KARAR VAR UYGULAYAN YOK - AMAÇ YIKMAK MI? YAPMAK MI?

KARAR VAR UYGULAYAN YOK - AMAÇ YIKMAK MI? YAPMAK MI?

KARAR VAR UYGULAYAN YOK - AMAÇ YIKMAK MI? YAPMAK MI?

Sivas Anıtlar Koruma Kurulu geçtiğimiz yılın Kasım ayında Behrampaşa Han?ına geçici çatı örtüsü yapılması kararını aldı. Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen ilgili kurumlar bu onarımı gerçekleştiremedi. Sonbahar aylarını yaşadığımız şu günlerde çatıdan sızan yağmur suları ise tarihi eserin temeline zarar veriyor. İlgililerin bu vakte kadar neden çatı onarımını yapmadığı sorgulanırken kurul kararlarını kaile alıp almadığı da merak konusu oldu.

Tarihi Behrampaşa Hanı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Belediye?ye 49 yıllığına kiraya verilmişti. Belediye, hanın restorasyonunu gerçekleştirip halkın hizmetine sunacaktı. Restorasyonun ise tarihi yapıya uygun şekilde onarılacağı planlanıyordu.

 Bir süre önce rölöve planları ve restorasyon projesinin tamamlandığı belirtilen handa henüz restorasyon başlamadı. Sivas Korumu Kurulu ise restorasyonu başlamayan handa geçici çatı örtüsü yapılması için geçen yılın kasım ayında karar çıkardı.

Gündem maddeleri arasında yer alan ifadelere göre Behrampaşa Hanı Geçici Çatı Örtüsü işi, 6 pafta, 252 Ada, 39 parsel üzerinde bulunan hanın Belediye Başkanlığı tarafından yapılması gerektiği belirtildi. Ancak çatıda geçici çatı örtüsü yapılmadı.

Bu nedenle sonbahar mevsimini yaşadığımız şu günlerde yağmurların da yağması ile çatıdan sızan sular temele kadar inmeye başladı. Bu da tarihi eserin temeline ve tonoz yapı tarzında yapılan kubbelere zarar veriyor.

Geçici çatı örtüsü yapılmadığından şimdilik çatıdan sızan yağmur suları ilerleyen aylarda kar sularına dönüşecek. Eriyen kar suları da yine eserin temeline zarar verecek. Anıtlar Kurulu tarafından gündeme alınmasına ve karar çıkmasına rağmen İlgili kurumların neden bir yıl içerisinde geçici çatı örtüsünü yapmadığı ise merak konusu.

Tarihi eserlere verilen önemin sözde kaldığı ilimizde restorasyondan ziyade bir çatı onarımını bile gerçekleştirememesi düşündürücü olarak yorumlanıyor. Eserin yağmur ve kar sularından zarar görmesine bu yıl göz yumulurken, restoresi gerçekleştiği zaman eserin yıkılma tehlikesi yaşaması endişesi de kafaları karıştırıyor.

Geçici çatı örtüsü adı altında yapılan işlem sadece mozaik dökülen hanın üzerindeki çatlaklara derz dolgu yapıldı. Bu da yağmur sularının sızmasını engellemeye yetmedi. Hâlbuki ilgili mimarın alternatif bir proje gerçekleştirip esere uygun bir çalışma yapması gerekirdi. Yıllardır mermer işletmeciliğinin yapıldığı hanın bu durumdan kurtarılması gerektiği yönünde her kafadan bir ses çıkarken, şu an hanın adeta yıkılması bekleniyor. Vakıflar bölge müdürlüğünün nasıl oluyor da asıl işi kanalizasyon, alt yapı gibi işler olan kuruma böylesine önemli bir restorasyon işini verebiliyor.



Anahtar Kelimeler: 0