SUÇ MU İŞLEDİ DOĞRUSUNU MU YAPTI?

SUÇ MU İŞLEDİ DOĞRUSUNU MU YAPTI?

SUÇ MU İŞLEDİ DOĞRUSUNU MU YAPTI?

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında eski sanayi sitesi içerisinde yer alan tuvaletleri yıkan belediye başkanı Doğan Ürgüp, en sona bırakılması gereken işlemi en önce gerçekleştirerek kamuoyunun tepkisini topladı. Yıkım işleminde kendini haklı gören ve dükkanların yıkımını da bu ay gerçekleştireceğini söyleyen Ürgüp?ün söz konusu yıkım işleminde teknik bir yapıp yapmadığı ve suç işleyip işlemediği de ayrı bir tartışma konusu oldu.  Kararı savcılık makamanın vermesi bekleniyor. Çünkü kanun maddeleri de dikkate alınmalı

Eski sanayi kentsel dönüşüm projesi kapsamında sanayi sitesi içerisindeki tuvaletleri yıktıran Belediye Başkanı Doğan Ürgüp?ün en sona yapılması gereken işlemi en sona bırakması tepkilere neden olurken Ürgüp?ün söz konusu yıkım hakkında teknik bir hata veya suç işleyip işlemediği de ayrı bir tartışma konusu oldu.

Çünkü belediye eski başkanı Sami Aydın döneminde eski sanayi bölgesinde yapılmış olan 18. Madde uygulaması sonucunda parseller birleştirilmiş, yeni oluşan parselasyonda parseller üzerinde yer alan gayrimenkuller tapuda hak ve mükellefiyetler hanesine işlenilmemiştir. Yapılan bu işlemlerde kadastronun tespit tutanağında harfler ile belirtilerek tapunun hak ve mükellefiyetler kısmına işlenmesi ile her malik kendi gayrimenkulünün sahibi olması gerekmektedir. Tüm bu işlemler sonucunda Tapu kütük Defterinin hak ve mükellefiyetler kısmında belirtilmediği sürece parsel üzerinde yer alan tüm binalar ve müştemilat alanları ortaktır. Bu sebeplerden dolayı, parsel üzerinde yer alan tüm dükkan hacimleri gibi WC hacimleri de tüm parsel hissedarların hisse oranlı ile ortak olduğu bir alandır. Maliklerin hisse oranında tüm binalara ortak olduğu bir durumda tüm maliklerin hissedar olduğu bir gayrimenkulün ancak tüm hissedarların rızası ile yıkım işlemi gerçekleşebilecektir. Tüm bu veriler ışığında acaba Doğan Ürgüp doğrusunu mu yaptı yoksa çok büyük bir suç işleyerek kişilerin mülkiyet hakkını mı elinden aldı?

Medeni kanunumuzun 618. maddesi mülkiyet hakkını şöyle belirtmiştir; "Bir şeye malik olan kimse, o şeyde kanun dairesinde dilediği gibi tasarruf etmek hakkına haizdir(sahiptir); haksız olarak o şeye vaziyed eden herhangi bir kimseye karşı istihkak davası, ikame ve her nevi müdahaleyi men edebilir" olarak belirtilmiştir. Kat Mülkiyeti Kanunun 44/a maddesine göre ise Arsa payı ne olursa olsun, ana gayrimenkulün hiçbir hissedarı ana gayrimenkulün değiştirilmesi imkanı bulunmamaktadır. Sivas`ımızın ulusal televizyon kanallarında dalga geçilir bir şehir haline gelmesinde Sivas Belediye`sinin sorumluluğunu sorgulamak gerekmektedir.



Anahtar Kelimeler: 0