KANGAL TERMİK?TE SÖZLEŞME İMZALANDI

KANGAL TERMİK?TE SÖZLEŞME İMZALANDI

KANGAL TERMİK?TE SÖZLEŞME İMZALANDI

2013 yılının başında özelleştirilen Kangal Termik Santrali?nin sözleşmesi dün imzalanarak devredildi. Devir törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı.

Konya Şeker, 985 milyon dolar ile Kangal Termik Santrali ihalesinde en yüksek rakamı veren firma olmuştu. Devir kapsamında yaklaşık 5 milyon metrekare santral alanına sahip Termik Santral`de toplamda 822 kişi çalışıyor. Santralin günlük kömür ihtiyacı 21 bin ton. Türkiye`de 2012 yılında yaklaşık 239 KWh elektrik üretimi. Bu üretim içinde hidroelektrik santrallerinin payı yaklaşık yüzde 24, doğalgaz çevrim santrallerinin payı yaklaşık yüzde 44, kömür ile üretim yapan termik santrallerinin payı yaklaşık yüzde 28, diğer kaynakların payı yaklaşık yüzde 4. Sivas`ın Kangal ilçesindeki linyit kaynaklarını elektrik üretiminde değerlendirilmesi amacıyla kurulan Kangal Termik Santrali, Sivas`a 86 km, Kangal`a 25 km uzaklığında.

Kangal Termik Santralleri satış ve işletme hakkı devir sözleşmesi töreninde konuşan Maliye Bakanı, özelleştirmenin ekonomiye faydalarını sıraladı. Kangal Termik Santralleri satış ve işletme hakkı devir sözleşmesi imza töreninde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirmenin ekonomiye faydalarını sıralarken, "Özelleştirme peşkeş çekme aracı değildir." dedi.

Özelleştirmenin faydalarını anlatan Şimşek, "Yatırım finansman yükümüzü özel sektör alacak, kaynağı buraya harcayacağımıza eğitime harcayacağız. Buradan gelen Özelleştirme parası borçlanma yükümüzü azaltacak. Yani nereden bakarsanız bakın vatandaş kazanıyor. Türkiye özelleştirmeden çok ciddi kazançlarla yoluna devam etmektedir." diye konuştu.

Kangal Termik Santralleri`nin, Konya Şeker`e devredilmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Maliye Bakanı, "Birçok özelleştirmeye katıldım ancak en mutlu olduğum özelleştirmelerden biri budur diyebilirim. Çünkü Pankobirlik Genel Başkanı`nın dediği gibi bu Özelleştirme sermayenin en güçlü bir şekilde tabana yayıldığı bir özelleştirmedir. 56 bin üyeleri var dolayısıyla hepsi hissedar." dedi.

Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da konuşmasının başında, "Dış İşleri Bakanı olarak enerjiyle alakalı bir programda ne işi var? diye sorabilirsiniz. Pankobirlik başkanı şeker ile enerjinin ne alakası var onun bağlantısını kurdu bende dış ilişkilerle enerjinin ne alakası var bunun bağlantısını kuracağım." diyerek salonu güldürdü.

Torku Konya Sporu tebrik eden Davutoğlu, "Hem Fenerbahçeliyim, hem de Konya Sporluyum ama Konya Spor öne çıkıyor. Bu yüzden Konya Sporu tebrik ediyorum." şeklinde konuştu. Enerjide dışa bağımlılığın dış ilişkilerde önemli bir gündem maddesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, bir Konyalı olarak böyle bir devrin Konyalı bir firmaya birleşmesinden duyduğunu mutluluğu dile getirdi.

Davutoğlu`ndan sonra konuşma yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız dünyada kömürün hala birinci kaynak olduğunu vurguladı. Taner Yıldız, "Dünyadaki enerjilerin yüzde 41`i kömürden elde ediliyor. Daha sonra petrol ve doğalgaz gelir. Kömür karadır siz yapmayın diyenlerin niyetleri pek de iyi değildir. Bu tür oyunlara gelmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye`de 60 milyar dolarlık bir enerji ithalatının olduğunu belirten Taner Yıldız, "Türkiye`de ciddi bir bireysellik var. 33 milyar doları benzin mazot ve benzeri ürünlere veriyoruz. Bunları tasarruflu kullanmamız lazım." diye konuştu. Konya`daki yerli kömürün Konyalı müteşebbisler tarafından kullanılması gerektiğine dikkat çeken Enerji Bakanı, "Konsorsiyum kurabilirsiniz, ihalede bir adım önde olabilir şekilde rakamlar vermenizi istirham ediyorum." diyerek Konyalı girişimcilere seslendi.



Anahtar Kelimeler: 0