HIZLI TREN GARI HALKA AÇILDI

HIZLI TREN GARI HALKA AÇILDI

HIZLI TREN GARI HALKA AÇILDI

TCDD  Ankara-Sivas hızlı tren projesi kapsamında Sivas?a yapılacak olan gar ile ilgili bir anket düzenledi. Tcdd internet adresinde yayınlanan ankette 5 farklı hızlı tren gar projesi bulunuyor. Her proje içerisinde bir cami, bir otopark ve bir otel bulunuyor. Fakat projelerde garın hangi mevkiye yapılacağı konusunda bir detay bulunmuyor. Vatandaşın bildiği gibi gar binasının toprak mahsulleri ofisinin olduğu bölgeye mi yoksa farklı bir alana mı yapılacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor.

 Ankara-Sivas hızlı tren hattı çalışmaları sürüyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Ankara-Sivas yüksek hızlı tren projesinin 2015 yılı içerisinde bitirileceğini söyledi. Proje ile Ankara-Sivas arasının 2 saate düşürüleceğini belirten Soluk, "2023 vizyonumuzda, Kırıkkale`yi, yüksek hızlı tren ile doğu bölgelerimize bağlamayı düşünüyoruz." dedi. Ankara ile Sivas arasındaki yolculuk süresini 2 saate indirecek olan projeyi sabırsızlıkla bekleyen vatandaşlar, hızlı tren hattının bitiş tarihi olan 2015 yılını iple çekiyor. Çalışmalar sürerken TCDD, Sivas hızlı tren garının projesi için bir anket düzenledi. www.tcdd.gov.tr. Adresinde yayınlanan ankette 5 farklı hızlı tren gar projesi bulunuyor. Sitede yer alan ?hızlı tren Sivas?a geliyor, gar binasını Sivas seçiyor? başlığı altındaki ankette gar binası için 5 farklı mimari yapı örneği gösteriliyor. Birbirinden farklı her mimari yapının 3 ortak özelliği bulunuyor. Her proje içerisinde bir cami, bir otopark ve bir otel bulunuyor. Yayınlanan anket sonuçlarında ise şimdilik 444 bin 392 oy alan ?a? şıkkındaki  proje halkın daha çok ilgisini çeken proje olarak görülüyor. 304 bin 6 oy ile ?d? şıkkındaki proje halkın ilgisini çekmiş durumda. ?b? şıkkında yer alan proje 31 bin 516 oy, ?e? şıkkındaki proje 30 bin 605 oy ve ?c? şıkkındaki proje ise 19 bin 527 oy almış. Fakat projelerde garın hangi mevkiye yapılacağı konusunda bir detay bulunmuyor. Vatandaşın bildiği gibi gar binasının toprak mahsulleri ofisinin olduğu bölgeye mi yoksa farklı bir alana mı yapılacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Oy kullanan bazı vatandaşlar gar binasının nereye yapılacağı ile ilgili de halkın görüşüne yer verilmesi gerektiğini belirtirken kimi vatandaşlar da ?eğer yer konusunda halkın fikri alınırsa rant durumu ortaya çıkabilir? şeklinde görüş belirtiyor.

Konu ile ilgili gazetemize konuşan Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığı müsteşarı Habip Soluk, ankete açılan avam projelerin nihai proje olmadığına dikkat çekerek, bu projelerle ilgili belediyeden ve Sivil Toplum Kuruluşlarından da mimari anlamda görüş alacaklarını belirtti. Hatta projelerle ilgili revizyon da istenebileceğini belirten Soluk, projelerin ankete sunulmasının amacının şehrin tarihi dokusuna uygun projenin seçilmesi olduğunu söyledi. Projelerde görünen otoparkın yüzeyde gibi olduğunu ifade eden Soluk, aslında otoparkın altta olacağını kaydetti.  Gar için mutlaka bir yeşil alan oluşturulacağını belirten Soluk bunun yanı sıra projede görünen bina içerisinde AVM, konferans salonu, düğün salonu ve otel bulunacağını da dile getirdi. Gar binasının nereye yapılacağı konusunu da değerlendiren Soluk, nihai proje sonrası yapılacak zemin etüdünden sonra yerin belli olacağını ifade etti. Kafalarında bir yer belirlediklerini de anlatan Soluk, belirledikleri yerin kesinleşmesi için zemin etüdüne başvurulacağını vurguladı. Soluk, garların şehirlerin prestij binaları olduğunu söyleyerek ?garın yeri ile söyleyebileceğim bir gerçek var ki o da şehirle bütünleşecek sosyal tesisleri ile halka hizmet verecek bir gar olmalı, şehrin dışına çıkmamalı? dedi.



Anahtar Kelimeler: 0