SAYIŞTAY BELEDİYELERİ UYARDI

SAYIŞTAY BELEDİYELERİ UYARDI

Daha önce gündeme getirdiğimiz otopark yönetmeliğinin uygulanmaması konusu Sayıştay?ın geçtiğimiz ay TBMM?ye sunduğu Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu?nda birçok Belediyelerde borçlanma limitlerine uyulmadığını ve yine birçok ilde de otopark yönetmel

Daha önce gündeme getirdiğimiz otopark yönetmeliğinin uygulanmaması konusu Sayıştay’ın geçtiğimiz ay TBMM’ye sunduğu Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu’nda birçok Belediyelerde borçlanma limitlerine uyulmadığını ve yine birçok ilde de otopark yönetmeliğine aykırılıkların tespit edildiğini vurguladı. 1993 yılında yürürlüğe giren otopark yönetmeliğine ne yazık ki ilimizde de riayet edilmediği görülüyor.

Sayıştay Başkanlığı geçtiğimiz ay TBMM’ye sunduğu 2012 Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu’nda bazı Belediyelerde usulsüzlüklerin tespit edildiğini ve yine bazı Belediyelerin borçlanma limitlerine uymadığının tespit edildiğini vurguladı.

Geçtiğimiz aylarda geçmiş ve mevcut Belediye yönetimlerinin 1993 yılında yürürlüğe giren otopark yönetmeliğine ne kadar uyduğunu gündeme getirmiştik. Söz konusu otopark sorunu hakkında Sayıştay raporunda da ilginç veriler yer aldı.

Sayıştay incelemesinde, belediyeler tarafından otopark bedellerinin tahakkuk ve tahsil ettirilmediği, tahsil edilen tutarların muhasebe kayıtlarında gösterilmediği, tahsil edilen otopark bedellerinin Otopark Yönetmeliği’ne aykırı olarak kullanıldığını da tespit etti.

3194 sayılı İmar Kanunu’na dayanılarak çıkarılan Otopark Yönetmeliği’nde; otopark ihtiyacının parselinde karşılanması, parselinde otopark ihtiyacı karşılanamayan durumlarda bu yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek otopark bedelinin alınacağı, bu bedellerin ayrı bir banka hesabında tutulacağı, bu hesapta toplanan meblağın sadece otopark tesisi için gerekli arsa alımları ile bölge veya genel otoparklar için kullanılacağı, otopark hesabında toplanan meblağın otopark tesisi yapımı dışında başka bir amaçla kullanılamayacağının hüküm altına alındığı hatırlatıldı.

Sayıştay TBMM’ye sunduğu bu raporu tüm il Belediyelerine ve İl Özel İdareleri’ne gönderdiği raporla bildirdi.

1993 yılında yürürlüğe giren Otopark yönetmeliği ilimizde tam 20 yıldır ne yazık ki uygulanmıyor. Söz konusu yönetmelikte otopark ihtiyacının binaların kendi parselinde karşılanmasının esas alınması gerektiği belirtiliyor.

Aksi durumlarda ise bina sahiplerinden otopark bedelinin alınması ve bu toplanan paraların bir bankada açılacak otopark hesabında toplanması gerektiği vurgulanıyor. Yine yönetmelikte bu hesaba harici olarak para transferinin yapılabileceği ancak otopark hesabındaki paranın otopark yapımı haricinde başka hiçbir işe harcanamayacağı da net bir ifadeyle belirtiliyor.

İlimizde de 1993 yılından bu yana sayısız bina yapıldı. Bu yapılan binalardan otopark ücretleri toplandı. Sivas Belediyesi’nin otopark hesabında toplanan bu paralarla ihtiyaca göre bölge otoparkları yapması ve buradan vatandaşların ücretsiz olarak faydalanmasını sağlamak mecburiyetinde olması gerekiyor.

Ancak yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden bu yana hiçbir Belediye döneminde bölge otoparklarının yapılmadığı görülüyor. Diğer taraftan bir bankada otopark hesabında toplanması gereken paraların ne durumda olduğu da merak ediliyor.



Hırsıza dur diyecek adam arıyoruz.
21.10.2013 10:48:12
Sivas`ta otopark tamamen sorun oldu. Adamların çalışma yönetmeliği yok kendi zevk ve keyiflerine göre çalışıyorlar. Hafta tatili. ve bayram günleri de kimi park yeri görevlileri geliyor kimi gelmiyor. İnsanlar arasında münakaşalara sebep oluyor. Aynı sıkıntılar Kurban bayramında Celal Bayar caddesi, Kayırcık sokak, Atatürk caddesi bir bölümünde yaşandı. Ayrıca Oto park çalışanları Sosyal güvenlik ten yoksun çalışmaktadır. SGK Neden göz yummaktadır, sürekli açıktan bahsederken. Ödenmeyen pirimler kimin cebinde kalmaktadır. Veya belediye oto park alanlarını kiraya verip personelin Maaş ve Sosyal güvenliğini Özbelsan dan mı karşılıyor insanın aklına lçok değişik şeyler geliyor.