Kayıp Milyonlar NEREDE! AH NEREDE! VAH NEREDE!

Kayıp Milyonlar NEREDE! AH NEREDE! VAH NEREDE!

Cumhuriyetteki anlatılmakla bitmeyen, sonu gelmeyen yazı dizileri, filmlere konu olacak adaletsizlik, liyakatsizlik, yolsuzluk ilişkileri ne yazıkki kimseyi harekete geçirmiyor. Şehrin Valisi olan köy sözcüğü yerini buluyor...

Cumhuriyet Üniversitesinin ilimle bilimle eğitimle manşetlerde yer alması gerekirken ne yazıkki gelen yönetim her seferinde gideni aratmaya devam ediyor.

Ve her gelen yönetimin adaletsizliği, liyakatsizliği, yolsuzlukları da giden yönetimlerin neredeyse 10 fersah üzerine çıkıyor.

Gazetemiz manşetlerini süsleyen Cumhuriyet Üniversitesindeki Alimane ilişkiler muhtemelen şehri ve ülkeyi yönetenlerinde dikkatini çekecektir. Aynı masada oturmaktan belki bir gün yüzü kızaracaklarda olacaktır.

Aile şirketine dönüştürülen Üniversitede bir sendikanın yapmış olduğu basın açıklaması ve KAYIP MİLYONLAR'ı sorgulaması yine okları Cumhuriyet Yönetimine çevrilmesine neden oldu.

Cumhuriyet Üniversitesinde bir çok davanın olduğu ve takip edildiğini satır aralarında dile getiren ÜNİ-PER-SEN Sivas Temsilcisi Murat Kamalı basın açıklamasında maaş promosyanlarındaki kayıp milyonları sorgularken adeta yönetimi topa tuttu.

Üni-Per-Sen Sivas Temsilcisi Murat Kamalı yaptığı basın açıklamasında;

"ÜNİ-PER-SEN 17 Nisan 2015 tarihinde Türkiye’nin ilk ve tek İdari Personel Sendikası olarak kurulmuştur. Üniversiteler ve Eğitim Öğretim Hizmet Kolunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan idari çalışanları tam olarak temsil edecek bir sendikanın olmaması, ÜNİ-PER-SEN kuruluş sebeplerinin başında gelmektedir. 2013 ve 2014 yıllarında yapılan Toplu Sözleşmelerde Eğitim Öğretim Hizmet Kolundaki kazanımlarda İdari Personeller adına hiçbir kazanımın elde edilememiş olması ÜNİ-PER-SEN kurulmasını gerekli kılmıştır.

Üniversiteler ve Eğitim Öğretim Hizmet Kolunda görev yapan İdari Personelin yok sayılması ve idari personele akademisyenler ile öğrencilerden sonra, 3. Sınıf insan muamelesi yapılması bizleri çokça rahatsız etmektedir. İdari personellerin diğer unsurlarla bir bütün içerisinde, aynı hak ve şartlarda değerlendirilmesi gerekmektedir.

Eğitim ve Öğretim hizmet kolunda verilen zam, tazminat, üniversite ödeneği, teşvik vb. haklardan tüm personellerin adil bir şekilde faydalanmasını sağlayacak şekilde yasal düzenlemelerin yaptırılması gerekmektedir. Hiçbir Bakanlığa bağlı olmayan ve Yükseköğretim Personel Kanununda bile yer verilmeyen Üniversite ve Eğitim Öğretim hizmet kolunda çalışan idari personellerin haklarının korunmasında birlik beraberliğin sağlanmasını amaçlamaktayız. Sendika siyasi ve sosyal hiçbir bağlantısı bulunmamakta olup, gücünü değerli üyelerinden almaktadır ve almaya devam edecektir.

ÜNİ-PER-SEN tarafından Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde takip edilen birçok dava mevcut olup sonuçları beklenmektedir. 

Bilindiği üzere 16/04/2021 tarihinde Yapı Kredi Bankası ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi arasında Maaş Ödemeleri Hakkında bir protokol imzalanmış, bu protokol 15.06.2021 tarihinde 7.700 TL olarak açıklanmış ve ödemeler sağlanmıştır.

15 ay sonra, 22 Eylül 2022 tarihinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ile Yapı Kredi Bankası arasında yapılan promosyon iyileştirmesi kapsamında; personele, 30 Eylül 2022 tarihinde tek seferde ödenmek üzere 22.300 TL’lik bir ödeme daha yapılmıştır.

