İDARİ PERSONELDE UMUT KALMADI

İDARİ PERSONELDE UMUT KALMADI

“Kralım ben soğuğa alışıktım, beni soğuk değil, sizin sıcak elbise vaadiniz öldürdü” Cumhuriyetin yalanları... Rivayet odur ki diyelim...Umut ölürse, ardından sevgi, saygı, güven ölür… İnanç zedelenir, aidiyet kaybolur.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Eylül ayında tüm bölümlere ve müdürlüklere 2023 yılı içerisinde unvan değişikliği sınavı açılacağı duyurulmuş ve unvan değişikliği şartını sağlayan personellerin taleplerinin 15 Eylül 2023 tarihine kadar rektörlüğe bildirilmesi istenmiştir. Garibim idari personellerde sayın rektörümüz bu görev yılının sonunda belki hakkaniyete gelir çalışıp çabalayan ama hep görmezden gelinen idari personele hakkı teslim edilir düşüncesiyle listelere adını yazdırmıştır. Fakat neden olduğu bilinmez 2023 yılı için planlanan bu sınav bir türlü açılamamıştır. Hatta üniversite büyükleri söz verdikleri bu sınav hakkında tek kelime dahi etmez olmuşlardır. Dahası okulunu bitirip memurluk, teknisyenlik, teknikerlik bekleyen birçok idari personel yerine Sivas Cumhuriyet Üniversitesine dışardan sözleşmeli personel alımına çıkılmıştır.

Rivayet odur ki; Kral, dondurucu bir kış günü gecenin soğuğunda nöbet tutan bir muhafıza sordu:

-“Üşüyor musun muhafız?”

-“Ben soğuğa alışkınım kralım” dedi muhafız.

-“Olsun, ben yine de sana sıcak elbise getirmelerini emredeceğim” dedi ve gitti. Lakin emir vermeyi unuttu.

Ertesi gün nöbet yerinde muhafızın soğuktan donmuş cesedini buldular. Muhafız nöbet yerinde bulunan duvara bir yazı yazmıştı.

“Kralım ben soğuğa alışıktım, beni soğuk değil, sizin sıcak elbise vaadiniz öldürdü”

Küçücük bir umuttur insanı ayakta tutan. Ekmek gibi su gibidir umut insanda. İdari personelde umut ediyor tabi. Tüm gayreti ile çalışıyor bir gün yükseleceğini umarak. Farklı ünvanlarda daha da başarılı olacağını düşünerek dirsek çürütüyor üniversitelerde. Kurumda yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına giriyor geceyi gündüze katarak. Sonrası malum, mülakatlar torpiller araya giriyor ve umutlar, çabalar emekler yok ediliyor. Sonrasında tekrar planlıyoruz, tekrar sınav açacağız diye tüm personele duyuruluyor hatta üstü kapalı tarih bile veriliyor 2023 yılı içerisinde.2023 bitiyor yeni yıl başlıyor ses seda yok, sessizlik. 

Buradan tüm yöneticilere sesleniyoruz. Umut gitti mi her şey yok olur. Onun için ne yaparsanız yapın umutlarla asla oynamayın. Yapabileceğinizden fazlasını dile getirip ardından olmadı demeyin. Sizin bir çırpıda olmadı kelimesini söylememiz kadar kolay değildir karşıdakinin olmadığını kabul etmesi.

İnsan; değerini, doğruluktan, dürüstlükten, hakkaniyetten alır. Yapılan vaatlerin yerine getirilmemesi, vaadi yapanı itibarsızlaştırır. Herkesi kendisi gibi zanneden dürüst insanlara karşı verilen sözlerin, yapılan vaatlerin yerine getirilmemesi, o insanların düşünce dünyasında, geri dönülmez yanılgılara psikolojilerinde bozulmaya, yol açar. Zaten idari personeller arasındaki çalışma barışı hülle yoluyla atamalarla, mülakat elemeleri ile iyiden iyiye bozuldu.

Siz büyüklerimizden ricamız Türlü vaatlerle, insanları bekleterek bir umuda bağlayarak kesinlikle imtihan etmeyin. Çünkü insan, bekletildikçe değişir. Bekleten kişi hakkınızda telafisi imkansız olumsuz düşüncelere girer.

Umut ölürse, ardından sevgi, saygı, güven ölür… İnanç zedelenir, aidiyet kaybolur.
 



Anahtar Kelimeler: İDARİ PERSONELDE KALMADI