MUHTARLIK SEÇİMLERİNDE MAAŞ ETKİSİ!

MUHTARLIK SEÇİMLERİNDE MAAŞ ETKİSİ!

İlimizde seçim heyecanı giderek artarken, Belediye Başkan adaylarından ziyade asıl çekişme Muhtar adayları arasında yaşanıyor. 63 Mahalle bulunan Sivas?ta her mahalleden minimum 5 adayın olduğu belirtilirken, bu artışta Muhtar maaşı zamlarının etkisi oldu

İlimizde seçim heyecanı giderek artarken, Belediye Başkan adaylarından ziyade asıl çekişme Muhtar adayları arasında yaşanıyor. 63 Mahalle bulunan Sivas’ta her mahalleden minimum 5 adayın olduğu belirtilirken, bu artışta Muhtar maaşı zamlarının etkisi olduğu belirtiliyor. Öte yandan muhtar adaylarının seçimden önce en az altı ay öncesinden aday olduğu mahallede ikamet etmesi gerekirken, kimi muhtar adaylarının sahte ikamet göstererek aday olduğu belirtiliyor. Bu isimlerin başında ise Sivas Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç geliyor. Koç’un yaklaşık 15 senedir İnönü Mahallesi’nde ikamet ettiği öğrenilirken, ikamet adresini Alibaba Muhtarlık ofisi gibi göstererek Muhtarlıkta 3. Döneme hazırlanıyor.

Yerel seçimlere tam 20 gün kaldı. İlimizde 5 siyasi parti adayı Belediye Başkanlığı için yarışmaya devam ediyor. Ancak bu 5 siyasiden ziyade asıl seçim yarışı Mahalle Muhtarlıkları seçimlerinde yaşanıyor.

Sivas merkezde toplam da 63 mahalle bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda muhtar maaşlarında yapılan iyileştirmenin ardından bu seçimlerde muhtar aday sayıları da arttı. Bir mahalleden en az 5 Muhtar adayı bulunurken, ilimizde en az 300 ismin muhtarlık için çalışmalarını sürdürdüğünü gözler önüne seriyor.

Muhtar ödeneklerinin arttırılmasıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete`de yayınlandı. Karara göre muhtar ödenekleri 15 Ocak 2014`ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 100 artırılarak 5 bin 700 olan gösterge rakamı 11 bin 400`e yükseltildi. Buna göre halen 438 lira olan muhtar ödeneği geçtiğimiz aydan itibaren 877 liraya çıkmıştı.

Hükümet tarafından yapılan bu yüzde 100’lük zamda muhtar adaylarında fazlasıyla artış yaşanmasına neden oldu. Kıyasıya mücadelenin yaşandığı muhtarlık seçimlerinde her yaştan insanın aday olması dikkat çekti.

Bilindiği üzere Muhtar adayı olabilmek için bazı şartlar aranıyor. Bunların en önemlisi de adayın seçimden en az 6 ay öncesinden itibaren aday olduğu mahallede ikamet etmesi gerekiyor.

Ancak ilimizdeki bazı mahallelerdeki muhtar adayları farklı ikamet adresleri göstererek seçimlere girmeye hazırlanıyor. Bu isimlerin başında ise Sivas Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç geliyor. 2 dönemdir Alibaba Mahallesi Muhtarlığı görevini yürüten Koç, önümüzdeki dönem de muhtar olabilmek için seçim çalışmalarına devam ediyor.

Ancak Duran Koç, yaklaşık 15 yıldır İnönü Mahallesi’nde ikamet ediyor. Normalde kanunlara göre başka bir mahalleden Muhtar olamayan Koç, çözümü ikameti farklı göstermekte bulmuş. Uzun süredir İnönü Mahallesi’nde oDuran Koç, kendi ikametini Alibaba Muhtarlık ofisinde gösteriyor. Koç bu yöntemle 2 dönemdir mahalle muhtarlığı yaptığı mahallede yeni dönem için çalışmalarını sürdürüyor.