ONURSUZ BİR HAYAT OLUR MU?

ONURSUZ BİR HAYAT OLUR MU?

ONURSUZ BİR HAYAT OLUR MU?

Ve yahut onurlu bir hayat için mutlaka bir bedel ödemek mi lazım.

Acaba, dünyanın herhangi bir yerinde onurlu yaşamak isteyenler, bir bedel ödemeden bunu başarabiliyorlar mı?

Siz duydunuz mu, böyle bir yerin adını.Ben duymadım. Tarihe baktığımız zaman var mı böyle bir dönem? İnsanların mutlak manada onurunu bir bedel ödemeden koruyabildiği, yalnız doğrunun geçer akçe olduğu bir zaman dilimi var mı?

MÖ önce veya MÖ sonra.

Sümerler mi?

Eski Roma mı?

Hititler mi?

Osmanlı mı?

Bu dönemlerde bu gerçekleşmiş mi?

Belgelere baktığımız zaman bu büyük devletlerin hüküm sürdüğü zamanlarda bile böyle bir olay tam anlamı ile gerçekleşmemiştir.

Herhalde yalnızca Hz. Peygamberin hükümranlığı eline aldığı dönemde ve belki de dört halife döneminde onurlu insanlar bir bedel ödemeden hayatlarını sürdürebilmişlerdir.

O kısa dönemin dışında bilinen tarihte ben böyle bir gerçekleşme duymadım. Okumadım.

İnsanlığın tüm tarihi boyunca onursuz olanların güçlü olduğu yazan tarih sayfaları ile tanışıyoruz daima.

Neden acaba? Bu ilahi bir sünnet mi?

Doğruluğun/onurlu yaşamanın bir bedele gerçekleşmesinin arka planında bir hikmet mi gizli?

Altının içindeki kirin temizlenmesi için ateşe tutulması gibi bir şey mi bu? Bir devlet bunu o kahredici gücüne rağmen neden sağlayamaz? Neden adil bir sistem/yönetim gerçekleşmez?

Ekonomik bir açmazdan dolayı mı? İktisatçılar, ekonomistler teorilerinin içinden ahlak unsurunu bunun için mi çıkarırlar, yoksa çıkar söz konusu olduğu zaman ahlak ortadan kalktığı için mi teorinin içinde ahlakın/onurun yeri olmaz?

Onurlu yaşamak bir bedele bağlı ise onur, ekonomik bir değer midir? Parayla satın alınabilir mi? Zulüm sahibi zulüm yaparken onurlumudur? Zulme uğrayan onurunu mu kaybeder?İhtiyaç sahiplerinin onurları yok mu? Neden onların yüzüne bakınca zengin sanırsın peki?

Anlaşılan onur hiçbir şeye bağlı olmayan bir duygudur.Yaratan, onu kalplerin içine gömmüştür.

Lakin ona sahip olmak için mutlak bedeller ödenir. Çünkü bekçisi çok çabuk yorulur. Onu sürekli güçlü kılmak için beslemek lazımdır. Onur, nasıl beslenir bilir misiniz? Doğru ve güzel olanı desteklemek eğri ve yanlış olanı düzelmekle. Bu şekilde onurunuza sahip çıkarsınız.

Onu bir kere kaybederseniz onun yerini zillet doldurur. Bir daha ele geçirmeniz neredeyse imkânsızdır. Onun için ne bedel öderseniz yerindedir.Bilin ki ona sahip olmayanlar, onu bulmak için tüm varlıklarını harcasalar bir gram dahi elde edemezler.

Satılan fakat alınamayan bir şeydir; onur. Onu satanlar hep ?az bir bedel? karşılığında satarlar. Onu satın aldıklarını sananlar ise zerresine sahip olamazlar. Şu yeryüzünde her şeyi üretenler, her şeyi satanlar, her şeyi ticari meta haline getirenler, bir onu üretip satamıyorlar.

Her şeyi para ile satın alabileceklerini, her şeye güç ile sahip olabileceklerini sananlar, onu baştan az bir bedelle sattıkları için artık dünyayı verseler alamazlar. Onun, tek alıcısı vardır. Onun, verdiği bedeli de kimse vermez.

Siz siz olun onurunuza sahip olun.

Eğer pazarlarda satılsaydı bile emin olun size gramı kalmazdı.



Anahtar Kelimeler: 0