SARILIK TÜRBESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

SARILIK TÜRBESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Vakıflar Bölge Müdürlüğü önderliğinde Ali Çavuş Camii?nin arka tarafında bulunan Sarılık Türbesi?nin ortaya çıkarılması amacıyla kazı çalışmaları başlatıldı. Dün kazı alanında bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, duyumlardan yola çıkarak hareket e

Vakıflar Bölge Müdürlüğü önderliğinde Ali Çavuş Camii’nin arka tarafında bulunan Sarılık Türbesi’nin ortaya çıkarılması amacıyla kazı çalışmaları başlatıldı. Dün kazı alanında bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, duyumlardan yola çıkarak hareket ettiklerini ve sonuç itibariyle türbe kalıntılarına ulaştıklarını kaydetti. Sezonun açılmasıyla birlikte çalışmaları hızlandıracaklarını kaydeden Veral, söz konusu türbenin ortaya çıkarılacağını belirtti.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Yahya Bey Mahallesi’nde bulunan ve Ali Çavuş Camii arkasındaki alanda Sarılık Türbesi olarak bilinen alanda kazı çalışmalarına başladı. Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral dün basın mensuplarıyla birlikte alanda bir inceleme yaparak bilgi verdi.

Söz konusu alanda 30 m2’lik bir kesimin mülkiyetinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirten Veral, tapu kayıtlarında da burasının türbe alanı olarak görüldüğünü kaydetti.

Yerinde yapılan incelemeler neticesinde türbeye ait olduğu düşünülen iki sıra kesme taştan oluşan bir yapı parçasının mevcut evlerin bahçe duvarları arasında kaybolduğu ancak bu taşların bahçe duvarlarına ait olmadığı bunun bahse konu türbenin gövde ya da temeline ait izler olduğuna kanaat getirildiğini belirten Veral, yapılacak kazı çalışmalarıyla birlikte türbenin diğer kısımlarının da ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndan da izin alındığını belirten Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, söz konusu alanın Vakıflar Bölge Müdürlüğü kayıtlarında Sultan Selçuk Türbesi olarak geçtiğini belirtti.

Sivas’ın hazineler şehri olduğunu belirten Veral, “Her gün kültür varlığı olan değerine paha biçilemeyecek derecede olan bir türbeye, bir mescit kalıntısına veyahutta her hangi değere haiz Selçuklu eserine rastlıyoruz” dedi.

Duyumlardan yola çıkarak araştırmaların yapıldığını belirten Veral, gelinen aşamada gerçeğe ulaştıklarını kaydetti. Türbenin üst taşlarının yıkılarak türbenin yok edilmek istendiğini belirten Veral, buradaki taşların bazı evlerin temelinde kullanıldığını ifade etti.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak buradaki türbenin açığa çıkarılması için gerekli çalışmayı yapacaklarını kaydeden Veral, türbenin gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde ulaşması gerektiğini kaydetti.

Bazı doktora tezlerinde ilimizde Selçuklulardan kalma 14 tane medresenin varlığından bahsedildiği belirtilerken şuanda bilinen 4 medresenin olduğu ve söz konusu kazı alanında da bir medresenin olabileceği belirtildi.

Kazı alanındaki inceleme çalışmalarına mevcut Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’te katıldı. Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral ise yapılan çalışlarda Belediye’nin verdiği destekten ötürü Ürgüp’e teşekkür etti. Yine türbe alanı olarak düşünülen alanın hemen bitişiğindeki evin Belediye tarafından kamulaştırılarak kazı çalışmalarının evin altında da devam edileceği bildirildi.

Yetkililerin inceleme ve açıklamalarının ardından mahalle sakinlerinden bir kadın mevcut Belediye Başkanı Ürgüp’ün yanına gelerek kendilerinin de evinin kamulaştırılacağının konuşulduğunu ve aile halkının da bu durumdan endişelendiğini söyledi. Ayrıca “Evinizi Belediye’ye vermeyin yoksa paranızı alamazsınız” şeklinde duyumlar aldıklarını ifade eden kadın, kamulaştırma olması halinde bu mahalleden gitmeyeceklerini kendilerine yine bu bölgeden bir yerin verilmesini talep etti. Ürgüp ise şuan da net bir şey olmadığını ve kimseyi mağdur etmeyeceklerini beyan etti.



ogün bekçioglu
25.12.2013 09:26:27
galiba yazınızda yanlışlık var sarılık türbesi pulur mahallesinde türbeyle ben ugraşıyorum pulurun muhtaqrıyım türbenin adını düzeltmenizi istiyorum çalışmalarınızda başarılar dilerim saygılar