Seçim Önü Ramazan

Seçim Önü Ramazan

Nerdeyse sonuna geldik ama bir ramazan yazısı da ben yazmadan geçmeyim konuyu,

 

Merak etmeyin, ne öyle klasik ramazan güzellemeleri yapıp, bu ay yapılan ibadetlerden kazanılacak misli sevapları yazarak genel tekrara düşmeyeceğim. 

 

Zaten televizyon kanalları yüzbinlerce lira vererek ekrana getirdikleri yarı ağlamaklı hocalardan yeterince dini bilgiler verdirerek bizleri aydınlatıyor. 

 

On bir ay her türlü herzeyi yiyip bir aylığına imana gelip, oruç tutup ta etrafını kırıp geçirenlerdense hiç bahsetmeyeceğim… 

 

Kendimce bir Fidye, Sadaka-fıtır ve Asgari Ücret konusu değerlendireyim dedim, bakalım siz ne diyeceksiniz?

 

Diyanet İşleri Başkanlığının web sayfasında Fidye’nin tarifi yapılmış; “Fidye, bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dinî-malî yükümlülüktür. ...... Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır” denilmekte olup yine;

 

“Bir fidye, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek miktarı veya bunun ücretidir. Bu da “sadaka-i fıtır” ile aynı miktarı ifade eder. Bu, fidyenin asgari ölçüsüdür...” diyerek devam etmektedir.

 

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2024 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 70,00 TL olarak belirlemiş durumda, yani ne demek bu 70,00 TL, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek karşılığı.

 

Bir tekrar daha yapalım altını çizerek hem de; Sadaka-i fıtır bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır... 2023 yılı en düşük sadaka-i fıtır miktarı 70,00 TL.

 

Şimdi kısa bir matematik işlemi yapalım 4 kişilik fakir bir ailemiz var; kişi başı fidye miktarı 70,00 * 30 = 2.100,00 TL, 2.100,00 * 4 = 8.400,00 TL. yani bu fakir ailemizin sadece karnını doyurmak için gereken aylık sadaka-i fıtır miktarı 8.400,00 TL. Asgari ücret 8.500,00 TL…

 

Hadi şimdi de Türk – İş’in web sayfasına bir bakalım;

 

TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2023 Mart ayı itibariyle; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 9.591,13 TL. Sadaka-i fıtır miktarı ile aşağı yukarı aynı… 30 günlük mesai karşılığında, açlık sınırının altında layık görülen bir yaşam…

 

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 31.241, 48 TL.

 

Bir kilo soğan 30, 00 TL, 2023 Mart ayı enflasyonu % 2,29, “… Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa;…” diyor ya şair, işte o hesap, bu hesap, bu nasıl hesap? Eğer zamanında matematik derslerinden kaçmamış olsaydık bugün bu halde olmazdık…

 

Birileri gemicikleri karadan yürütsün, güç ve kudret sahibi olmaya devam etsin, biz açlıktan ölmediğimiz için şükredip duralım. Ne demişler, “Fakire şükretmeyi öğret ki, zenginin düzeni bozulmasın…”

 

Şunun şurasında seçimlere ne kaldı, meydanlarda bol keseden neler dağıtılacak bekleyip göreceğiz bakalım, gelen gün ne getirecek.

 

Bu vesile ile onbir ay’ın sultanı Ramazan hoş geldin diyor yaklaşan Ramazan Bayramı’nın cümlenize hayırlar getirmesini diliyorum.

 

Not: Seçim konusuna bir sonraki yazıda değiniriz, nüfus kütüğünü Kangal’a aldırmakla uğraşıyorum…

 

 

 

 

o_karahan@hotmail.com



Anahtar Kelimeler: Seçim Ramazan