SİVASTA OTELLER

SİVASTA OTELLER

TARİHTEN BİR YAPRAK

Ben bu gün 10 kasım gündeminin dişina çıkıp sivasla ilgili başka bir konuya değinmek istiyorum. Sivas ta eski tarihlerde hanlar vardı bunlar insanların konaklamasında kullanılan belirli bir kaç kaç handı.Örneğin hapan han gibi. Bunlar zaman sonrasında otel oldu adı değişti.

Bunların dışında birde Ahırlar vardı büyüklü küçüklü birçok ahır olduğunu biliyoruz. Bu Ahırlar Sivas ın çevresinden gelen köylü halkımızın sivas pazarında hayvanını satmak için getirir hanlarda hayvanını burada beslerdi .Hayvan pazarında sattığını satar satamadığını köyüne götürür. Çok önemli bir konudur ki Sivas şehri hayvancılık ve tarım alanında çok ilerilerde idi. 

Sivas 1945 ve 50 arası yıllarında ve sonrasında altın çağını yaşamıştır. Hayvancılık ve tarımın dişında bostancılık , Bağcılık bahce işleri çok gelişmişti. KIZILIRMAK HAVZASI  yeşili ile bir botanik bahcesini andırırdı. Lahanası, havuç u, patatesi, soğanı turp u ,şalgamı ,salatalığı bir başka olurdu sivas ın. Biz bunlara fazla değınmeyeceğiz. 

Sivas şehrine taşradan gelip ihtiyacını temin etmek çok zordu. Çünkü ulaşım istenilen yüzeyde değildi motorlu araç çok azdı. Taşradan gelenlerin genelde genelde sivas ta misafır evleri vardı bu evlerde kalırlardı. Merkez köyler ise sabah gelir akşam köylerine dönerlerdi. 

Taşıt araçlarının çoğalması köylerden ilçelerden nakliyenın yapılması Tren ve kara yollarının aktif faaliyete geçmesi sivasta bölge halkının işini kolaylaştırdı. Olaylar böyle gelişmekte iken şehre akın başladı dolaysiyle günlük yatacak yer otel ihtiyacı doğdu. 1950 den sonra Sivas ta otelcilik gelişmeye başladı. 

İhtiyaç alanını geliştirmek ve bu ihtiyaca cevap vermek gerekiyordu. Otelcilik alanı hızla gelişmeye başladı bir çok oteller açıldı. Otellerdeki müstecirler ve çalışanlar müşteri bulma çihetine gittiler. Sivas tren garında ve otobüs terminallerinde otellerine  müşteri bulmak ve onları rahat ettirmek için oteller arası rekabet başladı. Fayton üçretini almıyoruz fayton bizden diyen otel simsarları çıktı. Sivasta bir işin öncülüğünü yapan kişinin arkasına düşen çok olurdu böylece oteller çoğaldı. Müşteri kapmak için otelci müşterinin ayağına gitti. 

Zaman içerisinde konak sahipleri konaklarını Hanlarını  otel konumuna getirdiler. Sivas ta otelcilik furyası bir zamanlar böyle devam etti. Ahşap konaklar otel şekline sokuldu birçok tarihi yapılara kazma vuruldu. 

Sivas şehrinde bildiğimiz oteller şunlar dı, Subaşı oteli ,Taşhan oteli, Zara oteli, Talat tirkeş oteli ,üçer oteli, Örnek oteli ,Madımak oteli, Çorapcı oteli, Şehir oteli , Belediye oteli, Özden oteli, Cumhuriyet oteli olmak üzere aklımda kalan 12 tane oteli kayda aldım. 

Sivas çevreden göç alıp gelişirken Otelcilikte beraberinde gelişmeye başladı. Yukarıda anlattığım gibi o yıllarda oteller müşteri bulmada zorlanıyordu. Tren garı, Şehirler ve ilçeler arası otobüs terminalleri otel çalışanlarının ekmek kapısı olmuştu. Buralardan müşteriyi alıp faytonla otellerine kadar götürüyorlardı. 

Dolaysiyle Sivasta otelcilik işletmeleri gelişti,taşradan gelen sivas taki misafir evlerinden otellere taşındı bu evlerde zaman içerisinde rahatladı. Genelde köylü halkı yılda bir defa şehre gelir mahsülünü satar gerekli olan yıllık ihtiyacınıalır köyüne dönerdi.  köylü halkı sivasta misafır evine gelirken konuk olduğu eve hediye kabilinde yiyecek ve ya kullanılacak bir kaçta hediye de getirirdi. 

Ulaşım araçları çoğalınca ve oteller hızlı artış yapınca bu adetler zaman içerisinde kayboldu. ...Sivas ta derlerdi ki" köylü bir bakraç yoğurt getirdi onu da yedi gitti "derlerdi. 

Sivaslılara selamlar. 

Mehmet Ağaoğulları 10/11/2023 

Kaynak Mehmet Ağaoğulları.



Anahtar Kelimeler: SİVASTA OTELLER