KAŞIKLA TOPLA KEPÇEYLE ZİYAN ET

KAŞIKLA TOPLA KEPÇEYLE ZİYAN ET

Sivas Belediyesi seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte Paşa Fabrikası?nda tekrar hayata geçirilen ve saatte 170 Kva?lık enerji üreten hidroelektrik santralinin reklamını yapmaya devam ederken, diğer taraftan kent meydanında bulunan ve sadece reklam amaçlı kul

170 Kva’lık Elektriğin Reklamını Yapan Belediye Kent Meydanında 210 Kva’lık Enerjiyi Adeta Çöpe Atıyor…

Sivas Belediyesi seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte Paşa Fabrikası’nda tekrar hayata geçirilen ve saatte 170 Kva’lık enerji üreten hidroelektrik santralinin reklamını yapmaya devam ederken, diğer taraftan kent meydanında bulunan ve sadece reklam amaçlı kullanılan led ekran sayesinde ise saatte 210 kva’lık enerjiyi adeta çöpe atıyor. Bu rakamları yıllara vurduğumuz zaman ise ortaya çarpıcı sonuçlar çıkıyor. Ayrıca Paşa Fabrikası’ndaki Hidroelektrik Santrali için harcanan 319 Bin TL ve led ekran için harcanan 110 Bin TL’de cabası…

Doğan Ürgüp Başkanlığı’ndaki mevcut Belediye yönetimi seçim öncesinde Paşa Fabrikası’ndan Elektrik üretiminin tekrar başlatılmasının reklamını yapmaya devam ediyor.

2011 yılında faaliyete geçirilen Hidroelektrik Santrali ile elektrik üretiminin 40 yıl aradan sonra tekrar başladığının reklamını yapan Sivas Belediyesi’nin diğer taraftan sadece ve sadece reklam yapılması amacıyla Kent Meydanı’na kurulan led ekranın ne kadar elektrik tükettiğinin ve ne kadar paranın çöpe atıldığının hesabını vermesi bekleniyor.

2011 yılında tekrar hayata geçirilerek elektrik üretimi yapılan Hidroelektrik Santrali ile alakalı Sivas Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgiler şu şekilde:

“0.5 m3/sn’lik debi 50 m’lik düşü farkından yararlanarak 170 kva’lık kurulu güce sahip Hidroelektrik Santralden geçirilerek elektrik enerjisi elde edilecek. 170 kva saatlik enerji elde edileceği düşünülen Hidroelektrik Santralin ihale bedeli 319.000,00 TL’dir. Hidroelektrik Santralinin tipi Banki Türbin tipidir. 4 ay sürede tamamlandı. Üretilen enerji, enerji hattına bağlanarak Belediyemizin kullandığı toplam enerjiyle mahsuplaştırılacak.”

Elektrik Santralinin 319 Bin TL’ye ihalesinin yapıldığı belirtilirken, saatte sadece 170 kva’lık elektrik üretiminin yapıldığı belirtiliyor. Diğer taraftan kent meydanında bulunan led ekranın tükettiği elektrik miktarı ise akıllara durgunluk verecek cinsten…

Yine 3 yıl önce Sivas Belediyesi tarafından Kent Meydanı’na Atatürk Caddesi girişine her ne kadar Belediye faaliyetleri ile birlikte ildeki duyuruların yayınlanması amacıyla kurulsa da sadece Belediye’nin reklamının yapılması amacıyla kullanılan led ekran kuruldu.

Söz konusu led ekranın LEDECA adlı firma tarafından kurulumunun yapıldığı biliniyor. Söz konusu firmanın resmi internet sitesinde de Sivas’ta yapılan kurulum referans olarak da gösteriliyor. Söz konusu led ekranın kurulumun ise yaklaşık olarak 110 Bin TL’ye mal edildiği biliniyor. İşin can yakan kısmı ise led ekranın ne kadar elektrik tükettiği…

 

Yine LEDECA adlı firmanın kendi internet sitesinde söz konusu led ekranın metre karesinin enerji sarfiyatı saatte 260 watt. Arkalı önlü olmak üzere tamamı 30 metrekare olan bu led ekranın enerji sarfiyatı saatte 7.800 watt yani 7,8 Kva. Günlük elektrik tüketimi ise 187 Kva.

Bunun yanı sıra led ekranın içerisinde bir adette 24 saat çalışan bilgisayar bulunuyor. Bu bilgisayarın ortalama enerji tüketimi de 600 watt civarındadır. Bunun günlük elektrik tüketimi de 12,8 Kva’ya denk geliyor. Yine burada iki tane de split klima var. Bu klimaların en düşük enerji tüketimi ise 2’si için 11 Kva ediyor.

Yani LED ekranlar bir günde 187, bilgisayar 12,8 ve klimalar 11 Kva olmak üzere toplamda 210 Kva elektrik tüketiyor. Bu rakam ayda 6,300 Kva ve yılda ise 75,600 Kva elektrik tüketimine neden oluyor. 3 yıl önce hizmete giren bu sistemde bu zamana kadar ortalama 225,900 Kva ile yaklaşık 90 bin TL’ye vergilerle birlikte ise ortalama 100 bin TL’ye mal oluyor. Tabi bakım vs. ücretleri hariç…

Bu rakamlarda ortaya koyuyor ki, Sivas Belediyesi yerel seçimler sürecinde elektrik üretiyoruz diye bir yandan reklam yapmaya çalışırken, diğer taraftan üretilen elektriğin daha fazlasını adeta çöpe atıyor.

Belediye Paşa Fabrikası’nda saatte 170 Kva elektrik üretimi gerçekleştirirken, diğer taraftan kent meydanında günlük 210 Kva’lık enerjiyi çöpe atıyor. Diğer taraftan Paşa Fabrikası’ndaki tesis için harcanan 319 Bin TL ve kent meydanındaki led ekran için harcanan 110 Bin TL’de çabası…

Yukarıda verilen bilgiler led ekranın montajını yapan LEDECA adlı firmanın resmi internet sitesinden ve Paşa Fabrikası’ndaki Hidroelektrik Santrali’nin bilgileri ise Sivas Belediyesi’nin resmi internet sitesinden alınarak derlenmiştir.