KELEPÇE ÇÖZÜM MÜ?

KELEPÇE ÇÖZÜM MÜ?

İlhanlı Vezirlerinden Şemsettin Mehmet Cüveyni tarafından 1271 yılında, Selçuklular döneminde yaptırılan Çifte Minareli medresede zaman içerisinde yapılan onarım ve restorasyonlar yapının günümüze kadar ulaşmasını sağlamış olsa da

Sivas’ın gözbebeği, Selçuklu Meydanı içerisinde yer alan Çifte Minareli Medrese’nin şerefleri yıkılmak üzere… 

İlhanlı Vezirlerinden Şemsettin Mehmet Cüveyni tarafından 1271 yılında, Selçuklular döneminde yaptırılan Çifte Minareli medresede zaman içerisinde yapılan onarım ve restorasyonlar yapının günümüze kadar ulaşmasını sağlamış olsa da bugün ne kadar korunmakta.

1882 yılında hücre birimleri yıkılması ile yapının ön cephe kısmının arakasına yerleştirilen payandalarla yıkılması önlenmiştir. 

1946 yılında minarelerin şerefeleri restore edilmiş, 

1965-1971 yılları arasında yapılan kazıyla medresenin temelleri ortaya çıkarılmıştır.

1972 yılında yıldırım düşmesi sonucu gövdesi çatlayan minare Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılmıştır. 

Yapı ayrıca 2002 ve 2008 yıllarında onarım görmüştür. 

2009-2010 yıllarında yapılan son restorasyonda ise cephe ve minareler onarılarak çiniler tamamlanmış, cephe temizliği yapılmış, temel kalıntıları 1 metre yükseltilerek belirgin hale getirilmiştir.

Geçen süre zarfında şerefelerde tuğlalar arasında belirgin yarıkların oluşması, acaba restorasyon doğru yapılmadı mı sorusunu gündeme getirmekte,

Yaz aylarında yoğunluğun yaşandığı meydan içerisinde şerefelerin düşmesi ile yaşanacak olası bir kazanın önüne geçilmesi için ilgili kurumların bir an önce gerekli çalışmayı yaparak Çifte Minareli medresenin şerefelerini yıkılmaktan kurtarması beklenmekte.

Mevcut durum 2019 yılında yetkililere haber verilmesine rağmen bu güne kadar sadece metal kelepçe ile bağlantısı yapılan şerefelerin akibeti ne olacak?



Anahtar Kelimeler: KELEPÇE ÇÖZÜM ?