KİM KİMİ ÖTEKİLEŞTİRİYOR

KİM KİMİ ÖTEKİLEŞTİRİYOR

İl Genel Meclisi?nin dünkü oturumunda Alevi - Sünni tartışmasıyla sinirler gerildi. Ak Parti ve BBP?nin Zara İlçesinde şuan da Özel İdaresi?ne ait alanın taşınarak cami ve kültür merkezi yapımı için İlçe Müftülüğü?ne tahsis edilmesinin görüşüldü. Bu önerg

İl Genel Meclisi’nde Alevi-Sünni Kavgası!

İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumunda Alevi - Sünni tartışmasıyla sinirler gerildi. Ak Parti ve BBP’nin Zara İlçesinde şuan da Özel İdaresi’ne ait alanın taşınarak cami ve kültür merkezi yapımı için İlçe Müftülüğü’ne tahsis edilmesinin görüşüldü. Bu önergeye tepki gösteren CHP Üyesi Muharrem Yılmaz, Alevilerin ötekileştirildiğini, ayrımcılık yapıldığını ve böyle bir önergenin seçim önüne denk getirilmesinin manidar olduğunu savunarak, taşınmasın İl Özel İdaresi Mülkiyetinde kalması gerektiğini savundu. Yılmaz’a üslup ve konuşmalarından dolayı tepki gösterirken, İl Genel Meclisi’nde hiç kimsenin hiç kimseyi ötekileştirmediğini ve ayrımcılık yapmadıklarını belirtti.

İl Genel Meclisi Mart ayının dünkü oturumunda yine gergin anlar yaşandı. Alevi – Sünni tartışmasının yaşandığı oturumda AK Parti ve BBP Meclis üyeleriyle CHP’li üyeler arasında sinirler gerildi.

Tartışmalar BBP Grup Başkanı Aytekin Kulmaç’ın Zara ilçesinde merkezi alanda bulunan ve mevcut haliyle İl Özel İdaresi araç parkı olarak kullanılan taşınmazın ilçenin uygun bir alana taşınması ve bu alanın Cami ve sosyal donatılara sahip bir kültür merkezi yapımı için İlçe Müftülüğü’ne tahsis edilmesi talebiyle ilgili komisyon raporunu okumasıyla başladı.

Kulmaç okuduğu komisyon raporunda mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan taşınmazın şuanda Özel İdare’nin makine parkı olarak kullanıldığını ancak söz konusu alanın ilçenin merkezinde olması nedeniyle uygun bir alana taşınması gerektiğini belirtti.

Daha önce Adliye Sarayı yapımı için tahsis edilen ve Adliye’nin başka bir yere yapılmasıyla tekrar alınan taşınmazın ilçede uygun bir alana taşınmasının ardından İlçe Müftülüğü’nün talebi doğrultusunda Müftülüğe tahsis edilmesi konusunun tahsisin ardından yeniden görüşülmesinin uygun görüldüğünü belirtti.

Araç Parkının taşınmasının ardından ilçenin merkezi alanında bulunan bu mevkiye cami ile birlikte tüm sosyal donatılarının yer aldığı bir kültür merkezi yapımı konusunun daha sonra yeniden değerlendirilmek üzere meclise sunulduğunu belirtti.

Kulmaç’ın raporu okumasının ardından söz isteyen CHP Meclis üyesi Muharrem Yılmaz, ilçede Sünni vatandaşların yaşadığı kadar alevi vatandaşların da yaşadığını belirterek, buraya caminin yapımının ardından alevi vatandaşlardan da cem evi isteği gelmesi halinde aynı hassasiyetin gösterilip gösterilmeyeceğini sorguladı.

 

Sonrasında gerilen ortamda Ak Parti ve BBP olarak alevi vatandaşların ötekileştirildiğini savunan Yılmaz, ayrımcılık yapılmaya çalışıldığını savundu. Söz konusu arazinin ilçenin merkezi yerinde bulunması hasebiyle önem arz ettiğini belirten Yılmaz, söz konusu alanın yine İl Özel İdaresi mülkiyetinde kalması gerektiğini belirtti.

CHP’li Muharrem Yılmaz’ın bu sözlerinin ardından mecliste ortam gerildi. Yılmaz’a cevap veren BBP Grup Başkanı Aytekin Kulmaç, kendisinin gerek BBP Grup Başkanı olarak gerekse kişilik olarak hiçbir kesimi ötekileştirmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayarak, Cemevi yapılmasıyla ilgili bir önerge gelmesi halinde ona da kabul edeceklerini belirtti.

Önergenin Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Pala ve kendisi tarafından meclise sunulduğunu belirten Kulmaç, İlçede gerekli incelemelerde bulunduklarını, İlçe Müftülüğüyle görüşmeler yapıldığını ve bu bölge de bu yönde bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Daha sonra söz alan CHP Meclis üyeleri Sadık Güller ve Gökhan Güldigen, söz konusu alanın önemli bir alanda bulunması nedeniyle değerli olduğunu ve daha sonra başka şekilde değerlendirilmek üzere İl Özel İdaresi mülkiyetinde kalması gerektiğini belirttiler.

Sonrasında söz alarak görüşlerini belirten Ak Parti ve BBP Meclis üyeleri Muharrem Yılmaz’ı üslubundan dolayı kınadıklarını belirterek, bu ülkede alevisiyle sünesiyle kardeşçe birlik beraberlik içerisinde yaşamlarını sürdürdüklerini e kimsenin kimseye ayrımcılık yapmadığını vurguladılar.

Tartışmanın sonunda ise Meclis Başkanı Sedat Özata ve CHP Meclis üyesi Yılmaz arasında yaşandı. Yılmaz oturuma katılmayan Ahmet Pala ile daha önce görüştüklerini ve bu önergeden vazgeçtiklerini belirttiğini ifade ederek Pala’nın kendisine yalan söylediğini belirtti.

Bu sözlerin ardından sinirlenen Meclis Başkanı Özata, oturumda katılmayan bir üye hakkında tartışma yapılmasının doğru olmayacağını ve kendisinin de buna müsaade etmeyeceğini belirtti. CHP’nin söz konusu önergeye tepki göstermesini de eleştiren Özata, CHP Grubundan bir meclis üyesinin de önergede ismi olduğunu vurguladı. Ortamın daha da gerilmesine müsaade etmeyen Özata oylamayı yaparak oturumu kapattı.