İÇ(TEN) HESAPLAŞMA

İÇ(TEN) HESAPLAŞMA

İÇ(TEN) HESAPLAŞMA

...

Merhaba,

İstiyorum ki bu hafta sizlerle birlikte ufak ama içten bir iç hesaplaşma yapalım. Ne dersiniz? Evet, ben de böyle diyeceğinizi tahmin etmiştim. Başlayalım öyleyse?

Konumuz: Kadın

Dedim diye hemen okumaktan vazgeçmeye niyetlenenler varsa aranızda bir dakika bekleyin derim. Zira bu yazı herhangi bir cinsiyeti gereksiz yere yüceltmek veya yermek adına kaleme alınmış ucuz bir yazı değil? Hepimizin, üzerimize sadece insanlığımızı alarak oturup düşünmemiz gereken ne çok şey olduğunu hep birlikte bir kez daha görelim istedim. Yeri gelmişken belirteyim, âcizane fikrim: Hiçbir cinsiyet bir diğerine göre yüce ya da değersiz değildir.

Evet, gelelim konumuza? Kadına?

Hani şu ?Sus!? denince sussun, ?Otur!? denince otursun, mümkünse sadece etrafındaki erkeklerin izni çerçevesinde nefes alıp versin istenen insanlardan bahsedelim biraz da? Kadınlardan bahsedelim? Kendi elleriyle yetiştirdikleri hükümdarları tarafından her fırsatta itilip kakılan ve ne hikmetse her defasında da ?az ya da çok- suçlu bulunan insanlardan bahsedelim? ?Neden?? diye bir soralım mesela?

Neden, yaşadıkları onca kötülük yetmezmiş gibi bir de onlara bu kötülüğü yaşatanlara verilecek cezalara ortak olmak zorunda bırakılırlar? Hoş, çok zaman karşı taraf ceza bile almaz ya! Malum, namus temizliyor adamlar ya da ?Ağır tahrik!? altındalar?

Neden, en saçma ürünler bile onların bedeni üzerinden pazarlanır? Neredeyse ağrı kesici reklamlarında bile kadın bedeni kullanılacak... Bir de cips, çikolata gibi ürünlere bakıp onu bir kadın gibi hayal eden reklamcılarımız var ki bence kendilerinin acilen psikolojik destek almaları gerekiyor.

Bu ?Neden??ler uzar gider, hepsini yazamam elbette ama zaten hepimiz biliyoruz: Eğer kadınsanız işiniz zor hocam? Çok zor?

Bebekliğinizden başlayıp ömür boyu sürecek bir ayırıma maruz kalacaksınız bir kere. Her ne kadar bu ayrımın sırf sizi korumak için üretilmiş pozitif bir ayrım olduğu söylense de çok geçmeden işin iç yüzünü göreceksiniz. Konuşmayı öğrenmeden önce cinsiyetinizi öğreneceksiniz. Hayatınızın her alanında bir şekilde size ?Kadın? olduğunuz hatırlatılacak ve sırf bu nedenle çok iyi olduğunuz alanlardan bile dışlanabileceksiniz.

Kadın olmak zor hocam? Hele de ?Elinin hamuruyla erkek işine karışma.? ?Karı gibi sakız çiğneme.? ?Karı gibi dedikodu yapma.? Şeklinde çoğaltılabilecek sözleri sarf etmekten hiç çekinmeyen insanların bulunduğu bir toplumda yaşıyorsanız daha zor? Bizim de içinde bulunduğumuz bu tür toplumlar, kadının az konuşup çok iş yapanını severler, ha tabi olmazsa olmaz şartımız, ?Akşama ne pişirsem?? dışında hiçbir şey de düşünmesin. Oohh mis valla! Bul böyle bir hatun, mübarek kurulabilen saat gibi, sen ne zaman hangi tonda istersen öyle dile gelsin? Kimse kusura bakmasın ama istisnalar dışında istenen bu?

Velev ki bu tip bir hatun değilseniz ?Erkek Fatma? derler size ve bu sıfatla da gurur duymanızı beklerler. Az şey mi yahu, bir erkeğe benzetiliyorsunuz! Gurur duymanız bekleniyor çünkü yine istisnalar dışında kalan büyük çoğunluk için ?Erkek?, Dünya?daki en yüce varlık...

Kadın olmak zor hocam? Çok zor?

Hiç dikkat ettiniz mi sayısız trafik kazası olur ama sadece şoför kadınsa cinsiyeti belirtilir. Ben hiç ?Erkek şoförün neden olduğu kaza?? diye başlayan bir haber duymadım? Birçok iş gibi şoförlük de erkek işi ya kadınlar yapamaz? Neymiş efendim ?Erkekler kadar iyi olamazlarmış.? E bir zahmet, şurada kadınlar aktif olarak trafiğe çıkalı kaç yıl oldu? Sizinse neredeyse doğar doğmaz elinize verilen ilk oyuncak araba? Bence buna rağmen ortalıkta çok fazla kötü erkek şoför de var... Biraz anlayış lazım hepimize ve çokça düşünmek?

Kadın olmak zor hocam? Çok zor?

Hele de yalnızsan yükün iki kat artar. Çünkü bu toplum seni ancak yanındaki bir erkeğin gölgesi olursan adam yerine koyar. Ya babana sığınacaksın ya kocana ?İyi ya da kötü olmaları fark etmez- yoksa başına geleceklerden kimse sorumlu olmaz. Hiçbir kişi ya da kuruma derdini anlatamazsın. Anlatsan da dinlemezler zaten.

Kadın olmak zor hocam? Çok zor?

İstediğin hayatı asla yaşayamazsın; ya sana sunulanla yetinirsin ya da istediğine ulaşabilmek için çabalarken fark edersin ki ömrünün sonuna gelmişsin. Yine de bana sorsalar ikincisini tercih ederim.

Kadın olmak zor hocam? Çok zor?

Kadınsın ya ne ?HAYAT?ı ne ?AŞK?ı adam gibi yaşayamazsın. YAŞATMAZLAR!

Yine de geleceğe dair arsız bir umut var içimde?

Sanmayın ki bu sözlerim sadece erkeklere? Hayır, akıl ve vicdan sahibi tüm insanlara yazıyorum ben yazılarımı ve önce kendime elbette? Unutmayalım diye İNSAN olduğumuzu? Önemli olanın cinsiyet olmadığını unutmayalım diye yazıyorum. Ezmeyelim diye, ezilmeyelim diye?  Kimse kendine Tanrı sıfatları vermesin diyorum. Kimse yeryüzünde Yaratan adına ahkâm kesmesin. Ve lütfen okuyalım, hiçbir görüşe körü körüne bağlanmayalım ki sonumuz uçurum olmasın?

Hepimiz için sağlıklı, güzel, aklımızla kalbimizi aynı anda kullanabileceğimiz günler diliyorum. Görüşmek üzere, hoşça kalın?

Not: Bu konuyu birkaç yazı da daha ele alacağım ve erkeklerin sorunlarını da yazmaya çalışacağım izninizle ama önce güzel bir yeni yıl yazısı yazmak gerek?

?

aysgl-ergin@hotmail.com



Anahtar Kelimeler: 0