirimizi göremiyoruz ki bir araya gelip şehrimiz için iyi olanı konuşabilelim?

Neyse, bu kısma dalarsak esas konumuza yazık olacak. Hepinizin az çok bilgi sahibi olduğu güzel projemizi bir kez daha hatırlatalım. Böyle ara ara hatırlatalım ki en azından ?Böyle bir projeden haberimiz yok.? bahanesini kabul etmeme hakkımızı da elimizde tutalım değil mi?

Ne demiştik: Geçmişinde bilimle, kültürle dolu dolu olan, dört bir yanı medreselerle donatılmış bu kıymetli şehri harcamayalım. Bir şeyler yapalım ama öyle eften püften parklar bahçeler değil? Gerçekten ona birçok alanda katkı sağlayacak güzel işlere imza atalım da özlediği, düşlediği eski günlerine kavuşturalım Sultan Şehri? Yine güzel dinlence yerleri, parkları, bahçeleri olsun elbette ama o mekanlarda sadece çekirdek çitlenip futbol muhabbetleri yapılmasın; bilim, sanat, edebiyat muhabbetleri de olsun. Bunun tek yolu bu konularda farkındalığı artırmaktır ve üzgünüm ama bu artışı da sadece -yapılmış olsun diye yapılan- aşık atışmaları sağlayamaz?  Harekete geçmemiz lazım? Birazcık rahatımızdan fedakarlık etmemiz lazım. ?Aman canım neyimize yetmiyor, kangal köpeğimiz var, kaplıcamız var, Ulu camimiz var, Aşıklarımız var? derseniz de şunu sormak isterim: Şu saydıklarınızın hangisine -gerçek anlamda- hakkını vererek sahip çıkıyoruz? ?

Yazık ki hiçbirine?

Ve başlarken yeni bir umuttan bahsetmiştim. Gelelim o umuda: Umudumuz Üniversitemiz? Son Rektör değişikliğinden hatırı sayılır bir çoğunluk oldukça umutlu görünüyor ve uzaktan görüldüğü kadarıyla da yeni Rektörümüz bu umutları boşa çıkarmayacak gibi. Umarım başladıkları güzel işleri güzel sonuçlara ulaştırırlar. Gerçek anlamda şehre olumlu katkılar sağlama düşüncesiyle hareket eden bir üniversite bulunduğu şehir için çok büyük bir şanstır ve böyle bir üniversite bu gibi güzel projeleri de sahiplenmelidir diye düşünüyorum. Zira bilim ve üniversite, et ve tırnak gibi benim gözümde?

Yönetimde söz sahibi olanlara, Üniversitemize ve Sivas?ı sevdiğini söyleyen herkese bir kez daha sesleniyorum? Bu şehrin kendiyle yeniden tanışmaya, kaybettikleriyle yeniden buluşmaya ihtiyacı var? Geçmişin engin bilgilerini geleceğe aktarabilmesi için bu şart ve biz öylece durup seyrederek bu şartı yerine getiremeyiz. Hepimiz az ya da çok bir şeyler yapabiliriz. Hatırlarsınız, bir dönem gazetemizde bu konuyla ilgili bir dizi söyleşi yayınladık. Konunun ülkemizdeki uzmanlarını ağırladık ve onlardan önemli bilgiler aldık. Hepsinin de ortak bir söylemi vardı ?İstenirse şehrinize gelip konuyu daha ayrıntılı anlatabiliriz. Elimizden gelen her konuda yardımcı olabiliriz.?. İşte bakın istemek bile bir şey yapmaktı aslında ama ne yaptık o günden bugüne? Hiç?

Duruyoruz hocam? Öylece sessiz, hareketsiz duruyoruz? Korkarım ki böyle devam edersek yok olup gidecek Sultan Şehir. Hem öyle sessiz olacak ki bu gidiş kimse fark etmeyecek bile?

Bizimkisi Hac yolculuğuna çıkan karınca misali umut etmek? Hiçbir şey yapamasak bile o güzel şeylerin peşinde çabalarken göçmek buralardan? Kim bilir belki sahip olduğumuz yeni umutlar bu karıncaların sesini de duyarlar bir gün ve bir de bakarız ki umduğumuzdan çok daha başarılı bir şekilde gerçekleşmiş büyük düşlerimiz?

Uyanın hocam! Masal anlatmıyorum. Yüzyıllardır dünyanın dört bir yanında içinde büyük boyutlarda Gökevleri de bulunan uzay ve bilim merkezleri var. Hatta o merkezlerde ilkokul çocuklarına ders veren ülkeler de var. Bir de bize bakın hala nelerin derdindeyiz?

Hepimiz için sağlıklı, güzel, aklımızla kalbimizi aynı anda kullanabileceğimiz günler diliyorum. Görüşmek üzere, hoşça kalın?

?

aysgl-ergin@hotmail.com



Anahtar Kelimeler: 0