SONUÇ MAHKEMEDE

SONUÇ MAHKEMEDE

SONUÇ MAHKEMEDE

Mimarlar Odası Başkanı Serdar İnce, İmar Revizyon Planı ve Sivas gündemindeki konulara ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Mimarlar Odası olarak kendilerinin bu plan hakkında mahkemeye başvurduklarını kaydeden İnce, bu sürecin devam ettiğini ve kendilerinin dışında da bazı kurumların İmar Planı hakkında mahkemeye başvurduklarını belirtti.

Mimarlar Odası Sivas İl Temsilciliği Başkanı Serdar İnce İmar Revizyon Planı ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Mimarlar Odası başta olmak üzere Sivas Ticaret ve Sanayi Odası, Defterdarlık, Askeriye ve bazı vatandaşların ayrı ayrı mahkeme sürecinin devam ettiği bilgisini veren İnce, diğer birim ve kurumlar sadece kendi alanlarıyla ilgili mahkemeye başvuru yaptıklarını belirterek, Mimarlar Odası olarak planın tamamı hakkında mahkemeye müracaat ettiklerini kaydetti.

Bu mahkeme sürecinin uzun süreceğini belirten İnce, mahkeme tarafından bir bilirkişi görevlendirilecek ve bu bilirkişinin vereceği raporlar doğrultusunda mahkeme sürecinin devam edeceğini kaydetti.

İlimizde imar yönünden büyük umutla beklenen planın gelecek için yeni yaşanabilir alanlar oluşturarak şehrimize nefes aldırması beklendiğini kaydeden Mimarlar Odası Başkanı Serdar İnce, bugün gelinen noktada ise koordinasyon ve alt yapı eksikliğinden kaynaklanan sorunlar birçok sıkıntıyı beraberinde getirdiğini belirtti.

Özellikle son zamanlarda belediyeden inşaat ruhsatı almak isteyen vatandaşlar zorluklar ile karşılaştığını kaydeden İnce, bunların tek sebebinin İmar Revizyon Planı olduğunun altını çizdi. En son 1982 yılında yapılan revizyon imar planı geçen yaklaşık 30 yıllık zaman zarfında ömrünü tamamlamış, çağdaş modern ve daha yaşanabilir bir kent için yeni bir revizyon imar planı yapılmasının şart olduğunu kaydeden Oda Başkanı İnce, İmar Revizyon planında telif hakkının alınması gerektiğini vurguladı.

En son yapılan İmar Planı üzerinde bu güne kadar çok kez tadilat yapıldığını kaydeden İnce, böyle gittiği takdirde yapılacak her tadilatta proje müellifinin fikrinin alınmasının zorunda kalınacağı, uygun görmediği takdirde değişiklik yapılamayacağını belirterek, değişiklik yapıldığı takdirde ise müellife para ödemek zorunda kalınacağını ifade etti.

İmar revizyonu konusunda değişiklik gelecek dönemde, değişen koşullarda şehrin yapısına uygun olarak gelişime açık olması gerektiği belirtilirken, gerektiğinde tadilat ve değişiklik yapılabileceği belirtiliyor. İmar revizyon yetkisinin sadece müellifin inisiyatifine ve iznine tabi tutulması, şehrin 50 yılının ipotek altına alınması anlamına geleceği belirtilirken, bu durum hem müellifin üzerinde baskı oluşturabileceği gibi, şehrin gelişimine de telafisi imkansız zararlara sebebiyet verebileceği yorumları yapılıyor.



Anahtar Kelimeler: 0