MEYVE VE SEBZELERLE YAŞAMINIZI SÜSLEYİN (2)

MEYVE VE SEBZELERLE YAŞAMINIZI SÜSLEYİN (2)

MEYVE VE SEBZELERLE YAŞAMINIZI SÜSLEYİN (2)

Sebze ve meyveler; içerdikleri mineraller ve vitaminler ile hücrelerimizi oksidasyon stresinden korur  yani kanser başta olmak üzere birçok hastalığı vücudumuzdan uzaklaştıran bir savunma sistemi oluşturmamıza yardımcı olur. Sebzeleri renklerine göre gruplandırdığımızda; -         Yeşil sebzeler fazla miktarda klorofil bulundurmaktadır. Aynı zamanda karotenoidler ve flavanoidler içermektedir. Karotenoidlerin en önemli özelliği serbest radikalleri hücrelerden uzaklaştırarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmesidir. Flavanoidler antioksidatif özellik taşır ve yine kanser başta olmak üzere birçok hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir. -         Kırmızı renkli sebzelerde, flavanoidlerden antosiyanin pigmenti vardır. Kırmızı pancar , kırmızı lahana vb. Antosiyanin hücre yaşlanmasını önler ,sağlıklı dokuları ve hücreleri korur ve böylece kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. -         Sarı renkli sebzelerde, karotenoidler bulunur. Havuç, kayısı, domates bu gruptadır. Domateste yüksek miktarda likopen bulunmaktadır ve likopenin kalp damar hastalığı, kanser (özellikle erkeklerde prostat kanseri) ,diyabet, osteoporoz ve erkeklerde kısırlık riskini azalttığı çalışmalarda belirtilmektedir. -         Beyaz renklilerde  ise , flavanoid pigmenti vardır. Patates , soğan, patlıcan , karnabahar ve kereviz bu gruba girmektedir. Kanser, kalp damar hastalıkları vb. birçok hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir.     Sebzeleri hazırlama yöntemi en az tüketim miktarı kadar önemlidir. Çünkü uzun süre pişirme ya da uzun süre suda bekletme gibi yanlış birçok yöntem ; sebzelerdeki antioksidanların , vitaminlerin ve minerallerin çoğunu kaybetmemize yol açıyor. İşte ideal sebze ( bir kilogram için) pişirme süreleri;  
Ayıklanmış ve kıyılmış sebzeler Kaynatma Buhar ile Düdüklüde
TAZE FASULYE 20-40 dk 25-30 dk 5-10 dk
LAHANA 12-15 dk 15-20 dk 2-3 dk
HAVUÇ 15-25 dk 20-30 dk 3-5 dk
KARNIBAHAR 15-30 dk 25-30 dk 3-5 dk
PATLICAN 10-15 dk 12-30 dk 1 dk
BEZELYE 10-20 dk 10-20 dk 5-10 dk
PATATES 25-35 dk 30-40 dk 8-10 dk
ISPANAK 5-10 dk 5-10 dk 1 dk
YEŞİL KABAK 5-15 dk 15-20 dk 1 dk
 

Anahtar Kelimeler: 0