SİVAS İÇİN SON ÇIKIŞ (1)

SİVAS İÇİN SON ÇIKIŞ (1)

SİVAS İÇİN SON ÇIKIŞ (1)

?Köprüden önce son çıkış? Karayolu levhası yazı başlığımıza kaynak oldu.

SİVAS; özellikle son 30 yıldır süren geriye gidişin, sanki yok oluşunun, kahrolası; ölümcül sinsi hastalık gibi, anlık fark edilmeyen, geriye bakıldığında ?eyvah? dedirten sürecin son evresini yaşıyor gibi?

1980?lerin başında küresel sermayenin başat taşıyıcıları; ABD?de Reegan, İngiltere?de Thatcher ile başlayan özelleştirme rüzgarından nasibini alan ülkemizde, tamamen kamu kaynaklı ekonomiye sahip ilimiz şehri yönetme iddiasında bulunanların anlamadığı, anlamadığı için; önlem ve değişim planlarını koyamadığından ötürü, bu küresel ?yok edici? rüzgardan en çok etkilenen bölge olmuştur.

Yukarıdaki analizden, ?serbest piyasa ekonomisi?ne karşı olduğum anlaşılmasın. Geçek serbestlik; ADİL ? EŞİT ? REKABET çi şartların hazırlanıp sunulduğu ekonomidir.

Özelleştirme marifetiyle satılan ÖZEL TEKELLER yerine, tüm milletin sahip olduğu DEVLET ? TEKEL ler, (THY gibi hem de rekabetçi ortamda verimli olan KİT kuruluşunu görünce) daha ADİL olanıdır.

BU ŞEHİR;

Coğrafik konumu itibariyle; sınır ticareti, deniz-liman-turizm gibi doğal avantajlara sahip olmayıp, etnik köken ve geleneksel inanç ? ideoloji tabanıyla, KUTSANAN devletine askerlik ? vergi gibi mükellefiyetleri yerine getirirken, iktisaden ?KÜMESTEKİ TAVUK? hesabı, hükümetlerin siyasi ? ekonomik planlamalarında, bağlılığından ötürü; müzakere ? açılım - ödün ? siyasi rüşvet! Gibi kazanımlara da sahip olamayacaktır.

Kısaca; orta Anadolu ahalisi, her daim yönetenler için, ?evin oğlanı? veya ?evin danası? nisabındadır.

Bu sebeple; siyaseti rahatsız etmeyen jeopolitik konumumuz, hem de, örtülü kamu ? açık serbest ekonomi reel politiği nedeniyle, bu ilin kalkınması, şu an için; aslında geriye gidişin sonlandırılması, kendi dinamiklerini bulması ve ortaya çıkarabilmesi ile gerçekleşecektir.

Kendi dinamiklerinden kast edilen ?bu şehirli? veya ?bu şehirde yaşayan? gibi sığ yerel milliyetçilik tariflerinden öte, 40 yıldır olmayanı görebilecek, kişi ? kadro ? planları, edilgen olmayan, talep eden seçmen olma gerçeğidir.

?Son çıkış? diye tabir edilen, önümüzdeki; yapılacak olan kısmen Ticaret Odası, en önemlisi de Belediye seçimleridir.

***

Ticaret ve Sanayi Odaları; kurumsal olarak yatırım yapmayan fakat özel ve kamudaki yapılacak, yapılması gereken konuların, planlayanı, takip edeni, sonuçlandıranı olmuştur.

Bu tanım geneli kapsarken, özelde ilimiz Ticaret Odası, meyhane ve düğün salonu işletmecisi olmuştur. Maalesef?

Yani, kendi üyelerinin de rakibi olmuştur aynı zamanda?

Son 10 yıldır; Cumhuriyet tarihine eş değer ülkedeki ekonomik büyümeden nasibini alamayan ilimiz ve Ticaret Odamızın tek doğrusu; meclisinde bulunan eski Başkan - yönetici ? kıdemli meclis üyesinin yıllar süren gayret ve teklifleriyle TOBB ? ETÜ?ye bağlı fakülte açma teşebbüsü olmuştur.

Eğer 30 yıllık geri gidişe, bu fakülte çözüm ise ve kendilerinin 10 yıllık yönetiminde bu icraat teşebbüsü yetiyorsa; onlara HELAL olsun.

Bizde, bunu yeterli görüp inanırsak, bize de YAZIKLAR olsun!..

Okuyanın aklıyla dalga geçen, 8-10 yıldır aynı metni tekrarlayan, mesnetsiz, zira; fizibilite yapılmamış, sekretaryanın yapıp önlerine koyduğu ?2023 vizyonu? gibi saçmalıklar yerine; önce teşhisi konulmuş, öncelikli yapılabilecek, özellikle odaklanabilecek konuların bir an önce yeniden belirlenmesi gerekmektedir.

Bunun için; toplumun menfaatlerini şahsi menfaatinin önüne koyabilecek, önce gönlü zengin, saygı duyulmayı hak edecek, heyecanlı yeni yüzlere ihtiyaç elzemdir.

İkinci bölümde Belediye seçimlerini yazmak üzere hoşçakalın?



Anahtar Kelimeler: 0