İlgili tarihlerde Sivas Cumhuriyet Üniversitesine ait resmi sosyal medya hesabı ile Rektör Alim Yıldız’a ait sosyal medya hesabında banka müdürü ve sözleşmeler eşliğinde verilen fotoğrafta açıklama olarak “Kıymetli Personelimiz, Yapı Kredi Bankası ile yapılan promosyon sözleşmemiz revize edilmiştir. Bu çerçevede personelimizin hesabına 30 Eylül tarihine kadar 22.300 TL yatırılacaktır. Geçen yıl alınan 7700 TL ile birlikte promosyon miktarının güncellenmiş hali 42.900 TL olmuştur” ifadelerine yer verilmiştir. Resmi sosyal medya hesaplarında yapılan açıklamalardan da görüleceği üzere banka ile 42.900 TL’ye anlaşılmış, ancak personelin hesaplarına toplamda 30.000 TL para yatırılmıştır.

Ancak, kurum personeli ve temsilciliğimiz tarafından yapılan inceleme ile hesaplara yatırılmayan kişi başı kayıp 12.900 TL’nin ne olduğuna dair sorularımızı üniversite yönetimine yönlendirmiş ve sorularımızı bildirdik. Banka ile yapılan güncelleme hesapları ve kişi başı kayıp 12.900 TL’nin açıklamasının ne olduğunun şeffaf bir şekilde tarafımıza sunulması adına banka ile yapılmış ilgili sözleşmeyi üniversite yönetiminden talep ettim. Bu talebimize üniversite yönetimi ticari sır diyerek olumsuz yanıt verildi.

Keza 42.900 TL’den 30 Eylül 2022 tarihinde yapılan güncelleme ödemesi 22.300 TL çıkarıldığında kalan tutar 20.600 TL’dir. Yani, üniversite yönetimi ile ilgili banka, 16.04.2021 tarihindeki 7.700 TL’nin 22 Eylül 2022 tarihindeki karşılığının 20.600 TL olduğu konusunda anlaşmıştır. Bu artış oranı 2,67 kata tekabül etmektedir. 

Aynı tarihler arasında TÜFE 1,97 kat ; Dolar 2,28 kat, Altın 2,14 kat artmıştır. En yüksek artış gösteren endeks olan dolar üzerinden bile kararlaştırsalar; 16.04.2021 tarihindeki 7.700 TL, 22 Eylül 2022 tarihinde 17.526 TL olur. Fakat kendileri 17.526 TL’lik ödemeyi, 20.600 TL yaptık şeklinde göstererek, kişi başı 3.074 TL kayba sebep olmuştur. Bu tutar 5386 kişi ile çarpıldığında ortada kayıp 16,5 milyon Lira olduğu görülür.

Süreç içerisinde Sivas İdari Mahkemesine bu konu hakkında dava açtım. Mahkeme kararı, sözleşmenin tarafıma verilebileceği yönünde sonuçlandı. Bunun üzerine kurum üst yöneticileri sözleşmeyi tarafıma vermemek için Bölge İdare Mahkemesine itiraz talebinde bulundu.

Sendikamız temsilciliği olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesine 10.10.2023 tarihinde Maaş Promosyonu Güncellenmesi hakkında ayrıca yeni bir başvuru yapmış bulundum. 2022 Eylül ayından sonra Ocak 2023 ve Temmuz 2023 tarihleri itibariyle maaşlarımıza yaklaşık %110 zam gerçekleşmiştir. 2024 Ocak ayı zammı ile birlikte de yaklaşık %150 oranında zam gerçekleşmiş bulunmaktadır. Banka ile yapılan sözleşme 5 yıllık olup, 2026 Haziran’da bitecektir. Artan enflasyon oranlarına ve kurumumuz tarafından bankaya gönderilen aylık nakit miktarının artış tutarına bakıldığında, personel olarak almış olduğumuz banka promosyonu miktarının oldukça düşük kaldığı görülmektedir.

Bu artışlarla ilgili olarak aşağıda izah edeceğimiz istatistik verilerinden hareketle yeni ek maaş promosyon anlaşması yapılması zorunlu hale gelmiştir. Ek Promosyon görüşmesi yapılmasının zaruri hale geldiğini birkaç örnekle anlatmak isteriz. Şöyle ki Sözleşmeli, Sürekli işçi İdari Personel, Araştırma Görevlisi, Doktor Öğretim Üyesi Doç.Dr. , Prof. Dr. , vb. tüm personellerimizin maaşlarının ortalamasına göre yaptığımız çalışmada belirteceğimiz rakamlar yaklaşık %5 artı, %5 eksi yanılma payı ile yaklaşık bedel ve kurumumuz Sayıştay raporundaki personel giderleri toplamına göre karşılaştırtılmış yakın bedellerdir. Banka ile anlaşma yapılan Haziran 2021’de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Personeli yaklaşık 5386 kişi adına Bankaya Üniversiteden yatırılan toplam bedel yaklaşık 450.622,826 TL idi.

