MARKA DA BÜYÜKŞEHİR DE OLAMADIK

MARKA DA BÜYÜKŞEHİR DE OLAMADIK

MARKA DA BÜYÜKŞEHİR DE OLAMADIK

havadan sivas

Hükümet 2010-2012 yılları arasında kamu yatırımlarına ağırlık verip 12 şehri marka şehir haline getirmeyi planlıyor, böylece doğudan batıya olan göçü engellemeyi amaçlıyordu. 12 şehir arasında yer alan Sivas, marka şehir olamadığı gibi, büyükşehir belediyesi olma hakkını kazandırmak amacıyla Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan ve Sivas?ın da içinde bulunduğu ?6 il el ele, büyükşehre? adlı proje de işe yaramadı. Sivas ne marka şehir ne de büyükşehir belediyesi olamazken Sivaslılar bu durumu üzüntüyle karşıladı.

Hükümet, 2010-2012 döneminde doğudan batıya göçü önlemek için kamu yatırımlarını etkin bir araç olarak kullanacaktı. Bunun için bir süredir devam ettirilen, ülkenin orta ve doğusunda belirli nüfus büyüklüğüne ulaşmış "çevre iller"in sosyo-ekonomik gelişmesinin hızlandırılması yönündeki politika önceliği sürdürülecekti.

Doğudan batıya göçü kesebilecek kentler olarak belirlenen Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van il merkezlerinin, cazibe merkezi haline dönüştürülmesi politikası devam ettirilecekti. Devlet, önümüzdeki 3 yılda bu 12 ilin şehir merkezlerinin sosyal ve fiziki altyapı yatırımlarını geliştirmeye öncelik vermeyi sürdürecekti.

Sivas?ın da içinde bulunduğu 12 il cazibe merkezi haline getirilecekti. Sivaslı siyasilerin de dilinde dolanan bu söylem Sivas için pek de hedefine ulaşmadı. Kamu yatırımının gelmediği bu yıllar arasında aksine kamu yatırımları ya özelleştirildi, ya başka illere kaydırıldı ya da kapatıldı. Sivas cazibe merkezi olamadı.

Beklenilen sosyo-ekonomik gelişime yaşanamadığı gibi, büyükşehir olabilme hakkını kazanması için proje de işe yaramadı. Elazığ, Batman, Malatya, Mardin, Ordu ve Sivas?ın büyükşehir olma hakkından yararlanabilmesi için Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan ?6 il el ele, büyükşehre? adlı proje gerçekleştirilmişti.

6 ilin büyükşehir olması için hazırlanan ve sivil bir girişim olarak tanımlanan proje bu 6 ilden sadece birinin yüzünü güldürdü. 2012 yılı içerisinde büyükşehir belediyesi olma hakkını kazanan 13 il arasında Mardin yer alabildi, diğer 5 şehir ise büyükşehir olma hakkını elde edemedi. Sivas?ın da söz konusu girişimlere rağmen ne marka şehir ne de büyükşehir belediyesi olamaması üzüntüyle karşılandı.



Anahtar Kelimeler: 0