ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİ İLGİNÇ ÇALIŞMA

ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİ İLGİNÇ ÇALIŞMA

ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİ İLGİNÇ ÇALIŞMA

kangal termik

Kısa süre önce üretimi duran Kangal Termik Santrali, özelleştirme kapsamında yapılacak satış tarihinin yaklaşması ile bir ilke imza attı. Daha önceleri kış mevsimlerinde çalışması uygun olmadığı için faaliyete geçemeyen 3 ünite özelleşme tarihinin yaklaşmasıyla birlikte bu kış mevsiminde faaliyete geçti. Sırf ihaleye girecek firmaların santrali gezip inceleme yapması nedeniyle bu 3 ünitenin çalıştırıldığını ifade eden işçiler, daha önceki kış mevsimleri ile bu kış mevsiminin arasındaki farkı sorguluyor.

Sivas hükümetten kamu yatırımı beklerken hükümetin özelleştirmeleri devam ediyor. Sivas cumhuriyet döneminde yapılan kamu yatırımlarını bir bir kaybederken elde kalanların özelleştirilmesine de engel olamıyor. Sivas ekonomisini ayakta tutan kamu yatırımlarının ya başka bölgelere kaydırılması ya da kapatılması yetmezken, gerçekleştirilen özelleştirmelerden ağzı yanan Sivas yine de yeni özelleştirmeleri üflemeden yemeye devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda özelleştikten sonra büyük bir kayıp olduğu anlaşılan Et ve Balık Kurumu?nun yeniden devlet eline geçmesi için çeşitli masallar anlatılırken, Çedaş?ta binlerce abone özelleşme sonrası büyük sıkıntı yaşarken ve buna benzer daha pek çok örnek sıralanabilecekken Sivas Kangal?da bulunan Termik Santralin özelleşmesini çaresizce bekliyor.

Kısa sonra ihalesi gerçekleştirilecek olan Kangal Termik Santrali?nin özelleşmemesi adına geç kalınmış tepkiler gösterilip çeşitli girişimlerde bulunulsa da özelleşme için gün sayılıyor.  Hatta özelleştirilmede firmaların gözüne girmek için her fırsat değerlendiriliyor. Öyle ki geçtiğimiz yıllarda kış aylarında faaliyette olmayan 3 ünite bu yıl çalıştırılıyor. Kış şartlarında çalışması uygun görülmeyen 3 ünite sırf ihaleye girmeyi düşünen firmalar santrali gezdiği gerekçesiyle çalıştırılıyor. Bu 3 ünite çalıştırılarak firmalara üretimin iyi şekilde işlediğini göstermek isteyen yetkililerin geçmiş yıllarda neden bu uygulamayı yapmadığı sorgulanıyor. Özelleştirme için bu kadar önem gösterilirken firmaların gözüne girmek için yoğun çaba sarf ediliyor.

Halbuki kısa süre önce üretimin durduğu santralde işçiler endişeli bir şekilde bekleyişe girerken çalışanlar iş olmadığı için gün geçirmeye çalışıyordu. Şimdi ise özelleştirmenin yapılacağı satışa 1 aydan kısa bir zaman kaldığı ve ihaleye girmeyi düşünen firmaların santrali gezip incelemesi nedeniyle daha önce çalıştırılmayan 3 ünite de faaliyete geçti. İşçiler ise gelecek endişesi yaşarken bu uygulamanın adil olmadığını, yetkililerin geçmişte kış aylarında çalışmayan 3 ünitenin bu kış neden çalıştığını, önceki kış mevsimleri ile bu kış mevsimi arasında ne fark olduğunu sorguluyor.



Anahtar Kelimeler: 0