Anlaşmadan sonra ilk yapılan zam ve ek promosyon aldığımız Eylül 2022’de personel maaşı olarak yatırılan bedel yaklaşık 1.344.600.762 TL , yine 2. Maaş artışı olan 2023 Şubat ayında Bankaya yatan personel maaşları toplamı yaklaşık 175.000.000 TL , 2023 Milletvekilliği seçimlerinden sonra 8.077 TL ek ödeneklerinde olduğu 3. Maaş artışı olan 2023 Temmuz ayından sonraki ağustos ayında ve şuan her ay yatırılan Toplam bedel yaklaşık 225.000.000 TL ve son açıklanan TUİK rakamları ve artan enflasyondan dolayı 2024 ocak ayında %40 zam yapılmıştır. Buna göre 2024 Şubat ayında bankaya personel maaşı ve ek ödemeleri (Ek ders) olarak yatırılacak aylık bedel yaklaşık 360.000.000 TL olduğu aşağı yukarı saplanmıştır.

Buna göre banka ile yapılan sözleşme tarihinde yatırılan personel maaşı ile anlaşma tarihinden henüz daha 2 yıl geçmeden bankaya yatırılan maaş tutarında yaklaşık %250 artış sağlanmış olacaktır. Ekonomi Bakanlığı ve Merkez Bankası yetkilileri tarafından yüksek enflasyon artış oranlarının 2026 yılına kadar devam edeceği belirtilmektedir. 2024 Ocak ayından, Promosyon Sözleşmesi bitim tarihine kadar 4 defa daha Memur maaş artışı olacaktır. Bu artışlarında ortalama %40 olması durumunda; bankanın sözleşme tarihinde bankaya yatırılan maaş tutarları ile son memur maaşlarına göre bankaya yatırılacak maaş tutarları arasında en az %400’lük fark olacağı görülmektedir.
Banka 2021 Haziran ve 2022 Eylül ayında iki defada olmak üzere 5495 Personele toplam 116 Milyon 485 bin TL promosyon bedeli ödemiştir.
Sendikamız, ocak ayı zammından sonra ocak ayı için tek seferde ödenmesi kaydı ile kişi başı en az 35.000 TL ek Promosyon ve sonraki her dönem için enflasyon oranlarındaki artışa göre ek artış talebinde bulunmaktadır.
Verdiğimiz Dilekçeye istinaden banka tarafından 29.11.2023 tarihli cevap yazısında” 10.5- işbu protokolün süresi boyunca BANKA'dan başkaca hiçbir ad altında nakdi veya ayni herhangi bir ad altında iş geliştirme ve müşteri aidiyetinin sağlanması hususunda harcama talebinde bulunmayacağını KURULUŞ kabul, beyan ve taahhüt eder.” şeklinde yer almaktadır.
İlgili madde de bulunan açıklamaya göre 23.01.2024 tarihli itiraz dilekçemizde bahsetmiş olduğumuz sorular şunlardır;
Yapı Kredi Bankası ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi protokol süresi boyunca herhangi bir nakdi veya ayni hak talebinde bulunamamaktadır. Bu husus, protokolün imza tarihinden 15 ay sonra 16.04.2021 tarihinde yapılan maaş promosyon iyileştirmesi ile tezat oluşturmaktadır. İlgili madde geçerli ise, 22 Eylül 2022 tarihinde yapılan promosyon iyileştirmesi hangi kapsamda ve sözleşmenin hangi maddesine göre yapılmıştır?
30 Eylül 2022 tarihinde yapılmış olan promosyon iyileştirmesi sözleşmenin bahsi geçen 10.5 maddesine aykırı mıdır?
Herhangi bir aykırılık yoksa ülkemizde olağandışı olarak yaşanan enflasyon sebebiyle, maaş promosyonlarında iyileştirme/artırım yapılmasının önündeki engel nedir?
Yapmış bulunduğunuz sözleşme içeriğinde olağandışı durumlar hakkında üniversitemiz personelinin haklarını korumak üzere hazırlanmış bir madde bulunmakta mıdır?

