KAÇAK SERVİSLERE DENETİM ŞART!

KAÇAK SERVİSLERE DENETİM ŞART!

KAÇAK SERVİSLERE DENETİM ŞART!

İlimizdeki okul, kreş ve personel taşımacılığı yapan araçların (S) Plakalı olması zorunluluğu ile ilgili geçtiğimiz yıl Belediye Meclisi bir yönetmeliği onaylamıştı. Yönetmelikle birlikte servis ve şoförlerin uyması gereken birçok ayrıntı yer alıyor. Ancak şuanda ilimizde bazı okul ve kreş gibi bazı merkezlerde sivil plakalı araçların taşımacılık yaptığı ve bu araçların sayısının giderek arttığı ifade ediliyor. Sivas Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerinin bu konudaki denetimleri yoğunlaştırarak, söz konusu araçlarla ilgili gereken işlemi yapmaları bekleniyor.

Sivas Belediyesi Özel Servis Araçları`na yönelik hazırladığı yönetmeliği geçtiğimiz yıl Belediye Meclisi?nden geçirmişti. Bu yönetmelikle birlikte öğrenci ve diğer kurumlara verilen taşımacılık hizmetlerini kontrol altına alınması amaçlanıyordu. İlk dönemlerde servis araçlarının denetimi sıkı tutulurken özellikle son dönemlerde sivil plakalı servis araçlarının bir hayli arttığı gözlemlendi.

Sivas Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan ?Özel Servis Araçları Yönetmeliği? ile birlikte Sivas?ta öğrenci, kreş, personel, market servis araçları ile fabrikaların personel servis araçları belirlenen standartlar ve kurallar çerçevesinde taşımacılık yapabilecek.

Bu konuda özellikle ilkokul ve ortaokul servislerinin tamamına yakınının (S) plakalı olarak hizmet verdiği gözlemlenirken, özellikle kreş ve Rehabilitasyon Merkezleri?nde hizmet veren araçların büyük çoğunluğunun sivil plaka olduğu gözlemlendi.

Bu konuda mağdur olduklarını dile getiren bazı servis (S) plakalı araç sahipleri kendilerinin kanunlarda belirtilen şartlara uyduklarını vergilerini ödediklerini belirtirken, sivil plakalı araçlarla taşımacılık yapan servislerin özellikle son dönemlerde artış gösterdiğini bu konuda Sivas Belediyesi yetkililerini denetimleri daha sık yapması gerektiğini belirttiler.

Sivas Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü?nce servis araçlarına yönelik geçtiğimiz yıl mecliste kabul edilen yönetmelikte birçok detay bulunuyor. 22 yaş ve üstü ve en az lise mezunu bir rehber öğretmeni bulundurma zorunluluğu da bulunan yönetmelikte özellikle şoförlerin uyması gereken birçok kural bulunuyor. Ancak, kılık-kıyafetten saç-sakal tıraşına kadar birçok detayın yer aldığı yönetmeliğe kim ne kadar uyuyor, bu denetimler ne sıklıkla yapılıyor bilinmiyor.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Sivas Belediye Meclisi tarafından onaylanan yönetmeliğin 7. Maddesinde şu ifadelere yer veriliyor.

?MADDE 7 - (1) Sivas Belediye sınırları içinde tahditli olarak S veya İl Trafik Komisyonu kararıyla başka harf gurubunda belirlenen ticari plaka ile çalışacak özel servis araçlarının özel servis aracı çalışma ruhsatı almaları zorunludur. Çalışma ruhsatı olmadan özel servis aracı olarak faaliyette bulunmak yasaktır. İzinsiz çalıştığı tespit edilen araçlara ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli uygulama yapılır ve ayrıca bu yönetmeliğin 21. maddesi hükümleri uygulanır.?



Anahtar Kelimeler: 0