SİVAS BARINAK DEĞİL YAŞAM ALANI İSTİYOR

SİVAS BARINAK DEĞİL YAŞAM ALANI İSTİYOR

Yerel seçimlere 3 ay gibi kısa bir zaman kaldı. 30 Mart tarihinden itibaren Belediye yeni bir döneme girecek. Sivas?ın Belediyecilik anlamında yaşadığı ön önemli sıkıntıların başında ise tek merkezli olma ve yeni imar alanlarının olmaması geliyor. Kamuoyu

Yerel seçimlere 3 ay gibi kısa bir zaman kaldı. 30 Mart tarihinden itibaren Belediye yeni bir döneme girecek. Sivas’ın Belediyecilik anlamında yaşadığı ön önemli sıkıntıların başında ise tek merkezli olma ve yeni imar alanlarının olmaması geliyor. Kamuoyu ise artık yeni konut alanlarından ziyade yeni sosyal donatıları olan, otoparkı, oyun alanları vs. bulunan yaşam merkezlerinin oluşturulması ve böylelikle şehrin daha geniş alanlara dağılması isteniyor.

Kentin yaşam kalitesini etkileyen en önemli hususlar. Kaliteli donatılı mahalleler ve donanımlı konutlar.  Sivas’ta yapılan binalarda yıllardır sosyal donatılar ihmal edildi. Tek sosyal zorunluluğun hala kapıcı dairesi olması ise mantalite olarak ne kadar geride kaldığımızı ortaya koyuyor.

Büyükşehirlerde konut projelere nitelik kazandırabilmek ve daha yaşanabilir hala getirmek için akla hayale sığmayacak sosyal eklentiler, hatta alışveriş merkezleri bile konuluyor. Projelerin içerisine konulan bu yaşam ve eğlence üniteleri sayesinde. Hem bu projelere talep artıyor hem de buralarda yaşayanların aile ve çocukların yaşam kalitesi artıyor.

Sivas’ta ise hala sıfır sosyal alanlı projeler üretilmeye devam ediyor. Bahçesinde yeşil alan, çocuk oyun alanı, spor tesisleri, oto park ya da apartman sakinlerinin zaman geçirebilecekleri ortak alanlar hala Sivaslıya layık görülmüyor.

Bu niteliksiz ve donatısız binaların sebebi hem büyük metrajlı arsa sorunu hem de yerel yönetimin üniteleri zorlayıcı idari düzenlemeler yapmaması.  Bu sosyal donatıların maliyetli olmaları sebebiyle konut sayısı yüksek projelerde daha ekonomik hala geliyor.

AİLE BİREYLERİ MUTSUZ

Binalarda sosyal ünitelerin yapılması en çok bina sakinlerini ve aile fertlerini mutsuz hale getiriyor. Çocukların enerjilerini boşaltacakları güvenli iç ve dış ortak oyun alanları olması nedeniyle ruhsal ve psikolojik olgunlarını tamamlayamamaktalar.

Bu da sağlıksız ruhsal yapıya sahip olmalarına sebep oluyor. Ayrıca ev kadınları bir birine oturmaya gidebilse de evin erkeği de apartmandaki komşuları ile yeterli teması kuramamakta, dolayısıyla sosyal faaliyetleri adeta sıfırlamakta. Yine evdeki yaşlı bireylerde camii dışında gün içeririnde gidebilecekleri mekânlar olmadığından sosyal travma ve bunama yaşamakta bu da aile içeririnde yaşlıları yük haline getirmektedir.

ÇARE ORTAK MEKÂNLARIN ZORUNLU HALE GETİRİLMESİ

Sosyal bir varlık olan insan doğumundan ölümüne kadar ihtiyaç duyduğu sosyal ihtiyaçlarının karşılanması şart! Bu ihtiyaçların karşılanabileceği fiziksel mekânların da mecburi hale getirilmemesi halinde sadece lüks site konutlar için bir ayrıcalık olmaya devam edecek.

İstanbul, Ankara gibi daha gelişmiş kentlerde sitelerde en çok talep edilen sosyal mekânlar Mescit, bodrumda olmayan ortak iç mekân, çocuklar için iç oyun alanı ve dış oyun alanları, çardaklar, hamam, ortak mini sinema salonları

SİVAS’TA SİTE AKIMI

Başta Kardeşler Mahallesi ve İş-han civarındaki yeni yeni yapılan ve projeleri görücüye çıkan lüks site projeleri bu ihtiyaçlara yönelik üretimler yapılmaya başlandı. Burada yapılacak projeler bütün Sivas’a örnek olacak ve bir sosyal donatılı site modası başlayacak gibi görünüyor.

Ancak bu konuda genel bir imar düzenlemesi olmaz ve bu tarz konutlar Sivas geneline yaygınlaştırılmazsa fiyatları üç yüz bin liranın üzerindeki bu siteler zengin küçük bir kesimin yaşam kalitesini artırmaktan öteye geçemeyecek.



murat
24.12.2013 09:27:44
insana yakışan bir yaşam alanı için elele vermemiz lazım.sonuçta memleket bizim memleketimiz.a kişisi kazansa nolur b kişisi kazansa nolur ?kazanan kişiye arka çıkmamız lazım ki bazı çıkarcı çevreler cevabını alsın.örneği var zaten.şehrin içinde hurdacının,tenekecinin,yağcının balcının bilmem neyin ne işi var?bir kısım memnun olmuyor diye koca şehrin prestiji ayaklar altına alınmasına kimsenin hakkı yok.