ŞEMS-İ SİVASİ ASLINA DÖNÜYOR

ŞEMS-İ SİVASİ ASLINA DÖNÜYOR

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü?nün hazırladığı Restorasyon Projesi doğrultusunda Meydan Camii avlusunda bulunan tarihi Şems-i Sivasi Türbesi?nde çalışmalar devam ediyor. Türbenin aslına uygun olarak Restore edildiğini belirten Vakıflar Bölge Müdürü Ali Ve

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün hazırladığı Restorasyon Projesi doğrultusunda Meydan Camii avlusunda bulunan tarihi Şems-i Sivasi Türbesi’nde çalışmalar devam ediyor. Türbenin aslına uygun olarak Restore edildiğini belirten Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, türbenin etrafının açılarak, ortaya çıkarılacağını belirterek, önümüzdeki yıl Mayıs ayı sonunda çalışmaların tamamlanacağını kaydetti.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü Meydan Camii’nin avlusunda bulunan tarihi tescilli Şems-i Sivasi Türbesi’ni aslına döndürmek adına çalışmalarını hızla sürdürüyor. Çevre düzenlemesi Sivas Belediyesi ile ortak çalışma sonucu tamamlanan Türbe üzerinde Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore çalışmaları devam ediyor.

Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, Meydan Camisi`nin avlusunda bulunan bu türbenin giriş kapısı üzerindeki kitabesindeki ebcet hesabına göre h.1009 (1600-1601) yıllarında yapıldığı anlaşıldığını kaydetti.

Türbede Şeyh Şemseddin Sivasi ve Şeyh Kara Şemseddin Ahmet Efendi bulunduğunu kaydeden Veral, “XVII. yüzyıl başlarında yenilenen türbe 9.00x5.30 m. ölçüsünde olup, kubbe ile örtülüdür. Bu kubbenin iki yanına da birer tonozlu bölüm eklenmiştir. Kubbe dıştan sekizgen kasnaklı olup, üzeri basık piramidal kiremitli bir çatı ile örtülmüştür. Tonozların üzerine rastlayan bölümler ise dıştan kırma çatı şeklindedir” dedi.

XIX. yüzyılın başında türbenin güney cephesinde yaklaşık bir metrelik çıkıntı ile batıya doğru genişletildiğini ifade eden Veral, bu bölümün tuğla kemerli tonoz ve iki yana eğimli kırma bir çatı ile örtülü olduğunu kaydetti.

Restorasyon Projesi’nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlandığını kaydeden Veral, söz konusu projenin Sivas Koruma Kurulu tarafından 25.05.2013 tarih ve 885 sayılı Kararı ile onaylandığını kaydetti.

Proje doğrultusunda Sivas Belediyesi’nin türbenin kuzey ve batı cephelerinin yolda kalan kısımlarını açarak moloz duvar ile çevresini koruma altına aldığını ifade eden Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral şöyle devam etti;

“Cami avlusuna inen özürlü rampası yapılması ve türbenin çatı örtüsünün oluklu kiremitle yenilenmesi, beden duvarlarının temizliği ve türbenin iç kısmının bakımının yapılması amacıyla 24.10.2013 tarihinde ihale yapılmış olup, yüklenici firma Tuna inşaat Rest.-AS Restorasyon ile 08.11.2013 tarihinde İdaremiz ile sözleşme imzalanarak, 11.11.2013 tarihinde yer teslimi yapılmış ve firma çalışmalara başlamıştır. 142.920,91 TL ye ihale edilen işin bitirilme tarihi sözleşme hükümlerine göre 30.05.2014 olarak belirlenmiştir.”



Kasım Kılıç
24.11.2013 18:11:49
Meydan Camii ile ilgili yapılan bu çalışmalardan dolayı sayın müdürümüzü tebrik ediyorum... Şems-i Sivasi Sivas`ımızın Mevlanasıdır. Onu tanıtmaya yönelik te çalışmalar yapılmalıdır...