HEP İSRAİL?İN OYUNLARI BUNLAR

HEP İSRAİL?İN OYUNLARI BUNLAR

HEP İSRAİL?İN OYUNLARI BUNLAR

Ergenliğimden beri değişmeyen bazı şeyler var hayatımda. Mesela müzik zevkim. Büyüdükçe biraz şekillendi tabi ama dinlediğim bazı gruplar hiç değişmedi. Bunların başında gelen grupsa Orphaned Land.

Orphaned Land, İsrailli bir grup. Arap ezgileriyle batı müziğini birleştirebilen ender gruplardan. Müziğinde oryantal esintilerini de hissediyorsunuz, heavy metal ezgilerini de. İnsanlara ilk bahsettiğimde "nasıl olur o ya, ne alaka Arap müziğiyle metal?" der gözlerle bakıyorlar. Dinlettikten sonra da (genelde en popüler şarkıları Norra El Norra yı dinletirim) bütün gün şarkıyı söylemeye çalışırlar, çünkü dinleyen herkesin diline dolanır genelde, beyinde yer eder. Şarkı İbranice ama benim de ezberimde. Erkin Koray`ın Estarabim şarkısını da coverlayıp, konserlerinde dansöz oynatmışlıkları var. Bütün şarkıları birbirinden güzel. Onları dinlemeden geçirdiğim bir gün hatırlamıyorum.

Gelelim asıl mevzuya. Grup Türk vatandaşı oluyor! Tabi bu, medyada yer alınca hemen yorum yapası tuttu insanların. Grubu hayatında görmemiş, duymamış, dinlememiş insanlar sırf "İsrailli" ve "metalci" oldukları için yargılamaya başladılar. Beni şaşırtan, yakından takip ettiğim gazeteciler de oldu bunların içinde.

Baştan alayım. Orphaned Land dini temalı çok şarkı yapar. Şarkılarında kutsal kitaplardan alıntılar, ezan gibi dini ögeler kullanırlar. Bir albümlerinin kapağı (resimdeki), üç dini temsilen kıyafetlerle çekilmiş bir fotoğraftır. Müziğin evrenselliğinden bahsederler (ki ben de sanatın evrenselliğine inanırım) ve bunun tüm insanları nasıl bir araya getirdiğinden, duvarları yıkıp dünya barışını sağladığından.

Grubun Türk vatandaşı olmasının neresi kötü peki? Neyine karşı çıktılar? Cevap şu; grup İsrailli olduğu için bu adımın İsrail-Türkiye ittifakının bir yapı taşı olduğunu düşünüyorlar. Bunu da grubu dinleyenlere hakaretlere varana kadar ağır bir dille eleştiriyorlar. Müziklerinde siyasetin var olduğunu, küresel dünyanın tek liderinin İsrail olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söylüyorlar.

Grubun gitaristi Yossi Sassi`nin bir videoda anlattıklarıysa eleştiri yapanların savunması. Yossi Sassi videoda Lübnanlı bir kızdan bahsediyor; hizbullah tarafından, sırf İsrailli bir grubun dansözü olduğu için, ölüm fetvası verilen bir kızdan. Mısır`da dinlediği müzik yüzünden 6 ay hapis yatmış bir hayranlarından söz ediyor. Dinleri yüzünden birbirinden nefret etmeye programlanmış insanların nasıl bir araya geldiğinden, bir arada şarkı söyleyip dans edebildiğinden bahsediyor.

Bu "müzik evrenseldir, bütün savaşları bitirir" temalı konuşmanın ve şarkıların bir "bilinç yönlendirme", "psikolojik savaş" biçimi olduğunu savunuyorlar. Konserlerine giden insanların "dağıtmış gençler" olduğunu da.

Biz ne zaman bu kadar paranoyak olduk? Mavi Marmara baskınında bile İsrail`i eleştirip Türkiye`ye destek olan, Orphaned Land gerçekten Türkiye`yi seviyor olamaz mı? Her "dünya barışı" isteyen İsrail propagandacısı mı? Öyleyse ben de öyleyim. Müziğin ve bütün sanatların evrensel olduğuna inanıyorum. Dinler, diller, ırklar unutulur müzik dinlerken, bana göre. Bazen tek bir kelimesini anlamadığımız bir şarkı bile huzur verebilir. Özellikle Fransızca şarkıları çoğumuz severiz, öyle değil mi?

Din konusuna da gelince; elbette müslümanlığın son din olduğuna hepimiz inanıyoruz. Ama geleneklerinden ve ailelerinden dolayı hristiyan ya da yahudi olan insanlar da bizimle aynı tanrıya inanıyor ve ibadet ediyorlar. Bu yüzden dinlerin ortak yönlerinin ve kardeşliğinin dile getirilmesi bana itici ya da yanlış değil, tam tersi ilham verici geliyor.

Her İsrailli "beyin yıkama proje mensubu" değildir. Türk olduğumuz için Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin her yaptığını onaylamamız gerekmediği gibi onlar da İsrailli oldukları için ülkelerinin yaptığı her kötü şeyi üstlenmek zorunda değiller. Milliyetçiliğin sınırlarını zorlayan düşünceler okudukça ürperiyorum. Tehlikeli bir üst sınır var ve bu sınırı çoktan parçalamış insanlarla dolu etrafımız.

Şimdi ilgisini çekip yazıyı sonuna kadar okuyan olduysa,bir parçalarını dinlemelerini rica ediyorum.

Ben bir "konserlerde dağıtmış genç" olarak çoğu "evinde tv karşısında her denilene inanan, beyni dağıtılmış vatandaş"tan bilinçli olduğumu düşünüyorum. Orphaned Land eğer gerçekten bu "proje"nin bir mensubuysa ve ben aşırı sevgimden göremiyorsam bilemem ama müziğimi dinler, alacağımı iyi bir şekilde alır geçerim. Cımbızla laf seçip paranoyak senaryolar kuran insanlardan gerçekten korkuyorum.

Müzik müziktir. Bari müziği rahat bırakın.



Anahtar Kelimeler: 0