Sözleşme feshine ait madde ve yükümlülükler nelerdir?
Sormuş olduğumuz itiraz dilekçemize ilişkin verilen 01.03.2024 tarihli cevap çok vahimdir.
Çünkü Rektörlük tarafından verilen cevapta” İlgi yazı gereği yapılan görüşmeler neticesinde protokol güncellenmesi konusunda iyileştirme/artırım yapılabilmesine ilişkin talebiniz ilgili banka tarafından olumlu değerlendirilmemiştir.” İfadesi yer almaktadır. Belge olarak bankanın 29.11.2023 tarihli aynı zamanda benim itiraz dilekçeme koymuş olduğum evrağı sunması ile verilen cevabın bir top çevirme oyunu olduğunu görüyoruz.
Sendika temsilci ve bir idari çalışan olarak Üniversite Yönetimine haricen bazı sorularım olacak;
1-Rektör Hocamız bu dilekçelerden haberdar olmuş mudur?
2-Üniversitemizin avukatları ve aynı zamanda hukuk müşavirimiz bu dilekçeleri gördükten sonra kanun tüzük okumuş mudur?
3-Hukuk müşavirimiz bu bağlamda dilekçemize bakarken hukuk müşaviri olarak mı yoksa genel sekreter yardımcısı moduyla mı bakmıştır?
4-Üniversite Yönetimi, personellerinin hakları ile banka hakları arasında hangi tarafı savunmaktadır?
Üniversite personelinin haklarını korumak adına, diğer tüm sendikaları da süreç hakkında bilgilendireceğiz. Öncelikle tüm sendikalara yazı yazacak, bu süreçte personelin haklarını beraber savunalım diyeceğiz. Çağrımıza destek veren sendikalarla bu yolu birlikte yürüyeceğiz. Tüm personellerimizin promosyon hakkını kazanacağız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." dedi.

Elbetteki soru cevaplama kültürü olduğunu düşünmediğimiz Cumhuriyet Üniversitesi yönetimi muhtemeldirki Üni-Per-Sen Sivas Temsilcisinin basın açıklamasında dile getirdiği konular ve sorular karşısında da suskun kalmaya tercih edecektir.



Anahtar Kelimeler: Kayıp Milyonlar NEREDE! NEREDE! NEREDE!
Banker Yakup
9.03.2024 13:40:03
Para mı? Promosyon mu? Yahu tüm personel bunlardan vazgeçmiş çoktan. İnsanlar soruşturmada kendini savunma hakkından daha da ötesi amirinin az da olsa aleyhinde bir ifade vermekten korkuyor. Koskoca kurum birkaç şahsın elinde oyuncak olmuş.

Hunterland
11.03.2024 09:18:48
Öncelikle sendika ve yönetimini tebrik ederim. Yaptığınçalışmalar günümü şartlarında malesef bu tarz eylemlere izin verilmezken herşeyi göze almış kardeşim kocaman tebrik ederim. Dikkat et kardeşim kendine.

Kocaman kocaman
11.03.2024 09:25:36
Arkadaşlar yukarıda dikkatinizi birşey çektimi. Sendika tekrar 2 . Kez revize yapılsım diye çalışma yapmış bankanın yazısını sendikaya daha önceki cevap dilekçesinde banka kanadıyla iletilmiş temsilci bu gelen cevaba ilişkin tekrar okkalı bir kaç soru yönetmiş ve dikkatinizi birşey daha çekti dilekçe cevap süreleri çok vahim durumdayız. Bu makam hep böyleydi de biz mi bilmiyoruz. Dilekçe cevaplandıma süresi yasal olarak 15 gün araştırma üzerine istinaden 30 günü bulabilir. En sonki dilekçe ve cevaplandırma süresi sorulan sorulara cevap vermemek için son günlerini bu şekilde sürdürmeye Çalışıyorlar. Yazık siZe etme bulma dünyası sen çekmezsen senden sonraki nesrin aynı duruma düşürsün kü sonrasında hergün sizlere beddua eylesin.

Kaybımız büyük
11.03.2024 09:28:42
Dedimya kaybımız büyük paralar kimde toplantı. Ya yetkili sendika olan bitenlerden zevk aldığını düşünüyoruz üyesi olmamdan ötürü. Yeter artık ya işinizi yapın yada bırakım gidin koltuk sevdanıZdan. Aylardan sizi ayınız ramazan'da göz boyama iftar yemekleri geldi. Hayırlı ramazanlar. Artık şu yönetimle iş tutmyı bırakında sesimiz olun sesimİz.

Taner Mehteran
11.03.2024 23:46:42
İnşallah kendi filmlerinin sonunu izliyorlardır. Filmin sonunu merak mı ettiniz? Tüm yaptıklarının anlaşılmasıyla ekip layığını bulurken birazcık vijdanı olan herkes geç de gelse bu adalete sevinir.

taha
12.03.2024 13:53:13
Diğer sendikalar ne yapıyor neredeler gören var mı bilen var mı sadece üye kaydı yapmakla sendikacılık olmaz mücadele işte böyle verilir. Murat Kamalıyı tebrik ediyorum.

Soysuzluk
14.03.2024 18:02:48
Alım hocanın yüz hatlarına dikkatlice bakacak olursak korku görüyorum. Hakanda herşeyn gelir geçer en hazır enis duruyor. Ama bir yerlere güvenerek bu devran gitmez. Mayıslat bizimdir. Alım herhalde en sonki görevi sona eren ordu rektörü görevi sona erdikten sonu onun gibi olacak korkusu fazladan hissetmeye vaşlamış gözüküyor.