TARİHİ YAPILAR KİŞELERİN OLAMAZ

TARİHİ YAPILAR KİŞELERİN OLAMAZ

Şimdilerde sanki geçmiş hiç yaşanmamışcasına ve yapılanlardan hiç ders çıkarmamışcasına kurumlar veya kurumların uhdesindeki vakıflar aracılığı ile tarihi eserler birilerinin yakınlarına veriliyor.

SPHM

AK Parti siyasetiyle şehre yerleştirilen sanki sorun çözermiş algısı oluşturulan vekiller içerisindeki abilik kelimesinin içide dışıda boş yapısını üstlenmeye çalışan kendini üst perde de gören siyasilerin vatandaştan uzak yakınlarına yakın veya yakınlarının yakınına yakın iş çözme alma verme işgüzarlığı devam ediyor.
Şehrin ve kurumların malları siyasi bağlarla veya bürokrat yakını olmalarıyla nasıl bir kriter gözetilerek birilerine verilirken bir taraftan da onca tarihi yapı yine atanmışların veya seçilmişlerin himayelerinde hunharca kanunlardan kurallardan uzak bir şekilde ticari yapı olarak işletiliyor.
Gazetemiz yıllarca tarihi yapılar yönünden zengin olan ilimizde yapılan hataları çarşaf çarşaf yaptığı haberlerle düzeltilmesi için çaba göstermişken çoğu restorasyon adıyla tarihimizin yok edilişinin de gözler önüne serilerek kamuoyuna duyurulmasını sağlamıştı.
Şimdilerde ise sanki bu yapılanlardan hiç ders çıkarmamışcasına kurumlar veya kurumların uhdesindeki vakıflar aracılığı ile tarihi eserler birilerinin yakınlarına veriliyor.
Eğer bir yapı şehre kazandırılmak isteniyorsa öncelikli olarak sosyal projeler ve o yapının amacı düşünülerek gerekirse vakıf veya kurumun kira almaksızın hem yapıyı korumak hemde amacına uygun olarak sosyal projeler gözetilerek tam ve detaylı olarak kontrol mekanizması dahilinde kamuoyuna açılması gerekmekte.
Şehirde yeni olan Vali'nin muhakkak ki bu konulara el atması özellikle tarihi yapıların korunması, şehre faydalı hale gelmesi, sosyal projelere odaklı olarak yeniden yapılan hatalardan dönmesi kamuoyu tarafından bekleniyor.
İmardan nasıl geçtiği belli olmayan Anıtlar kurulunun gözleri kapalı olarak mı izin verdiği sorgulanan tarihi yapılara eklerin yapıldığınında bir an önce araştırılması ve bu düzensizliğe bir son verilmesi gerekmekte.
Yıllarca restorasyonda kalan ancak milyonlarca liranın heba edildiği Gökmedrese'nin yine aslından uzak restorasyonu, Behrampaşa hanı gibi yapıların iyice irdelenmesi, tarihi hamamlara yapılan ek havuzların şehrin ilk gündemi olması, kalenin şehre tam olarak kazandırılması bekleniyor.



Anahtar Kelimeler: TARİHİ YAPILAR KİŞELERİN OLAMAZ