KAÇAKÇILAR ŞİMDİ YANDI

KAÇAKÇILAR ŞİMDİ YANDI

KAÇAKÇILAR ŞİMDİ YANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İmar Kanunu?nda önemli değişiklikler yapmak için kolları sıvadı. Kaçak ve ruhsatsız yapılarla ilgili önemli yaptırımlar bulunurken, cezalarda da artış yapılacak. Ayrıca kanun kapsamında Belediye Başkanları da denetlenecek. Kaçak yapılara izin veren Başkanlar İçişleri Bakanlığı?na bildirilecek. Görevini kötüye kullanan Belediye Başkanları görevden uzaklaştırılacak. Diğer taraftan imara ve ruhsata aykırı yükselen binalarda cezaların 5 kat artırılması bekleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İmar Kanunu`nda yapacağı yeni düzenlemeyle kaçak yapılara ağır para cezaları uygulayacak. Ruhsatına uygun hareket etmeyen müteahhit, bundan sonra iki kere düşünecek. İlimizde de özellikle son dönemde gündeme getirdiğimiz birçok kaçak ve ruhsatsız yapı bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ruhsatsız ve kaçak yapılara ağır cezalar uygulamaya hazırlanıyor. Bakanlık, İmar Kanunu`nda yapacağı düzenlemeyle, kaçak veya ruhsata aykırı yapıları yıktırmayanlara emlak vergisine esas bina değeriyle belirlenen rayiç değer ortalamasının yüzde 5`i ila 10`u arasında cezai işlem uygulayacak.

Yapı sahibine, mevzuata aykırılığının tespitinden itibaren 30 gün süre verilecek. Bu sürede ya ruhsat alınacak ya da yapı ve bölümleri ruhsata uygun hale getirilecek. Kaçak yapılar ise ya yıkılacak ya da yapının bölümleri veya mekânlarının ruhsat eklerine uygun kullanımı sağlanacak. 30 gün içinde bunları yapmayan yapı sahiplerine sürenin dolduğu tarihten başlamak üzere mevzuata aykırılığı sürdürdüğü her yıl için valilikçe idari para cezası uygulanacak. Ceza, binanın mevzuata aykırı yapılan veya kullanılan kısımlarının alanı üzerinden hesaplanacak ve peşin tahsil edilecek. Mevzuata aykırılığın giderilmemesi halinde bu cezalar her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

İmar Kanunu?ndaki yeni düzenlemelerle birlikte, artık kaçak ve ruhsatsız yapıları yıkmayan belediye görevlileri de yargıya taşınacak. Belediye görevlileri artık ?Ben görmeden yapmışlar? diyemeyecek. Ayrıca nelerin emsale dâhil olup olmadığı da yönetmeliklere bırakılmadan kanunda belirtilmiş oldu.

Kanunda yapılacak düzenleme yürürlüğe girdiğinde, cezalar, emlak vergisine esas bina değeriyle lisanslı taşınmaz değerleme uzmanlarının belirlediği bedel tespiti esasları dikkate alınarak rayiç değer ortalamasının yüzde 5 ila 10 arasında olacak. Kullanma izni alınmamış yapılarda ise bu oran, emlak vergisine esas bina veya arsa değeriyle bakanlıkça her yıl için belirlenen yapı yaklaşık maliyetine esas birim fiyat üzerinden tespit edilen yapı değerinin toplanmasıyla bulunacak.

Bakanlıkça tahsil edilen cezaların tamamıyla ilgili idarelerce tahsil edilen cezaların yüzde 50`si imar ve kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanılmak üzere Bakanlığın `Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı`na yatırılacak. Bu hesaplardan, bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar doğrultusundaki imkânlar dahilinde, sertifikalı yeşil bina ve yöresel mimariye uygun yapı inşa edenler, binalarını enerji verimli hale getirmek üzere esaslı tadilat yapanlar, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak kendi enerjisini üreten bina yapanlarla inşa edilecek ekolojik bina ve yerleşmeler için mali destek sağlanabilecek.

BELEDİYE BAŞKANLARI GÖREVDER ALINACAK

Öğrenilen bilgilere göre yeni düzenleme ile belediye başkanları da denetlenecek. Görevini kötüye kullanan, kaçak yapılara izin veren belediye başkanları İçişleri Bakanlığı?na bildirilecek. Bu yolla belediye başkanı görevinden uzaklaştırılacak ve meclis feshedilecek.

CEZALAR 5 KAT ARTTI

İmara ve ruhsata aykırı yükselen binalara karşı uygulanan para cezasının arttırılacağını dile getirilirken, iç bahçe, sığına, otopark gibi olanlarda kullanım değişikliği yapan firmalara 5 kat daha fazla para cezası uygulanacağını belirtti.

Yeni düzenleme ne diyor;

  • Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) alanı yüzde 40?dan, yüzde 45?e yükseliyor.
  • Kat irtifakı tesisi için temel üstü vizesi aranacak. Bu da demek oluyor ki müteahhit inşaatının yüzde 40?a yakınını tamamladıktan sonra bu hakkı elde edecek. Şirketler bu düzenlemenin proje satışında sıkıntı yaratabileceğinden endişeli. Ancak bu adımla tüketici haklarının korunması hedefleniyor.
  • Ruhsat alımı kolaylaşacak. Müteahhitler 6 günde ruhsatını alabilecek.
  • Tüm şehirler için bakanlığın hazırlayacağı yekpare bir yönetmelik öngörülüyor.
  • 18. maddeni uygulanamadığı durumlarda imar hakkı transferi mümkün olacak. Özel sektör bu düzenlemeye olumlu bakarken bunun 18. madde ile sınırlandırılmasını eleştiriyor.
  • 5 yıl süre ile uygulanmayan fonksiyonu mülk sahibi özel olarak işletebilecek.
  • 10 yıl uygulanmayan fonksiyon eski fonksiyona dönecek.
  • Talep üzerine yapılan imar değişikliğinde idareye değer artış payı ödenecek. Ancak bu ödemenin hesaplama yöntemi henüz net değil.


Anahtar Kelimeler: 0