MEYVE VE SEBZELERLE YAŞAMINIZI SÜSLEYİN (1)

MEYVE VE SEBZELERLE YAŞAMINIZI SÜSLEYİN (1)

MEYVE VE SEBZELERLE YAŞAMINIZI SÜSLEYİN (1)

bilge meral köşe

Meyve ve sebzelerde bulunan vitaminleri ne kadar yakından tanıyoruz?

Meyve ve sebzelerin sağlığımıza olan etkilerinin ne kadarını biliyoruz?

Yetersizliğinde ne gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor?

Meyve dediğimizde akla ilk gelen önemli ölçüde bir vitamin deposu olması. Kış mevsiminin yoğun yaşandığı bu günlerde vitaminlerden C vitamininin üzerinde durmak istiyorum.

C vitamini

-Kılcal kan damarlarının kuvvetli olmasında etkilidir.

-İmmün sistemi güçlendirici etkiye sahiptir.

-Bazı besin ögelerinin vücutta kullanılmasına yardımcıdır.

- C vitamininin; demirin, kalsiyumun, B vitaminlerinden tiamin, riboflavin, folik asit, pantotenik asit ile A ve E vitaminlerinin vücutta daha elverişli olarak kullanılmalarında gerekli olduğu kanıtlanmıştır.

-C vitamini bazı toksik öğelerin etkisini azaltmaktadır.

Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü ile Sağlık Örgütü; 0-12 yaş grubu için günde 20 mg, 13 yaş ve daha yukarısı için günde 30 mg C vitamini alınmasını önermiştir. Emziklilik ve gebelik döneminde ise bu miktara ek 30 mg C vitamini daha alınması önerilmiştir. Sigara içenler içmeyenlere göre iki katı C vitamini almaları gerekmektedir. Yemeklerde alınan 20-25 mg C vitamini hem olmayan demirin emilimi için de gereklidir. Enfeksiyon ve bakteri zehirlenmeleri ile yaralanma, yanık ve ameliyatlarda C vitamini tüketim miktarı artırılmalıdır.

Peki bu miktarları nasıl karşılayabiliriz? İşte bu miktarları sağlayan bazı meyve ve sebze seçeneklerimiz şöyle;

1 porsiyon çilekte 70-80 mg C vitamini bulunmaktadır. 1 orta boy büyüklüğünde mandalina da ise 20 mg C vitamini bulunmaktadır. 1 orta boy büyüklükte limon 35-50 mg C vitamini içermektedir.1 orta boy greyfurtta 80-120 mg C vitamini bulunmaktadır.1 orta boy domateste 23-30 mg, 1 tabak kabak yemeğinde 22-30 mg, 1 tabak lahana yemeğinde 43-65 mg,3-5 adet yeşil sivri biberde 30-50 mg, 100 g kuşburnunda 450 mg C vitamini bulunmaktadır.

 Eksikliğinin belirtileri

Klinik belirtilerin hafif şekilleri; yorgunluk, iştah azalması, yaraların iyileşmesinde gecikme ve isteksizliktir. Yetersizlik arttıkça klinik belirtiler de ağırlaşmakta, sırası ile büyümede duraklama, anemi, enfeksiyonlara karşı direncin azalması, diş etlerinin şişmesi ve kanaması, diş kaybı, eklemlerde şişmeler, ateş, kanamalar ve kemiklerde kırılmalarla belirlenen skorbüt hastalığı görülmektedir. (devamı var)



Anahtar Kelimeler: 0