Yaşama hakkımıza saldıran seri katiller

Yaşama hakkımıza saldıran seri katiller

Anayasamızın 17. Maddesi “Herkes, yaşama hakkına sahiptir.” der. 
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. Maddesi ile Medenî ve Siyasî Haklar Sözleşmesinin 6. Maddesi de yaşama hakkı ile ilgilidir. 
Anayasamız ve milletlerarası sözleşmeler, yaşama hakkını en temel hak olarak kabul etmiştir. 
Bir kimsenin yaşama hakkına yönelik herhangi bir eylemde bulunan kimse, Türk Ceza Kanunun 81,82, ve 87(…). Maddeleri gereğince yargılanır. 
Zarar verme, Türk Borçlar Kânununun ilgili maddelerine göre  haksız fiil sayılır. 
Yasalar, insanın yaşam hakkı bakımından etkili hukuksal koruma sağlamaktadır.
Türk Ceza Kanunu'nun 21 maddesi suçun oluşması için kastın varlığını arar. Kast, suçun unsurlarının bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.
Üreticiler ya da aracılar, haksız kazanç sağlamak uğruna ürettikleri ya da aracı oldukları gıdalarla insan hayatına bilerek ve isteyerek kastediyorlar.
Hileye başvuruyorlar. 
Fakirin, fukaranın sağlığı tehdit ediliyor. 
Bu durum bireysel zararlara yol açtığı gibi Sağlık Bakanlığının bütçesine yük getirmektedir.
Bilim adamları, tehlikeli rahatsızlıkların çoğalmasında gıda terörünün önemli etkisinden söz etmektedirler.
Peynire nişasta, sucuğa akıl almaz katkılar, yoğurta jelatin, bala glikoz, baharata boya, tereyağına margarin, zeytinyağına akla gelebilecek her türlü yağ ve boya katıldığı, zeytinlerin kimyasal boya ile renklendirildiği,(…)uzmanlarca bağıra bağıra anlatılıyor.
Havran ve çevresinde tonlarca sahte gıda ürünlerinin ele geçirildiğini geçtiğimiz aylarda basından takip ettik. 
Önceki yıllarda ülkemizin çeşitli yörelerinde tonlarca sahte zeytinyağına el konuldu. Gıdalardaki sahtecilik ve tağşiş boyutları denetleme imkânlarının çok üstündedir.
Bu durum acil çözüm getirmeyi gerektirmektedir.
Tereyağını Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerinde özel olarak tahlil ettirmek KDV hariç 1907 TL tutuyor. Zeytinyağını 4 grup şeklinde tahlil ettirme de 6432 TL’dir. Balın analizi ise ancak birkaç ilde yapılabiliyor.
Besin maddelerinin analizindeki bu zorluklar, engeller gıda seri katillerinin ekmeğine yağ bal sürmektedir.
Bu şartlarda hangi vatandaş şüphelendiği besin maddesini özel olarak analiz ettirebilir? Şikâyet etse karşısında gıda seri katilleri var. 
Başkasını zehirlemeye göze almış, haram kazanca razı olan bu suçlularla veya suç örgütleriyle vatandaş neden karşı karşıya gelsin?
Yetkilinin kimlik bilginiz bizde kesinlikle sizin şikâyetçi olduğunuzu bilemez garantisi, bu seri gıda katilleri için ne kadar geçerli olabilir?
Sorumlular, her yıl yaptıkları gıda kontrol istatistiklerini basına göndermelidir. Bunlar, kentin belli yerlerinde duyuru haline getirilmelidir.
Hangi tarihte hangi kuruluşlar veya seyyar satıcılar denetlendi, hangi, gıdalar sağlığa aykırı çıktı, bunlara hangi ceza verildi açıkça belirtilmelidir.
Gıdalarımıza hile katanlara “Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununa” göre ceza vermek yetmez. 
Bunlar, yaşama hakkımıza bilerek ve isteyerek kast etmektedirler. 
Bir de Ceza Kanununun ilgili maddeleri gereğince cezalandırılmalıdırlar. 
Yoksulluğun anaları çaresizlik içinde kıvrandırdığı, çocukların iyi beslenemediği bir dünyada yetkililerin bilmediğiniz firmalardan alışveriş yapmayın öğürtünün çözümsüzlüğü daha da boyutlandıracağı gerçeğini idrak etmek gerekir.



Anahtar Kelimeler: Yaşama hakkımıza saldıran katiller