KURT ULUTAN SOĞUKLAR

KURT ULUTAN SOĞUKLAR

Sivas ta geçmişe dayalı tarihi incelendiğinde en önemli olan Sivas ın kış mevsimleri ortaya çıkar. 

Geçmiş yıllarda çok şiddetli kışların hüküm sürdüğü bilinmekrtedir. 8 Ay kişi -4 Ay yazı olduğunu biliyoruz.

 Sivas 8 ay kış uykusuna yatar İlk baharda uyanırdı. Kışların şiddetli oluşu münasebetiyle köy yolları kapanır çevre köylerin şehirle irtibatı kesilirdi.

O kurt ulutan soğuklar binaların saçaklarında ki damlalar buz tutardı. Çeşme ler buz tutar vanaların etrafını hayvan gübresi ile beslerdik çeşme suyunun akması için havanın ısınmasını beklerdik.

Böylesi şiddetli kışların hüküm sürdüğü 1221  yıllarında Sivas ta Selcuklu lar dönemine rastlayan tarihlerde şiddetli kışlardan sivas halkı nasibini aldığı gibi , yaban hayvanları ve çeşitli kuşlarda nasibini alırdı. Şehir ve çevresinde bir kara parçasının görünmez olduğunu biliyoruz. Sivas ve çevresi beyaz gelinliğini giyer ilk baharı beklerdi. 

Çevrede bulunan güverçin ve muhtelif kuşlar barınacak ve bir lokma yiyecek bulmak için kara parçası arardı.  Şehir merkezine sığınmak zorunda kalırlar. Bunların geneli evcil ve yaban güverçinleri dir.  Bu kuşların durumu Sivas halkı tarafından gündeme gelir ve bir kuş vakfı kurmaya karar verilir Bu vakıf kurulur . ---Kuşlar koruma altına alınır barınakları ve gerekli olan ihtiyaçları sağlanır .Sivas halkının yardım sever insanları tarafından her ihtiyaçları sağlanır. Hlk bu kuşlara zaman içerisinde bir yakınlık duyar zaman sonrasında bir kuş besleme hevesi doğar ve Ağırlarda kuş beslemeye başlanır. Kuş sevgisi gittikçe artar ve yetiştiriliciğe de başlanır. Sivas çevresinde güverçin kuşlarının cinsı, rengi, uçması ötmesi, Takla atması gibi dikkat çeken özellikleri ortaya çıkınca bir sevgi seli başlar. Kuş vakfından bu sevgi evlere kadar geldi. ---- böylece Sivasta genel halk tarafından kuşbazlık sevgisi başlamış oldu. Bu gelişmeler köylere kadar gitti. Güverçin kuşlarının adları ,cinsleri ve onların dilinden anlayan bir toplum oluştu. Ahırlarda , Kafeslerde ,Bahçelerde kuş besleme zevki günümüze kadar geldi. Bu kuşların uçması, takla atması, renkleri, ötmeleri insana ayrı bir zevk veriyor. Çaşkurlusu, Kumrusu, dönerlisi vardır.

Selcuklular döneminde alaattın keykubatın sivas hükümdarlığı döneminde 1221 yılında ilk kuş vakfının kurulduğu bir nevi meslek olduğu ve ticaretinin yapıldığı bilinmektedir. Bu zevkli meslek günümüze kadar gelmiştir. ...Kaynakca.İslam ansiklopedisi cilt 10 SİVAS BAHSİ. ...

Mehmet Ağaoğulları.  10/12/2023



Anahtar Kelimeler: ULUTAN SOĞUKLAR