GÜLE OYNAYA DOĞAYI YOK EDİYORUZ

GÜLE OYNAYA DOĞAYI YOK EDİYORUZ

GÜLE OYNAYA DOĞAYI YOK EDİYORUZ

Sivas geniş ve görkemli yaylalarıyla Türkiye genelinde ön öne çıkan illerden bir tanesi. Ancak Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte yine hemen her yöremizde yapılacak olan festival ve şenliklerle birlikte doğayı yok etmeye devam edeceğiz. Avrupa ülkeleri kendi coğrafi bölgelerinde bulunan bakir yaylaları ekoturizme kazandırmak için çaba sarf ederken, biz ise bu doğal güzellikleri yok etmek için adeta yarışıyoruz. Diğer taraftan ilimize adeta sadece mağaza açılışı yapmak için gelen siyasilerimizi de önümüzdeki haftalarda başlayacak olan festival ve şenliklerde eğlenirken görmek mümkün olacak.

Türkiye?nin en geniş coğrafi alana sahip ikinci ili Sivas, Anadolu?nun en güzel noktasında yer alıyor. Farklı iklimlerin, farklı toprak yapılarının ve göç yollarının Sivas?ın doğasına değer kattığı biliniyor.

Böylesine önemli ve güzel coğrafyaya şenlik ve festivallerle zarar veriliyor. El değmemiş bakir yaylalar, kuşların konakladığı göller, az sayıdaki ormanlar, su kaynakları, temiz hava binlerce kişinin katıldığı festivallerde tanınmaz hale getiriliyor.

Tanıtım adı altında birlik ve beraberlik için yapıldığı söylenen ve hiç kimsenin yöreye maddi katkı sağlamadığı festival ve şenlik çılgınlığında ağaçlandırma, mera ıslahı ya da buna benzer çalışmalar da gerçekleştirilmiyor.

İlimizin eşsiz değerlerini pilav ve kavurma yiyerek, gürültü ve kalabalıkla doğaya zarar vererek, saz çalıp türkü söyleyip halay çekerek, çöplerimizi de geride bırakarak tanıtmaya çalışıyoruz. Binlerce lira harcanan festivaller; çantacıların, şarkıcıların, reklamcıların ve daha pek çok kişinin cebini doldururken, yöre ise zarar görmesinin yanı sıra sorunları ile baş başa kalıyor.

Türkiye geneline bakıldığında özellikle Sivas yaylaları ile en öne çıkan illerden bir tanesi. Avrupa ülkeleri bu konuda bizim kadar şanslı olmamasına rağmen ellerindeki mevcut bakir yaylaları ekoturizme katmak için ellerinden gelen çabayı gösterirken, bizde bu doğal güzellikleri yok etmek için adeta yarışıyoruz. Bu alanlardaki betonlaşma her geçen gün artarak devam ederken, bu alanlarda bulunan kütük evlerde yok olma derecesine gelmiş durumda.

İlimizde fazlasıyla bulunan bu doğal güzellikleri koruma altına alarak turizme kazandırabilmiş olsak, bu hem Sivas adına büyük bir katkı sağlamasıyla birlikte, gelişen ekonomiyle birlikte ilimizde sürekli artan göçün de bir nebze önüne geçmiş olacak.

Gelişmiş ülkelerde bu tür yerlere girişin kayıtlarla alındığı ve bir bitkinin fotoğrafını çekmenin dahi sıkıntı olduğu bilinirken, Sivas ise bakir yaylaları, gölleri ayaklar altına alarak çılgınca eğlenceler yapıp doğasını yok ediyor.

Avrupa?da tanıtım için farklı ve etkili metotların kullanıldığı ve bu tür yörelerin koruma altına alınarak betonlaşmanın yasaklandığı, ahşap sivil mimari yapının korunduğu gözleniyor. Oysa ilimizde hoyratça tanıtım adı altında zarar verilen festival, şenlik ve kutlamaların yapıldığı, bunlara da il protokolünün katılıp destek verdiği gözleniyor.

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte hemen her yöremizde bahar festival ve şenliklerinin yapılmasıyla birlikte, ilimize sadece mağaza açılışlarında iştirak eden siyasilerimizde bu şenliklere katılmaya çalıp oynamaya devam edecekler.

İlimizde hızla yaygınlaşan ve doğayı tehdit eden bazı şenlik ve festivalleri ise

Koyulhisar Kültür ve Sanat (Eğriçimen Yaylası) Festivali (Yayla tahrip edilmiş, betonlaşma hız kazanmış durumda. Yaban hayatı olumsuz etkilenmiş. Kütük evler ahşap mimari yok olmuş.)

Sarıçiçek Yayla Şöleni (Yayla, ismini bünyesinde yetişen sarıçiçeklerden almıştır. Çam ormanlarının hâkim olduğu yaylanın temiz bir havası ve güzel manzarası vardır. İçerisinde renkli balıkların bulunduğu bir gölü ve soğuk su pınarları bulunmaktadır. Son yıllarda çevre köy insanlarının kaçak, izinsiz ve imarsız yapıları kötü bir izlenim oluşturmuş)

Ulaş Gölü Kültür Festivali (Kuş Cenneti Ulaş Gölünde Jet-ski yapıp, kuşlara, balıklara ve sazlıklara zarar verilmektedir.)

Tokuş Köyü Yoğurt Festivali (Asırlık çam ve ardıç ağaçları zarar görmekte, Ormanlık alanda festival yapılmaktadır.)

Gemerek Çat Ormanları Festivali (Çok az olan orman vasfındaki değerlerimizi tahrip etmekte, yanan yemek ateşleri de tehlike yaratmaktadır. Ağaçlandırma seferberliği başlatılan ilimizde ormanların bu amaçla kullanılması da ürkütücüdür.)

Sızır Yayla Şenliği (Yaylada bulunan bitkiler ezilmekte, tahrip edilmekte ve kalabalık, doğaya zarar vermektedir. Ayrıca şelale bilinçsizce kirletilmektedir.)

Eğerci Kasabası Geleneksel Pilav Günü ve Yayla Şenliği

Pöhrekli Kültür ve Yayla Şenlikleri

Akçataş ve Gölova Yayla Şenlikleri

Gölova Yayla Festivali

Karacaören Yayla Şenlikleri

Yapracık Köyü Yayla Şenlikleri

İldeki doğal güzellikler için yöre insanıyla birlikte güzel projeler geliştirmeyi amaç edinmek yerine hoyratça doğal güzelliklerimize zarar veren şenlik ve festivaller yörelerin gelişmesine de katkı sağlamamakta kırsalda göç hızlı bir şekilde sürmektedir. Sivas Postası olarak doğaya zarar verilen bu tanıtım adı altındaki yanlışlardan biran önce dönülmesini ümit ediyor, yaklaşan festivallerin iptal edilmesini ümit ediyoruz.



Anahtar Kelimeler: 0