İNSAN SAĞLIĞINA TIBBİ ATIK TEHDİDİ

İNSAN SAĞLIĞINA TIBBİ ATIK TEHDİDİ

İNSAN SAĞLIĞINA TIBBİ ATIK TEHDİDİ

Paşa Camii arkasında bulunan bir hastanenin tıbbi atıkları çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. Hastanenin hemen girişinde bulunan bu tıbbi atık könteynerinin etrafa mikrop saçtığı ifade edilirken, hastanedeki tıbbi atıkların bu şekilde hastanenin girişinde ve halkın yoğun olarak geçtiği bir alanda bulundurmasının da ?Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği?ne? aykırı olduğu belirtiliyor. Yetkililerin derhal hasteni yetkilileriyle görüşerek bu tehditi ortadan kaldırması bekleniyor.

İlimizdeki bir özel hastanenenin hemen önündeki tıbbi atık keynerneri insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor. İlimiz merkezinde Paşa Camii?nin karşısında bulunan bir özel hastane hastanede kullanılan tıbbi atıkları hastanenin hemen karşısında Mavi Çarşı?nın üzerinde bir konteynerde geçici olarak biriktiriyor.

Buradaki tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilediği ifade edilirken, yetkililerin derhal söz konusu hastaneye gerekli yaptırımı uygulayarak, bu tehdidi ortadan kaldırması bekleniyor.

Diğer taraftan yapılan geçici depolama Tıbbi Atıklar Yönetmeliğine de ayrıkı olduğu ifade ediliyor. Söz konusu yönetmeliğin 21. Maddesinde hastanelerin tıbbi atıkları nasıl ve nerede depolayacağına ilişkin bütün detayları belirtiyor.

Ancak söz konusu hastanenin yaptığı depolama biçimi yönetmelikte belitilen birçok detayı gözardı ettiği gerçeğini de ortaya koyuyor.

Tıbbi atıkların Kontrolü yönetmeliğinde şu ifadeler yer alıyor.

?Madde 21- EK-1?de belirtilen ve 20?den az yatağa sahip üniteler, geçici atık deposu olarak konteyner kullanmak zorundadırlar. Bu amaçla kullanılacak konteynerlerin aşağıdaki teknik özelliklere haiz olması zorunludur:

a) Konteynerler ünitenin en az iki günlük tıbbi atığını alabilecek boyutta ve sayıda olur.

b) Konteynerler, kullanıldıkları ünitenin bulunduğu parsel sınırları içinde; doğrudan güneş almayan; hastane giriş-çıkışı, otopark ve kaldırım gibi yoğun insan ve hasta trafiğinin olduğu yerler ile gıda depolama, hazırlama ve satış yerlerinden uzağa yerleştirilirler.

ç) Konteynerlerin kapakları kullanımları dışında daima kapalı ve kilitli tutulur, yetkili olmayan kişilerin açmasına izin verilmez. Kapaklar, konteynerin içine herhangi bir hayvan girmeyecek şekilde dizayn ve inşa edilir.

d) Konteynerlerin dış yüzeyleri turuncu renge boyanır, üzerlerinde görülebilecek uygun büyüklükte ve siyah renkli ?Uluslararası Biyotehlike? amblemi ile siyah harfler ile yazılmış ?Dikkat! Tıbbi Atık? ibaresi bulunur.

e) Konteynerler daima temiz ve boyanmış durumda olur??

yönetmelikte hastanelerin izleyeceği yol ve alması gereken önlemler açık bir şekilde ifade edilmesine rağmen, bunların birçoğunun yerine getirilmediği görülüyor. Zira yönetmelikte tıbbi atıkların doğrudan güneş almayan, hastane giriş-çıkışı, otopark ve kaldırım gibi yoğun insan ve hasta trafiğinin olduğu yerlerde bulunmaması gerektiği belirtiliyor.

Söz konusu hastanede ise tıbbi atık konteynerinin hemen hastanenin girişinde, hasta ve insanların yoğun olarak geçtiği bir alanda ve doğrudan güneşin altında bulunuyor. Ayrıca konteynerin fazlasıyla yıprandığı ve tıbbi atık yazısının neredeyse tamamının silindiği gözlemlenirken, sadece dikkat yazısı ve tıbbi atık logosunun olduğu görülüyor.

Yetkililerin konuyla ilgili derhal hastane yetkilileriyle görüşerek, söz konusu konteynerin yönetmelikte belirtilen şartlara uygun bir alana yerleştirilmesi konusunda ikazda bulunması bekleniyor.



Anahtar Kelimeler: 0