RECEB

RECEB

RECEB

Resul-i Ekrem Efendimiz dualarında, ?Allahım! Receb`i ve Şâban`ı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan`a ulaştır? buyururlardı.

Receb kelimesindeki ?R? Allah`ın rahmetine, ?C? Allah`ın cömertliğine ve yardımına, ?B? ise Allah`ın birrine (iyilik ve ihsanına) işaret eder.

Receb ayının Peygamberler tarihinde ayrı bir yeri vardır. Meselâ, Nuh Aleyhisselâm ve kavmi Receb ayında gemiye binmiş ve tufandan kurtulmuşlardır.

Receb ayı Hicrî ayların yedincisi ve Ramazan`dan iki ay öncesidir. Fazileti bakımından ayrı bir yeri vardır. Regaib ve Mi`rac gibi mübarek geceleri içinde bulundurması faziletini daha da arttırmaktadır. Ayrıca, Kur`ân`da haram ayları olarak geçen dört aydan birisi olması, Müslüman kalplerdeki yerini bir kat daha artırmıştır.

Receb ayı, ?üç aylar? olarak bilinen mübarek bir mevsimin ilk ayıdır. Bu aylara ?çok sevaplı ibadet ayları? diyen Bediüzzaman, onların kazandırdıkları sevap ve mükâfatlar bakımından, mü`minlerin önünde nasıl bir kademeli yükseliş vesilesi olduklarına şöyle işaret eder:

?Her hasenenin (ibadetin) sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şâban-ı Muazzamada üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde (Kadir Gecesinde) otuz bine çıkar.?

Buna göre Receb ayında işlenen ibadet, edilen iyilik, yapılan hizmetlerin manevî ecri ve sevabı bire yüz verilmektedir. Bunun için mü`minler bu aydaki nasiplerini arttırmak maksadıyla daha çok gayret sarf ederler. Hayır ve hasenata biraz daha ağırlık verirler.

Bazı hikmet ehli âlimler Receb ayı hakkında şu yorumları getirmişlerdir:

Receb eza ve cefâyı terk içindir, Şaban amel ve vefa içindir, Ramazan sıdk ve safa içindir.

Receb tevbe ve pişmanlık ayıdır, Şaban muhabbet ayıdır, Ramazan kurbet (Allah`a yakınlık) ayıdır.

Receb hürmet ayıdır, Şaban hizmet ayıdır, Ramazan nimet ayıdır.

Receb ibadet ayıdır, Şaban dünyanın safasını terk etme ayıdır, Ramazan ibadetlerin mükâfatını artıran aydır.



Anahtar Kelimeler: 0