İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇÖKTÜ!

İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇÖKTÜ!

Türkiye İstatistik Kurumu?nun (TÜİK) geçtiğimiz hafta açıkladığı verilere bakıldığında ilimizde inşaat sektörünün durumunun ne kadar elzem olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde ülke genelinde 87 bin 639 konut satışı gerçekleşti. Bu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz hafta açıkladığı verilere bakıldığında ilimizde inşaat sektörünün durumunun ne kadar elzem olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde ülke genelinde 87 bin 639 konut satışı gerçekleşti. Bu rakam ilimizde sadece 320 olurken, komşu ilimiz Kayseri’de ise tam 2 bin 187 konut satışı gerçekleşti. Bu durumun en büyük sebebi olarak ise Belediye’nin revizyon imar planlarında başarısız olması ve özellikle son iki yıl inşaat ruhsatı vermemesi veya geç vermesi gösteriliyor.

Sivas Belediyesi’nin yaptığı Revizyon İmar Planı nedeniyle yeni inşaat izni verilmemesi ya da geç verilmesi nedeniyle ilimizde özellikle son iki yıldır inşaat sektörü nedeneyse durma noktasına geldi. Dolayısı ili bu durum konut satışlarında da etkisini gösterdi.

TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan konut satışlarına ilişkin raporlarına bakıldığında geçtiğimiz ay içerisinde ilimiz genelinde toplamda sadece 320 konut satışı gerçekleştirildi. Bu rakam Kayseri ile kıyaslandığında ilimizdeki inşaat sektörünün durumunun ne kadar vahim olduğunu da ortaya koymuş oluyor.

2014 yılı Ocak ayı içerisinde ülke genelinde toplamda 87 bin 639 adet konut satışı gerçekleşirken, 320 konut satışı yapılan ilimize karşılık komşu ilimiz Kayseri’de tam olarak 2 bin 187 adet konut satışı gerçekleştirildi.

TÜİK tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan bu veriler ilimizdeki inşaat sektörünün adeta durma noktasına geldiğinin ispatı olarak gösteriliyor. Bilindiği üzere özellikle geçtiğimiz yıl bahar aylarında birçok inşaat firması sezonun açılmasına rağmen Sivas Belediyesi’nin inşaat ruhsatı vermediğini buna bağlı olarak da ilimizde 200’ün üzerinde sektörün işlerinin durma noktasına geldiğini gündeme getirmişlerdi.

Hatta ilimizdeki önemli inşaat firmaları bir araya gelerek ortak bur basın toplantısı düzenleyip sorunlarını gündeme getirmişlerdi. Toplantıyla alakalı başta Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Milletvekillerine de mektup gönderen firmalar karşılaştıkları sorunların çözümü noktasında destek istemişlerdi.

Her ne kadar Sivas Belediyesi yetkilileri kendilerinin inşaat ruhsatı vermemeleri gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtseler de bütün oklar Belediye’ye çevrilmişti.

İnşaat sektörünün son yıllardaki çöküşünün sebebi olarak en başta revizyon imar planları gösteriliyor. Belediye tarafından hazırlanan1/5000’lik ve 1/1000 ölçekli imar planlarına gerek resmi kurum ve kuruluşlar ve gerekse halk tarafından fazlasıyla itirazda bulunulmuştu.

Bu gelişmelerle birlikte Sivas Belediyesi yetkililerinin özellikle revizyon imar planları konusunda sınıfta kaldığı yorumları yapılırken, inşaat izinleri nedeniyle ilimizde birçok 200’ün üzerinde sektörün işlerinin durma noktasına geldiği belirtiliyor.