TARLALAR BİRLEŞTİRİLECEK PİLOT İL SİVAS

TARLALAR BİRLEŞTİRİLECEK PİLOT İL SİVAS

TARLALAR BİRLEŞTİRİLECEK PİLOT İL SİVAS

divriği11

Mevcut yasalarda bölüne bölüne çok küçülmüş olan tarım arazisinin, tarlaların tapusu mal sahiplerinde kalmak üzere, sınırlarının ortadan kaldırılarak komple ekilip biçilmesini amaçlayan ?tarlaların birleştirilmesi projesi? tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Sivas tarımını canlandırması beklenen projede Sivas pilot il olacak.

6 Ocak 2013 tarihinde Mecidiyeköy kültür merkezinde İstanbul Sivas platformu tarlaların birleştirilmesi proje tanıtım toplantısı gerçekleştirdi. Divriği gazetesinin haberine göre projeyi hazırlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 8 yıldır müsteşarlığını yapan hemşerimiz, ziraat yüksek mühendisi Vedat Mirmahmutoğulları heyecanlı sunumu ile dikkat çekti.

Mevcut yasalarda bölüne bölüne çok küçülmüş olan tarım arazisinin, tarlaların tapusu mal sahiplerinde kalmak üzere, sınırlarının ortadan kaldırılarak komple ekilip biçilmesini amaçlayan projede birbirleriyle sınırdaş, aynı ürün ekilebilecek ne kadar tarla varsa birleştirilerek, tapuda 400-500 parsel gözüken arazi 4-5 parsel olarak mütalaa edilecek; şirketler aracılığı ile profesyonelce tarıma kazandırılacak. Köyünde yaşayan vatandaş öncelikle istihdam edilecek, gurbetteki mülk sahipleri de şirketin yıllık kazancından payına düşeni alacak.

Hangi arazide en iyi hangi ürün yetişirse o ekilecek, ziraat mühendisleri aracılığıyla modern tarım yapılacak. Ekilmeyen arazi bu suretle ülke ekonomisine yeniden kazandırılmış olacak.

Türkiye?nin öncelikle bir tarım ülkesi olduğu yeniden hayata geçirilecek. Bu proje ülke çapınca 2. Büyük alana sahip Sivas?ta ilk olarak hayata geçirilmek isteniyor. Toplantıda hazır bulunan Ak Parti Genel Başkan yardımcısı Ekrem Erdem, yaptığı kapanış konuşmasında bu projeye olan inancını ve projenin arkasında olduğunu belirtti. Konunun hayata geçirilmesinde, gurbetteki köy derneklerinin, federasyonların, Sivas Platformunun, diğer sivil toplum kuruluşların önemine vurgu yapıldı.

Proje, kurulacak şirketler vasıtasıyla hayata geçirilecek. Bu şirketlere 6. Bölge teşvik primleri verilecek. Gerekirse yabancı şirketlerde bu sahada çalışabilecekler. Şirketlerin öncelikle yöre insanı tarafından kurulması ve yönetilmesi özendirilecek.

Soru-cevap periyodunda söz alan hemşerimiz Prof. Dr. Mahir Tevrüz; projeyi destekleyen ifadeler kullandı. Ayrıca bu konunun yalnız tarımda değil, hayvancılıkta da uygulanmasına dikkat çekti.

Akıncılar, Koyulhisar, Suşehri, Yıldızelililer proje hakkında duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Ancak, bu projenin hayata geçirilmesi için yasal düzenlemeler yapılmasını ihtiyaç olabileceğini vurgulayanlar da oldu.



Anahtar Kelimeler: 0