SİVAS`IN GELECEK SEÇİMİ

SİVAS`IN GELECEK SEÇİMİ

SİVAS`IN GELECEK SEÇİMİ

TSO Seçimleri yaklaştı. Meydan okuyup; şehre şunları yaptık diyenlere sormak lazım Sivas ileri gidiyor mu, ileri gidiyorsa neden büyükşehir olamıyoruz, dışarıda neden içerdekinden çok Sivas`lı var, neden bu şehri terk ettiler, şehri terk edenlerin gitmesinde vebalimiz var mı, varsa ne kadar? Veya bunlara plaket verseydik kalırlar mıydı vs vs. Bunları acaba şehrin yöneticisi olduğunu iddia edenler, şehrin ileri gelenleri kendilerine soruyor mu bilmem ama ben şahsen kendime soruyorum. Hatta şu plaket işi için bir kaç arkadaş bi araya gelip yediyüz bilmem kaçıncı derneği kurup plaket vermek istiyorum. Belki gidenleri durdururuz.

Bir şehrin kalkınmasını sağlayan onun ekonomik gücüdür. Ekonomii alış veriş, sosyal hayat etkili ise kimse durduk yere yaşadığı şehri terk etmez. Eğer bir şehir ilerlemiyorsa; bir adım dahi atamıyor ve nüfus kaybediyorsa kimse kusura bakmasın ama bunun sebebi ekonominin içerisinde olanlardır.

TSO nun seçimi aslında Sivas`ın kaderini belirleyecek. 2023 yılı vizyon planı çerçevesinde köy mü, kasaba mı yoksa büyükşehir mi olacağız bunun oylaması yapılıyor desek yanlış olmaz sanırım. Şu kocaaaa şehir bir kasabaya dönüşürse bunun vebalinin de o seçimlerde oy kullananlarda olacağından kimsenin şüphesi olmasın. Şunu diyenler olabilir bize ne gelecekten bugünkü şartlar böyle diyebilirsiniz ama biz bugün nasıl trafik sorununda veya başka herhangi bir sorunda geçmişteki vizyon ve geleceği görme yetisi olamayan idareciler nedeni ile sıkıntı çekiyoruz diye kızıyorsak ve bu şehrin geri kalmasında onlara da birer pay çıkarıyorsak gelecek nesillerde bizlere pay çıkaracak hatta ve hatta bize olmadık hakaretlerde bulunabileceklerdir. Biz, geçmiş yöneticileri nasıl bu gün eleştiriyorsak yarın onlar bize daha fazlasını yapacaktır.

Bu şehrin ekonomi sorumlusu olan Ticaret Odası için şu soru hatıra geliyor mevcut yönetim çalışmıyor mu? Soruya soru ile cevap verelim peki çalışıyor mu? Bunun değerlendirmesini ticaretin içerisinde olanlar çok iyi bilir. Lakin biz bazı sorular ekleyelim; mevcut yönetim döneminde kaç fabrika açıldı, şehrin işsizlik oranı kaçtan kaça yükseldi ya da düştü, göç oranı ne kadar engellendi, Sivas`ta kişi başı milli gelir kaça yükseldi, kaç uluslararası, ulusal ya da yerel projeye imza atıldı, yoksulluk oranımız ne alemde, Sivas`ta istihdam ne kadar arttı? Bunun gibi birçok soruyu sormak gerekiyor. Herkes hesabını iyi yapmalı ve elini vicdanına koymalıdır. Küçük hesaplar için değil şehrin geleceği için oy kullanmalıdır. Şimdi eğer bu sorulara patronlar haricinde olumlu cevap veriliyorsa iyi çalışılıyor demektir. Yok eğer bu sorulara verilen cevaplar olumsuzsa o zaman iyi düşünmek gerekir. (Efendim patronlara neden sormayalım; Çünkü Sivas`ın iş yapan patronlarında küçük olsun benim olsun çok çalışılsın az para vereyim, kesinlikle bir şey paylaşmayalım, Rabbena hep bana zihniyeti yaygında o yüzden. Hepsi öyle değil belki ama maalesef görünen o ki bir çoğu daha fena haldeler.)

Şunu da es geçmeyelim her zaman için değişim şart, iyi ya da kötü. Değişim olurken zihniyetler değişmeli, zihniyet değişmedikten sonra A gitmiş B gelmiş bir şey fark etmeyecek. Şehrin geleceğini büyüterek şekillendirecek zihniyete sahip kadrolara ihtiyacımız var. Üniversitemiz buna bir örnek. Bunun içinde iyi çalışılsa bile kadrolar bir şekilde değişmeli. Çünkü şehir ileri gidiyorsa herkes bundan pay almalı yok geri kalıyorsa ileri gitmek için çalışılacaklar bu bayrağı devralmalı.

Şehrin geri kalmasında sadece ekonomi ile uğraşanlar sorumlu değil tabi. Bürokratından memuruna bu şehirde yaşayan herkes sorumludur. Eğer şehir geri kalıyorsa eğitimde, sağlıkta akla gelen tüm kurum kuruluşlar da sorumludur. Velakin birinci derece de sorumlu olan elbette ki ekonominin içerisinde olanlardır. Şehrin motoru ekonomidir, freni de bu motoru durduranlardır. Siz buna iş adamı deyin biz esnaf diyelim yani ekonomiyi elinde tutanlar.

Son söz olarak yinelemek istiyorum, bu seçim iyi değerlendirilmeli ve kesinlikle bir değişim olmalıdır, dediğim gibi A ismi veya B ismi önemli değil, zihniyet değişmeli. Mevcutlarında zihniyetinin değişmeyeceği kesindir. İnşallah bu seçimler Sivas için hayırlı olur.



Anahtar Kelimeler: 0