ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNİN SINAV SABAHLARI CORTLAMASI OLAYI

ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNİN SINAV SABAHLARI CORTLAMASI OLAYI

ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNİN SINAV SABAHLARI CORTLAMASI OLAYI

Ülkenin birinde Ösym neredeyse her hafta sonu bir sınav yaparmış. Ve öğrenciler bu sınavlara  yoğun bir şekilde ilgi gösterirmiş.

?Kanka soruları görmek için gireceğim bu sınava, sınavın kaçıncı dakikasında çıkabiliyoruz? 110.mu ,130.dakika mı? Şu otobüs de bir an önce gelse daha fazla üşümesek bari.. ?

Arkadaki bir öğrenci ?Atanabilmek için bu sefer iyi bir skoru tutturmam lazım. Bu arada otobüs beklerken yoruldum valla.?

Yandaki bir öğrenci ? uff! Nerede kaldı bu otobüs! 20 dakikadır bekliyoruz?Şikayet edeceğim bu sefer!?

?.

***

Bir Pazar sabahı sıcacık yatağınızdan kalkıp kpss, ales, yds vs. gibi sınavlara (otobüsle) gitmişseniz yukarıda söz konusu olan diyaloglara tanıklık etmiş olabilirsiniz.

Pazar günleri sefer sayıları azaltılmaktadır. Haklı olarak. Fakat bu durum sınav sabahları problem teşkil etmektedir.

Üniversite şehir arasındaki ulaşım her zaman başlı başına bir problem iken; sınav sabahları otobüsün gelmemesi nedeniyle sınava geç kalan öğrencilerin olması problemi daha dramatik bir hale dönüştürmektedir.

Öğrencilik çok zordur. Toplumsal hayatın dikte ettiği  Kpss, Ales, Yds gibi bir dizi sınavı başarmak zorundasındır. Bu sınavlardan başarılı olmak ya da olmamak kişilerin şahsi problemi iken; onları sınava zamanında yetiştirmek belediyelerin problemidir.

Öğrenci adam 5 kuruşun hesabını yapar. 5 kuruşun hesabını yapan insanın ne arabası ne de fazla parası olur. Herkes hayatla aynı şartlar altında mücadele etmiyor. Bu yüzden kimsenin kimseye taksiye binip gitsinler demeye hakkı olamaz.

Öğrenci adamın koşturmacası çok olur. Derslere kafa patlatmaktan, ?bugün ne yesem? diye düşünmekten, ev arkadaşıyla yaşadığı sorunları çözmeye çalışmaktan enerjisi çoktan tükenir. Sınava gitmek için; önce yarım saat meydana gelmek için yol yürür, sonra yirmi dakika üniversite otobüsünü bekler, sonraki yirmi dakika(veya yarım saat)da şanslıysa oturarak- yer kalmadıysa ayakta giderek sınavına yetişmeye çalışır. Tabi bu kadar zahmet çekerek gittiği sınavdan ne kadar başarılı olabilirse?

***

Ey! Özel halk otobüslerinin rink saatleriyle sorumlu yetkili kişi veya kişiler tüm öğrenciler adına size sesleniyorum!

Bu problematik durum için çözüm önerim şöyle:

-         İnternetten Ösym? nin sınav takviminin çıktısını alınız,

-         Bunu görünür bir yere yapıştırınız,

-         Sınav saatlerini incelediğinizde sınavların genellikle 9.30?da başladığını; sınavına göre 12-12.30 gibi  bittiğini göreceksiniz.

-         Bildiğiniz üzere Sivas iklimi karasal olduğu için öğrenciler otobüs beklerken çok üşüyor, hatta donuyor!  Sizden tek istekleri onları otobüs beklerken ?hasta? etmemeniz. Sabahları 8.30- 9.30 saatleri arası üniversiteye 5 dakikada bir otobüs seferi düzenlemeniz ve aynısını sınav bittikten sonraki bir saat içinde devam ettirmenizdir.

***

Umarım bu öğrencilerin feryadını birileri bir an önce duyar? Mesela 12 Mayıs Pazar sabah saat 9.30`da Ales yapılacak. Bu uygulamayı başlatmak için işte size bir fırsat! Bu sınava bende katılacağım, büyük ihtimal arabayla gideceğim hadi 3 kişiyi götürdük diyelim geri kalan 2 bin kişiyi kim götürecek?!

Sevgi ve saygılarımla?



Anahtar Kelimeler: 0