TÜRKİYE`NİN KOYUNCULUK ÜSSÜ SİVAS

TÜRKİYE`NİN KOYUNCULUK ÜSSÜ SİVAS

TÜRKİYE`NİN KOYUNCULUK ÜSSÜ SİVAS

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde aldığı kararla İlimize ait Kangal Akkaraman ırkı koyunun koçlarının ülke genelindeki ıslah çalışmalarında kullanma kararı aldı. Bakanlığın çalışmaları nezdinde ilimiz bürokrat ve siyasilerinin destekte bulunmasıyla Sivas hayvancılık konusunda büyük bir adım atacağı ifade ediliyor.

İlimizde yapılan ıslah çalışmaları sonucunda büyük bir başarıya imza atıldı. Ülkemizin Damızlık Koç ihtiyacını Sivas karşılayacak. Sivas, 2006 yılında bir proje ile başlanan ıslah çalışmasına bugün 8 proje ve 50.400 hayvanla devam eden, Ülkemizin en çok ıslah yapan ili konumunda bulunuyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temmuz ayında aldığı bir prensip kararıyla ilimize ait olan Kangal Akkaraman Irkı koyunun koçlarını tüm ülkemizde ki ıslah çalışmalarında kullanma kararı aldı.

2006 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan `Halk elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi` doğrultusunda ilimiz Tüm Ülkemizin ve Bölgemizin Damızlık Koç ihtiyacını karşılayacak. Ülkemizin damızlık küçükbaş hayvan varlığı 20 milyon civarında olduğu belirtilirken, bu sayıya bakıldığında yılda yaklaşık 500 bin adet damızlık Koça ihtiyaç duyulacağı ifade ediliyor.

İlimizde ki damızlık anaç hayvan varlığımız 303 bin olduğu bilinirken, bugün itibariyle maksimum üretebileceğimiz koç adeti ise 80 bin civarında. Bu açıdan bakıldığında ülkemizin yılda 420 bin adet daha koça ihtiyacı olacağı ortaya çıkmış oluyor.

Bu yüzden koyun yetiştiriciliği ilimizin en önemli sektörlerinden biri haline geldi. İlimizde ki geriye gidişin durdurulmasında koyunculuk sektörünün başrolü oynayacağı gerçeği ortaya çıkmış oluyor.

Ancak tüm bunların olabilmesi için de, hükümetin ve ilgili Bakanlıkların ilimize verdiği desteğin ilimiz bürokrat ve siyasileri tarafından anlaşılması gerekiyor. Hükümetin ve Bakanlıkların yaptığı çalışmaların ilimiz bürokratların çalışmaları ve siyasilerin de destekleriyle birlikte Sivas?ın Türkiye?de bir koyunculuk üssü olabileceği ifade ediliyor.

Bu sektörün yeterince desteklenmesiyle birlikte ilimizde hayvancılık sektörünün hak ettiği değere kavuşacağı yorumları yapılırken, özellikle göç ve istihdam konusunda da büyük bir yaranın kapanacağı belirtiliyor.



Anahtar Kelimeler: 0