ŞİFRELERLE SİVAS 1

ŞİFRELERLE SİVAS 1

ŞİFRELERLE SİVAS 1

Aynı şeyleri tekrar ederseniz genellikle hep aynı sonuca ulaşırsınız. Bizim istediğimiz şeyleri beklediğimiz ölçüde başaramamış olmamızın nedeni de bu olsa gerek. Değişim ve dönüşüme hızlı uyum sağlayamıyoruz. Özellikle iş hayatında ilimize ait geleneksel, kaba düzen, plansız ve programsız bir iş anlayışımız var. Örneğin profesyonel yöneticilerimiz yok, ihtiyaçta duymuyoruz. Şirketlerimizin büyük bir çoğunluğu aile şirketleri tarzında idare ediliyor, kurumsallaşamıyoruz. Bu yüzden de gelişemiyor.         

  Hani bir                           P-U-K-Ö                   diye evrensel bir kural vardır.

Planla ? Uygula ? Kontrol et ? Önlem al.

Başta uluslar arası iş dünyası bu kuralı tavizsiz uygular.  Ancak sanki bu kural bizde şöyle uygulanıyor.

 Deneni yap - Ezberle ? Düzeltme - İşi bitir? Kesip kopyala ? Onayla ? Dayat ?Uygulamaya sok.

Şimdi bu sekiz harfli kuralımızı bir yorumlayalım.

  • Deneni Yap: Biz evimizde ve işimizde büyüklerin dediğini sorgusuz sualsiz kabul ederiz. Düşünmeyiz, çabuk etkileniriz. Deneni yaparız. ?O yüzden de bizde ev danası kolay kolay öküz olmaz.
  • Ezberle :Biz iş ve işlemlerimizde işin mantığını, planını projesini bilmeyiz. Ama yüzeysel ezberler (anlamını derinlemesine bilmeyen yüzüne okuyan hafızlar gibi) güzel konuşuruz.
  • Düzeltme: Taklit edilenleri kendimize yada projeyeuyarlamada üzerimize yoktur.
  • İşi bitir: Kazanmak için her şey mubah yeter ki kazan. Yaptığın siyasetse; öne çıkan, iş yapanları karala-yıldır. Yaptığımız iş ise işin kalitesinden çok kazancına bakıyor ikisini de kaybediyoruz.
  • Kesip Kopyala: Orijinal bizim diyebileceğimiz projelerimiz ve buluşlarımız yok. Hep birilerine benzetiyoruz. (Burada bunları derken Dekoline, estaş gibi kendini yenileyip geliştiren firmalarımızı da kutluyorum. Tebrik ediyorum.)
  • Onayla: İşimizde gelişimi gerçekleştirirken kendimizi de geliştiremiyoruz. Oysaki ileri atılan her adımın bir öne atılan bir de ona destek veren arka ayağı vardır.
  • Dayat: Toplum olarak bize dayatılan bir şeyi kolay kabullenir sorun çıkarmayız. Bu yüzümüz siyasette bariz olarak gözükür. Bize adayımız bu derler tıpış tıpış gider ona oyumuzu kullanırız. Genellikle ithal siyasetci  tercihi ilimize bu bakanımıza yani Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ a kadar pek maya tutmamıştı. Allah için mütevazi ve beyefendi kimliğiyle bakanımız; bir an önce  iş yapılsın diye resmen kendini paralıyor. Uğraşıp didinip duruyor. Bu defa da bizden hareket yok. İnşallah aşağıda ki son kuralı benimseyip elimizden uçup gitmez.
  • Uygulamaya Sok: Her şeyi yaptığına inanıyor elinden bir şey gelmediğin kanaatine vardınsa; artık Hicrette fayda vardır diyip derhal uygulamaya sok.

Kısaca bu kuralın adı da baş harfleri olan;

          D-E-D-İ-K-O-D-U   dur.

Peki P-U-K-Ö  yu benimseyemedik.  Fiili  ?D-E-D-İ-K-O-D-U ? kuralı ile de bir yol alınamadık.

Çözüm ne derseniz? Bence şu kurala geçmeliyiz.

Kararlı ol - Uyma ? Razı ol ?Alçalma-Nasip de

  • Kararlı ol: Her ne iş yaparsan yap kararlı ol. Bir ileri bir geri yapıp ziksak çizme. Doğru olduğuna inandığın her düşüncenin sonuna kadar savunucusu ol.
  • Uyma :Doğru bildiğin yolda ilerle. Sataşmalara cevap vererek zaman kaybetme. Bütün enerjiyi işine harca.
  • Razı ol: Kanaatkâr olup önüne geleni sana verilen olarak gör. Başkasının tabağına gözün kaymasın.
  • Alçalma: Hayatını sadece kazanmak üzerine kurma. Bazen şereflice kaybetmek daha hayırlıdır.
  • Nasip de: İstenmesi gereken de hayırlıysa istenmeli. Olanda hayır var denilip olumsuz da olsa sonuca rıza gösterilmeli.

                          Bu kuralında adı da kısaca K-U-R-A-N kuralı diyebiliriz. Bu kural size başka bir şey anımsattıysa; bu kuralı ondan bir numune olarak görün.

Yine olmadı mı? Duygusal davranma Son kural olan ve son çare olan

Kontrol et ? Ayarla ? Çabuk ol - Korkma ? Uygula ? Rahatsız olma ? Takılma-Uyuma -Lahavle de  yani kısaca

K-A-Ç-K-U-R-T-U-L

Kuralını uygula.

Biz okuryazarlar işimiz gereği bir anlamda da ?boş sallar dolu tutturmaya çalışırız?. ?PUKO? kuralı evrensel ve bilimsel bir kural olup diğerleri tarafımdan uydurulup anonim repertuarına eklenmiştir. İnşallah son kural ilimizde tersine döner.

Gel - Emin ol - Lafı bırak ?Kararlı ol - Uyuma - Rahat ol - Tutarlı ol - Utanılacak olma - Liyakatli ol

 Kısaca GELKURTUL olur ümidiyle



Anahtar Kelimeler: 0