YARIN NE GİYSEM!

YARIN NE GİYSEM!

YARIN NE GİYSEM!

Gündemi belirleme ve değiştirme ustası da olan Başbakanımız, ??muhteşem yüzyıl?? dizisini bombaladığı anda, Milli Eğitim Bakanı okullarda kıyafet serbestliği konusunu ülkenin gündemine getirdi.

Burada hangisinin gündem değiştirme veya zamanlama planı olduğunu bilemeyiz ama okullarda eğitim devam ederken açıklanması kafaları karıştırmadı değil?

??Hürrem?? başlığıyla dizi hakkında diyeceğimizi dedik, bundan sonra büyük ihtimal; at üstünde, namazında? niyazında sultanı izleyeceğiz diyerek, asıl konumuz, kılık kıyafet serbestliğine dönelim.

*             *             *

Öncelik; kıyafet serbestliğini savunan kişilerin argümanlarına göz atalım;

Özgür, demokrat bireylerin yetişmesi için yasakları kaldırmak gerekirmiş, okul kıyafeti de dayatma olduğu için biran önce kalkmalıymış. Ayrıca bu yapı tek tip öğrenciler yetiştiriyormuş, falan, filan?

El cevap; özgür ? demokrat öğrencilerin yetişmesini engelleyen okul üniforması değil, asker üniforması ve bunları destekleyen sivil görünümlü, ruhu ? beyni üniformalı işbirlikçileri ve her dönem bulunduğu kabın şeklini alan, devletten geçinen ağa babalardır.

Cumhuriyetle beraber okullarda oluşturulan, ??asker millet?? söylemiyle desteklenen, militer tarzdaki 19 Mayıs bayramı vb. ritüeller ve Milli Güvenlik dersi gibi uygulanmaları kaldıran iktidar (çok da iyi oldu); okullarda mecbur ve yasak kavramına giren her uygulamayı kaldırmaya niyetlenmiş, sanki?

Siyasetin bu uygulamayı yapma nedenini 3 başlıkta tahmin edebiliriz. (Kanaatimce)

1-)İlk ve orta öğretimde başörtüsü konusu bu yolla endirekt çözmek. Eğer bu düşünülüyorsa, 28 Şubatta imam hatiplilerin önünü kesmek için, tüm eğitim sistemini özellikle meslek okullarını çökerten plan kadar olmasa da, ona benzeyeceğini, öyleyse, gelinen noktada iktidarın kendi gücünü ve halkın algısını ? hoşgörüsünü anlamadığını söyleyebiliriz.

2-)İlk ? orta öğretim çağlarındaki çocukların neredeyse tamamının yaş dönemi olarak; kendilerini ifade etmede kılık ? kıyafet bağımlılığını göz önüne alırsak, burada oluşacak ürün tüketiminin yarar sağlayacağı, hazır giyim ? tekstil sektöründeki büyük oyuncuların bir planı olduğunu düşünebiliriz.

3-)Son tahminim ve safca olanı ise; özgür ? demokrat insan yetiştirmek iddialarıdır.

*             *             *

Gelelim; çok öykündüğümüz batıdaki uygulamalara;

Demokrasinin beşiği iddia edilen ABD?de, eyalet sistemi nedeniyle tamamında diyemeyeceğimiz ama genelinde, ilginçtir; özel okullarda ve devlet okullarında kısmen üniforma, bazı devlet okullarında serbest ama çok keskin kıyafet şartları uygulanmakta.

İngiltere?de ise; serbest kıyafet uygulaması önceki yıllarda yapılmış, sakıncaları görülünce tekrar üniformal kıyafete geçmişler.

(Kaynak, bu konuda CNN Tv kanalında canlı bağlanan orada yaşayan iki eğitimci, vebali boyunlarına.)

*             *             *

İlk orta öğrenci sayımızın, kuzey ve orta Avrupa ülkelerinin çoğundan nüfusu fazla olduğunu göz önüne alarak, ve bu kesimin TÜİK verileriyle ispat olmuş, % 80 civarında sosyo ? ekonomik durumlarının gelir dağılımında orta ve altta olduğunu bilerek, serbest kıyafet uygulamasının getireceği ekonomik külfetin yanında oluşacak arızi durumları sıralayalım.

a-)Başarıları sonuçlarıyla kesin olan, yıllarca kurumsal marka olmuş kolej ve okulların üniformal kıyafette katı ve ısrarcı olmalarına dayanak olan, en başta AİDİYET duygusunu kaybetmek.

b-)Okul içinde ve çevresinde öğrenciler dış görünüşle ayırt edilemeyeceğinden oluşacak güvenlik ve oto kontrol zafiyeti.

c-)Öğrenme ve başarı odaklı öğrenci yerine, günlük kıyafetle oluşacak; giyimde yarışçı ve çoğunluğu mutsuz öğrenciler.

d-)Kıyafeti serbest tanımlayıp, bunun üzerine oluşacak yönetmeliklerin yorumu açık olacağı için okul idaresi ve öğrenci ? velilerle karşı karşıya gelinecek muhtemel tartışmaları. (Örneğin, etek boyu, blucin ve moda olan yırtık, düşük kemer, açık göbek ? bel gibi)

e-)Yukarıdaki maddelere annelerin, özellikle kız çocukların, günlük yeni kıyafet hazırlama, babalarında temin etme sendromu gibi, ekleyerek artırabiliriz.

Unutmadan; Şu anki uygulamadaki, okul kıyafetlerindeki sık değişimler ve rekabetin önünü kapayan, belli mağazalarda satılmasını sağlayan kurnazlık ve acemilikleri de yazalım.

*             *             *

Şahsım, üniforma, takım elbise, özellikle kravatlı, siyah plaka ve sarı zarf gibi ceberrut devlet zihniyetini temsil eden sembollere; patolojik derecede alerji duyduğumu itiraf ederek bu konuda tarafsız ? nesnel yaklaştığımı, konumuzun öğrenci velisi tarafında olduğunu ve öğretmenlerimizden af dileyerek saygılarımı sunarım.



Anahtar Kelimeler: 0