KURNAZ ÇEDAŞ!

KURNAZ ÇEDAŞ!

Sivas Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ) yılbaşına kadar kalan zamanı değerlendirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz yıldan beri kimseye sormadan elektrik sayaçlarını değiştiren ÇEDAŞ yetkilileri son bir ayı da iyi değerlendirerek yılı kârlı kapatma peşinde?

Sivas Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ) yılbaşına kadar kalan zamanı değerlendirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz yıldan beri kimseye sormadan elektrik sayaçlarını değiştiren ÇEDAŞ yetkilileri son bir ayı da iyi değerlendirerek yılı kârlı kapatma peşinde…  Çünkü bu zamana kadar yapılan sayaç değişimlerinde ücreti taksitlendirerek faturaya yansıtan ÇEDAŞ 2014 yılından itibaren sayaç değişimlerini ücretsiz yapmak zorunda…

Geçtiğimiz aylarda defalarca gündeme gelen ÇEDAŞ’ın elektrik sayaçlarını değiştirme faaliyetlerinin ardı arkası kesilmiyor. Çoğunluğunu tebligatsız, sorgusuz, sualsiz elektrik sayaçlarını yenileriyle değiştirerek, sayaç bedelini de faturaya yansıtarak vatandaşa ödettiren, ÇEDAŞ’ın tüm bu çabaları ortaya çıktı.

2014 yılından itibaren tüm abonelerin sayaçları ÇEDAŞ mülkiyetine geçecek. Yani sayaçların tüm bakım onarım ve değişim işleri ÇEDAŞ tarafından ücretsiz yapılacak. Bu durumu fark eden ÇEDAŞ, 2014’e girmeden sayaçların birçoğunu değiştirerek, sayaç bedellerini vatandaşa ödetmiş oldu.

2014 yılı itibariyle tüm abonelerin sayaçlarının mülkiyeti dağıtım şirketlerine geçecek. Yani tüm abonelerin sayaçlarının arızası bakımı ve değişimi ÇEDAŞ tarafından ücretsiz olarak değiştirilecek. 2014 yılındaki bu olacaklardan haberdar olan ÇEDAŞ 2014 yılına kadar tüm sayaçları değiştirerek, bunların bedelini vatandaşa kesiyor. Çoğu vatandaş bu değişim karşısında itiraz da bulunsa bile, bir sonuç elde edemiyordu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK), ``Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği``, Resmi Gazete`nin dünkü sayısında yayımlanmıştı. Yönetmeliğin ``tanımlar`` başlıklı 4`üncü maddesine ``Devlet Su İşleri (DSİ), Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) ve Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi`` tanımları eklendi.

Yönetmeliğin ``sisteme bağlantı yapılması`` başlıklı 7`inci maddesine eklenen fıkraya göre, dağıtım sistemine yeni bağlanacak müşterinin sayacının temini ve montajı, 31 Aralık 2013 tarihinden itibaren ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından yapılacak.

Dağıtım Sistemi OSOS kapsamında, yıllık tüketimi EPDK tarafından onaylanan limitin üzerinde olan, ancak teknik özelliklerinin uygun olmaması dolayısıyla değiştirilmesi gereken sayaçlar, sökülerek müşteriye teslim edilecek. Yerine OSOS teknik özelliklerine uygun yeni bir sayaç, dağıtım şirketi tarafından takılacak.

Sayacın yerinden sökülmesi durumunda; sökülen sayacın yerine dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından geçici olarak, asgari sökülen sayacın fonksiyonlarını yerine getirecek nitelikte bir sayaç takılacak. Ancak, geçici olan bu uygulama bir aydan fazla olamayacak.

Sökülen sayacın yeniden kullanılamaz durumda olduğu tespit edildiği takdirde dağıtım şirketi tarafından yeni bir sayaç takılacak. Sayaç sökme, takma bedelleri her yılın Ekim ayı sonuna kadar dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından belirlenerek Kuruma önerilecek ve Kurul onayı ile yürürlüğe konulacak.



Nihat KARADAĞ
3.12.2013 17:41:52
Ah ÇEDAŞ AH 19/09/2013 tarihinde Elektrik Kesintisi Yaşadım.Elektrik Panosuna gittiğimde şartelin attığını gördüm ve Elektrikçi çağırdım.Elektrikçi bana saatin klemensin yandığını söyledi ve 186 yı aradım.Bana Elektrikçiden saati yenileyip faturası ile birlikte gelmemi ve paramı ödeyeceklerini telefonda söylediler.Ama ne ödeme mesai saatleri dışında olduğu için ödeme yapamayacaklarını söylediler ve saat parası benden gitti.Halbuku saatleri yeni değiştirdiler ve ücretini aldılar.Saatler 2 yıl garantili ve yine değiştirmediler.İstediğini yapıyor bu çedaş.Tüketici Heyetine gideceğim fakat başvuruma bile cevap vermediler.

sami kara
5.12.2013 09:34:35
Özelleşen kurumların daha verimli hizmet vereceğini dile getiren akp hükumetini vatandaşa hediyesidir. afiyetel yiyelim kazığı.