OY MADIMAK!

OY MADIMAK!

OY MADIMAK!

Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi?nde yetişen Madımak Otu yaz aylarının gelmesiyle birlikte sofraların vazgeçilmezi oldu. Yaylalarda yetişen ve türkülere de konu olan Madımak otunun yemeği yapıldığı gibi kurutularak çayı da yapılabiliyor. İlimizde de çokça tüketilen madımak otunun sağlık açısından çok fazla faydasının olduğu bilinmekle birlikte, ağrı kesici ve antibiyotik özelliği de bulunuyor.

Yaylalarda yetişen ve yaz aylarının gelmesiyle sofralardaki yerini alan madımak otu, oyunlara, türkülere ve manilere konu olduğu Sivas yöresinin kültüründe önemli bir yer tutuyor Madımak, semt pazarlarında kilosu 5 liradan satılıyor.

Sivas`ta yaylalarda yetişen, oyunlara, türkülere ve manilere konu olan madımak otu, yaz aylarının gelmesiyle sofraların vazgeçilmezi oldu.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye`de birçok kentte yetişen madımak otu, haziran ayı sonlarına kadar toplanabiliyor. Yaylalarda kendiliğinden yetiştiği için küçük gruplar halinde büyüyen madımak, yöre halkı tarafından saplarından kesilerek teker teker toplanıyor. Daha sonra kentteki semt pazarlarında kilosu 5 liradan satışa sunulan madımak, Sivas yöresinin vazgeçilmez besin maddelerinden birini oluşturuyor.

Bir tahta üzerinde ince ince kıyıldıktan sonra kaynamış suda bulgurla pişirilen ve isteğe bağlı olarak pastırma, çemen veya yoğurt eklenerek servis edilebilen madımak yemeği, yaz mevsiminde bölgede çok fazla tercih ediliyor.

ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDE DEĞERLENDİRİLİYOR

Yemek şirketi sahibi Leyla Susamış, yaptığı açıklamada, madımak yemeğinin Sivas`a özgü olduğunu belirtti.

Yemeği yapılan madımağın ayrıca birçok yemekte de kullanıldığını söyleyen Susamış, ?Madımaktan kavurma yapılır, gözlemenin içine konulabilir? dedi.

Susamış, madımağın bölgenin önemli değerlerinden olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

?Genç kızlarımız, kadınlarımız dağlardan, yaylalardan toplarlar. Bundan para da kazanırlar. Çünkü madımak özeldir. Konserveler yapılır, kurutulmaya konur. Kurutulduğu veya dondurucuda saklandığı zaman da lezzeti farklıdır. Konserve yapıldığı zaman bile lezzetleri değişik oluyor. Madımak, Sivas kültürüne özgü bir yemektir.?

MADIMAK OTU VE MADIMAK OTUNUN FAYDALARI

Madımak otu, bahar aylarında kendiliğinden yetişen ve özellikle İç ve Doğu Anadolu Bölgesi?nde görülen bir bitki türüdür. Yemeği yapılabileceği gibi kurutularak çay yapılması da mümkündür.

Madımak kendiliğinden doğada yetişir ve üretmek için bir çaba gerektirmez. İçersinde tanen, nişasta, glikoz ve uçucu yağ içermektedir. Madımak yumuşak bir bitkidir, pembemsi renkte çiçekleri vardır.

MADIMAK OTUNUN FAYDALARI:

Madımağın yumrusundan elde edilen çay mide rahatsızlıklarına, bağırsak hastalıklarına ve dizanteriye karşı antiseptik özellik göstermektedir.

Madımak bitkisinin kurutulmasıyla elde edilen çayının, karın ağrısı, ishal, bağırsaklardaki solucanların atılımına karşı etkili olduğu bilinmektedir.

Şeker hastalığı ve böbrek taşlarının düşürülmesinde de oldukça etkilidir.

Ayrıca madımağın kurutulmasıyla elde edilen toz yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olan madımak, aynı zamanda iyi bir idrar söktürücü ve idrar madımak otu artırıcıdır. Bu sayede böbreklerin sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır.

Madımak bitkisel bir ağrı kesici, antibiyotik görevi yapmaktadır.

MADIMAK NASIL TÜKETİLİR?

Madımağı doğadan taze olarak toplayarak güzelce temizledikten sonra salata olarak tüketmek mümkündür. Bunun yanında sıcak yemeği de yapılan madımağın turşusunu da yapmak mümkündür. Ayrıca madımak kurutularak çay yapılır ve içilir. Özellikle Sivas, Tokat ve Yozgat dolaylarında çokça tanınan madımak bitkisi, kuş ekmeği, keçi memesi ve söğüt otu gibi isimlerle de bilinmektedir.



Anahtar Kelimeler: 0