PİRKİNİK HAMAMI YIKILIYOR

PİRKİNİK HAMAMI YIKILIYOR

1496 sayılı kararla 02.12.2009 tarihinde tescil edilen Pirkinik Hamamı yıkılacağı günü bekliyor. Osmanlı Döneminden kaldığı belirlenen hamam 2. Derece koruma alanında yer alıyor. 5 yıl önce tescil edilen hamamla ilgili bugüne kadar neden hiçbir işlem yapı

1496 sayılı kararla 02.12.2009 tarihinde tescil edilen Pirkinik Hamamı yıkılacağı günü bekliyor. Osmanlı Döneminden kaldığı belirlenen hamam 2. Derece koruma alanında yer alıyor. 5 yıl önce tescil edilen hamamla ilgili bugüne kadar neden hiçbir işlem yapılmadığı ve hamamın yıkıma terk edildiği merak ediliyor.

Çayboyu Mahallesi’nde bulunan ve Osmanlı döneminden kaldığı bilinen Pirkinik (Çayboyu) Hamamı neredeyse yok olmak üzere… 19. Yüzyılda yapıldığı bilinen ve 2. Derece koruma alanında yer alan Hamam şuan kullanım dışı olmakla beraber adeta çökeceği günü bekliyor.

İlimiz genelindeki birçok tarihi eser ve camilerde onarımlarını sürdüren Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Pirkinik Hamamı ile ilgili girişimlerde bulunarak, Osmanlı döneminden kalan bu eserin yeniden hayata döndürülmesi gerektiği belirtiliyor.

Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesindeki verilere bakıldığında ilimiz genelinde toplamda 568 taşınmaz kültür varlığı olduğu belirtiliyor.

Bunlar; Sivil Mimarlık Örneği 275, Dinsel Yapılar 124, Kültürel Yapılar 81, İdari Yapılar 45, Askeri Yapılar 3, Endüstriyel ve Ticari Yapılar 5, Mezarlıklar 26, Şehitlikler 2, Anıt ve Abideler 2, Kalıntılar 5, Korunmaya Alınan Sokaklar 0, Toplam 568 olarak sıralanıyor.

Ancak ilimiz genelinde bu kadar korunması gereken tescilli eser olmasına rağmen ne yazık ki kıymeti bilinmiyor. Özellikle eski Vakıflar Bölge Müdürü ve eski Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri zamanında yapılan usulsüzlükler ve yanlış uygulamalar dikkat çekiyor.

Bu dönemde ilimizdeki özellikle Sivas Belediyesi’nin de restorasyonunu üstlendiği birçok eserin restorasyonunda yaşanan sıkıntılar bilirkişi raporlarıyla sabit olurken, bu hatalı uygulamalara sebep olanlar ve yapanların neden 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince işlem yapılmadığı da merak edilmeye devam ediliyor.

Eski adı ile Pirkinik olan ve şimdiki adıyla Çayboyu Mahallesinde bulunan Osmanlı döneminden kaldığı bilinen hamamın kesme taş ve harç kullanılarak yapıldığı belirtiliyor. 1496 sayılı kararla 02.12.2009 tarihinde tescil edilen hamamla ilgili bu zamana kadar neden her hangi bir işlem yapılmayarak hamamın yok olmasına göz yumulduğu bilinmiyor.

PİRKİNİK (ÇAYBOYU) HAMAMI

Giriş güney cephesinin doğu ucundan sağlanmaktadır. Güney cephede, cephenin orta kısmından itibaren batı uca doğru yapı içe girinti yapmak suretiyle daralarak devam etmektedir. Hamamın üzeri iki kubbeli ve toprak örtülüdür.

Kemerli giriş kapısından beşik tonozlu bir mekâna girilir. Bu mekânda kuzey cepheye açılan kemerli bir pencere vardır. Soyunmalık kare planlıdır. Kuzey-doğu köşede kare planlı tek kubbeli bir mekân mevcut olup, burasının hamamın tuvalet kısmı olması ihtimal dahilindedir.

Kare planlı soyunmalık kısmı tek kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçiş dört köşedeki tromplarla sağlanmıştır. Duvarlar sıvalı ve badanalıdır. Soyunmalıktan kuzey-güney eksenli ve üzeri beşik tonoz örtülü ılıklık kısmına geçilmektedir. Bu kısımda güney cepheye açılan kemerli bir pencere vardır. Hamamın sıcaklık kısmı da kare mekânlı ve tek kubbelidir. Mimarisi soyunmalık kısmı ile aynıdır. Halen bakımsız durumda olan hamamın içinde yer yer kaçak kazı yapıldığı görülmektedir.