CEMAATE TIRPAN EĞİTİMDE DEVRİM

CEMAATE TIRPAN EĞİTİMDE DEVRİM

Hükümetin ülke genlindeki eğitim yöneticilerini yeniden şekillendirme adımı, Sivas?ta da dikkatle takip ediliyor. Özellikle emekliliği gelmiş birçok okul idarecisinin emekli olmasını sağlayacak çalışmanın, eğitime taze kan getireceği belirtiliyor.

Hükümetin ülke genlindeki eğitim yöneticilerini yeniden şekillendirme adımı, Sivas’ta da dikkatle takip ediliyor. Özellikle emekliliği gelmiş birçok okul idarecisinin emekli olmasını sağlayacak çalışmanın, eğitime taze kan getireceği belirtiliyor.

Meclis’e gönderilen Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören tasarının MEB’in yapısını kökten değiştirecek maddeler içeriyor. Tasarıyla birlikte bakanlıkta müsteşar hariç tüm üst düzey yönetimin kanunla değiştirileceği alınan bilgiler arasında.

TBMM’ye sevk edilen yasa tasarısında dershanelerin kapatılmasının yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı’nın müsteşar hariç tüm üst düzey yönetiminin değişmesinin de yer aldığı belirtiliyor. Okul müdürlerinin bundan sonra sınav sonucuna göre değil de 4 yıllığına vali tarafından görevlendirileceği düşünülüyor.

Yeni kanuna göre; Bakanlık merkez teşkilatında müsteşar dışındaki bütün yöneticilerin görevleri sona erecek. Sadece

 1-Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve Üyesi,2- Müsteşar Yardımcısı, 3-Genel Müdür,

4-Strateji Geliştirme Başkanları Bakanlık Müşaviri yapılacaktır.

 Kalanlar Eğitim Uzmanı adlı bir unvana atanacaktır. Ayrıca daha önce kadroları şahsa bağlı tutulan Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Şube Müdürü, İl Müdürü de, Eğitim Uzmanı kadrosuna atanacaktır. Eğitim uzmanlarından daha önce öğretmenlik görevi yapmış olanlar yeniden öğretmen kadrosuna atanacaktır.

OKUL MÜDÜRÜ VE MÜDÜR YARDIMCISININ GÖREV SÜRESİ 4 YIL

 Okullara müdür ve müdür yardımcısı atamasında yazılı ve sözlü sınavlardan vazgeçiliyor. Tekliflere göre okullara görevlendirmeyi sınav gibi bir uygulama olmaksızın Vali yapacaktır. Vali 4 yıllığına görevlendirme yapacaktır. Süreden önce görevden alma şartları yönetmelikle belirlenecektir. Ayrıca 2013-2014 eğitim öğretim yılının bitiş tarihi itibariyle 4 yıllık süreyi bitirmiş olanların da görevi sona erecektir.

ASİL ÖĞRETMENLİĞE GEÇİŞTE SÖZLÜ SINAV

Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak, adaylık döneminde herhangi bir disiplin cezası almamış olmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınava girmeye hak kazanırlar. Sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanır. Sınavda başarılı olamayanlar bir başka il veya ilçede görevlendirilerek, bu kişilere bir yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınır. Sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişiği kesilir.