SİVASPOSTASI SİVAS İÇİN NEYİ İFADE EDİYOR

SİVASPOSTASI SİVAS İÇİN NEYİ İFADE EDİYOR

SİVASPOSTASI SİVAS İÇİN NEYİ İFADE EDİYOR

Hoş bir akşamdı, dostlarla bir arada, şehrin sorunları hakkında beyin fırtınası gerçekleştirdiğimiz dün akşam. Birbirini çok fazla tanımayan, şehir için endişeleri olan fakat siyasi bir beklentisi olmayan güzel bir topluluk bir araya gelmişti. Şehrin daralmışlığını, dışa doğru akan göçü, her şey yolunda imiş gibi tepkisiz olanları konuştuk. Hepsinden önemlisi tanıştık, biliştik ve şehir için daha bir azimle çalışmaya karar verdik.

Bu güzel toplantının bir bakiyesi olarak kendimce Sivas Postasını bu yazıda tanımlamaya çalıştım. Özellikle şehir için ne ifade ettiğini ve önemli rolünü gözler önüne sermek istedim.

Malumdur problem çözmenin birinci adımı problemi anlayabilmektir. Problemi anlayabilmek için de birinin problemi iyi şekilde size tarif etmesi, tanımlaması gerekir. Sivas Postası şehrin problemlerini çözmeye giden yolda böyle önemli bir misyonu yerine getiriyor. Problemleri tarif ediyor ve tanımlıyor. Problemlerin çözümü için öneriler getiriyor. Sadece problemi tanımlayıp köşesine çekilmenin dayanılmaz hafifliğine sığınmadan problemin üstesinden gelmenin yollarını da arıyor.

Kültürümüzde önemli bir kavram vardır; ?hayırhah? kavramı. Hayırhah, hata yapan dostunu onun iyiliği için uyaran kişidir. Sivas Postası aslında yıllardır bu görevi çok güzel şekilde yerine getiriyor. Şehri yönetenlere, şehrin idarecilerine, kurum yöneticilerine diyor ki ?şöyle yaparsanız daha iyi olur, şöyle yapmazsanız daha iyi olur?. Ne demiş atalarımız ?dost acı söyler?. Sivas?ın idarecileri Sivas Postası?nın uyarılarını bir dost uyarısı olarak aldıkları takdirde kendileri lehine olacaktır bu durum. Mevcut düzen maalesef hem Sivas?ta hem de ülkemizde tersine çalışıyor. Eleştiri mekanizmasından huylanan kişiler övgüyü çok seviyor. Özellikle yersiz övgünün kendilerine büyük kuyular açtığını bilmeden.

Ucundan kıyısından kalite ile uğraşan kurumların birinci sırada yaptığı işlerden birisi kurumun erişilebilir bir noktasına ?dilek ve şikâyet kutusu? koymaktır. Dilek şikâyet kutusuna dilek ve şikâyetlerini ileten vatandaşlar kurumun kaliteye ulaşmasında en büyük yardımı sağlayan kişilerdir. Sivas Postası gazetesi de aslında bir nevi şehrin dilek ve şikâyet kutusudur. Kurum kalitesi için gayret gösterenler nasıl dilek ve şikâyet kutularından kendilerine kalite anlamında ipuçları buluyorsa şehrin yöneticileri de aslında bu gazeteyi okuyarak, ciddiye alarak kendileri için hayırlı sonuçlar bulabilirler.

Ülkemiz insanının en sevdiği ve kabullendiği şeylerden birisi demokrasidir. Çoğulculuktur. Demokrasi ise muhalefetsiz olmaz. İdareciler bir iş yapar muhalefet bunu kendine göre haklı sebeplerle eleştirir. Muhalefetin eleştirisini dikkate almak idarecilere güç ve itibar kazandırır. Ayrıca bir muhalefet söz konusu olduğunda şehrin yöneticileri uygun bir dille yaptıklarını savunmalı ve halka anlatmalıdır. Bu da şehrin kalitesini artıracaktır.

Değerli dostlar, bizleri ve evlatlarımızı ilgilendiren şehrin sorunları çözülmelidir. Bu sorunların ekserisi ekonomi kaynaklı olup şehri özellikle ekonomik anlamda kalkındıracak çalışmalar derhal yapılmalıdır. Şehrin ufkunu açacak kişiler göreve gelmeli ve şehri zerrece seviyorlarsa bu şehir için canla başla mücadele etmelidir. Ben değil biz demeyi bilen insanlara, doğruya doğru eğriye eğri diyebilen insanlara ihtiyaç vardır. Şehrin geri kalmasında vebali olanlar şehrin önünü açmalıdır. Sivas doğru seçimler yapabildiği takdirde inanın geri kalmışlık kader değildir. Şehri ileri götürme anlamında mücadelesi devam eden Sivas Postası şehir için bir umudu ifade etmektedir.

Hidayet Takcı

Cumhuriyet Üniversitesi

Öğretim Üyesi

htakci@gmail.com



Anahtar Kelimeler: 0