SİVAS SALLANIYOR

SİVAS SALLANIYOR

6 Şubat sonrası başlayan depremler ilimizde de etkin bir şekilde hissediliyor. Kayseri merkezli deprem sonrası Gürün merkezli deprem korkuttu. Sivaslı teyakkuz halinde iken Naci Görür hoca DİKKAT dedi...

6 Şubat sabahı yaşanan Kahramanmaraş merkezli 11 ili kapsayan deprem felaketi sonrası "Fay sistemlerinde stres alanı  ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir. Sevgiyle.

Not: Sizleri bilgilendirmek amacıyla yazıyorum yoksa büyük deprem olacak, şu zamanda olacak, vb şeyler söylemiyorum. Benim beklentim olursa çoğunlukla küçük boyutlu depremlerin olacağıdır."  

Yukarıdaki uyarılar Prof.Dr. Naci Görür hocadan. 

Bilim adamlarından deprem ve fay hatları üzerine sarsıntılar sonrası açıklamalar gelmekte. Sorumlu yayıncılık gereği bazı uyarılar yapmak sorumlulardan üzerine düşeni yapmasını beklemek zorundayız.

Dikkat edelim son günlerde Sivas ve Kayseri konuşulmakta. Kırılmalar sonrası fay hatlarının şu anda nasıl bir refleks göstereceği de kestirelememekte. Her ne olursa olsun Anadolu deprem bölgesi ve buna şeffaf yönetim ilkesi gereği bütün gerçekler kamuoyu ile paylaşılmalı.Çoğu kez halkı paniğe sevk etmeyelim palavrası ile gerçeklerin üzeri örtülür, sayısal veriler gizlenir. Saklanan her gerçek; felaketin bir sonraki boyutunu büyütüyor. Saklanan her gerçek veri; sorumluların lakayt davranmasına yol açıyor. Deprem sorunu ile ilgili sürdürülebilir bir mücadele için gerçek verilere ve buna göre oluşturulacak eylem planlarına ihtiyaç var.

O sebeple şehrimizde yaşanabilecek fay stres alanlarında yaşanabilecek hareketler sonucu oluşacak depremlere karşı dayanıksız binalar bir an önce tespit edilip halk ile paylaşılmalı. Toplanma alanları belirlenmeli ve duyurulmalı. Sivas'ta eski binalarımız fazlalıkla bulunmakta Belediye bu binaların dayanıklılığı konusunda herhangi bir çalışma yapmakta mıdır? Hastaneler, yurtlar ve okullarımızın durumu nedir? Bunlar üzerinde ciddi çalışmalar yapılmakta mıdır? Olası deprem sonucu kaç kişi etkilenebilir? Buna göre barınma, temizlik, su, gıda gibi temel ihtiyaçların karşılanabileceği aksiyon planları hazır mıdır? Eğer yoksa bir an önce hazır olmalıdır.

Deprem değil bina öldürür.Allah göstermesin bu saatten sonra olumsuz bir durum karşısında sorumlu başta Sivas Belediyesi olacaktır. Bugüne kadar çok testi kırdınız. Testi kırılmadan uyaralım istedik. Zira sizin kırdığınız Testiler binlerce cana mal oluyor.



Anahtar Kelimeler: SİVAS SALLANIYOR